Visita a les instal·lacions de TV3

Una visita excepcional per a futurs periodistes

Per: Queralt Sala, Anna Viñas i Martina Fernandez 

El passat 19 de maig els alumnes de primer de batxillerat que cursen l’assignatura Introducció a les ciències de la informació van anar a Sant Joan Despí a visitar les instal·lacions de TV3.

Va ser una visita guiada en tot moment. Van començar veient l’edifici on graven els telenotícies, i van poder-ne descobrir la seva part més tècnica. Després els hi van ensenyar els vehicles que disposen per anar a cobrir notícies, i finalment van visitar els platons de sèries com Està passant i programes com Eufòria.

El primer edifici que van visitar va ser el dels informatius. Allà van poder conèixer els platons de telenotícies, com ara, el TN Migdia. A més, també van estar en cabines de so, les quals una controlava el so dels platons i l’altra servia per trucar a taxis o gent que pogués portar material que necessitaven.

També es van trobar amb una sala plena de pantalles, on cada una d’elles feia diferents funcions com ara, en una televisió es provava el que s’emetria, en l’altra el què realment s’emetia… Quatre televisions estaven en directe, ja que servien per controlar els anuncis que hi havia en els altres canals per tal de coincidir en horaris d’anuncis i així els espectadors no canviessin de canal.

En el segon edifici s’hi concentra el centre de serveis i energia més de caràcter logístic, on s’ubica per exemple la infermeria o els correus… S’hi troben també les unitats mòbils. Són unes sales de control mòbil per poder cobrir qualsevol mena de notícia a qualsevol punt del territori català. Actualment tenen 12 unitats mòbils. La seva mida és variada, depenent de la quantitat de càmeres que poden controlar.

Allà també els hi van explicar el paper d’un corresponsal, que són les persones encarregades a cobrir les notícies en altres països per no haver de fer el desplaçament d’una unitat mòbil.

Seguidament, la visita va continuar cap al centre de producció audiovisual, on s’emmagatzemen els decorats. Gairebé tots els decorats són fets allà. Hi ha tallers de metal·lúrgia, pintura, fusteria… Per tal de facilitar als experts la creació de tota classe d’escenaris. Un punt molt important és el reciclatge dels materials utilitzats, ja que un decorat molt complex pot ser utilitzat molt poc temps i llençar els materials no tindria lògica.

També hi ha una sala on s’emmagatzemen l’attrezzo, els subjectes que complementen els decorats. Amb l’objectiu de no haver de repetir i no haver de fer dos cops el mateix, on, per tant, és fonamental l’ordre.

Molts dels decorats porten rodes per tal de facilitar el treball i que sigui senzill moure escenaris i decorats tan grans. Complementant aquest últim punt, els hi van comentar el motiu de per què les portes dels platós són tan altes, i és perquè no es trobin limitacions i dificultats a l’hora de construir escenaris.

Més tard, van anar al plató on graven el programa de gran èxit, Eufòria. És el plató més gran que actualment té TV3, amb 800 metres quadrats. En aquest lloc únicament s’hi grava Eufòria, ja que és molt difícil muntar i desmuntar un escenari amb aquestes dimensions. Eufòria és un programa presentat per Miki Nuñez i Marta Torner on l’objectiu principal és buscar la millor veu de Catalunya. Es grava en directe cada divendres a les 22:05 hores. El plató es veu molt diferent vist des de casa, a través d’una pantalla, que en persona, tal i com van tenir l’oportunitat de veure els alumnes de batxillerat.

Aquest programa consta cada setmana amb un públic de 270 persones, col·locades entre la pista, les grades i sobre la passarel·la. Anteriorment, s’hi havien gravat programes com Oh Happy Day, FAQS, Cuines i alguns anys La Marató de TV3.

La Marató de TV3 va néixer fa trenta anys amb dos objectius o finalitats: el primer era el d’aconseguir fons econòmics per a malalties, sobretot per a la seva investigació. I el segon és la sensibilització de la societat en vers el tema de les malalties i la importància que pot tenir la solidaritat, com és d’important ajudar-nos entre tots.

El directe de La Marató és el més llarg que es fa, són quinze hores seguides. Això comporta un treball molt dur pels professionals, com ara pels càmeres o realitzadors, que després realment recompensa. D’ençà que la Marató es va iniciar, s’hi han recaptat 225 milions d’euros i s’han finançat aproximadament uns 900 projectes. Quan es grava La Marató hi ha la presència de testimonis reals, metges, investigadors, artistes…

El següent plató que van visitar va ser el del programa Està Passant. Fa 400 metres quadrats, és la meitat que l’anterior. És un informatiu més satíric amb un to d’ironia per alegrar una mica el públic. Es fa abans del TN Vespre. Cada dia hi ha públic, però no tan nombrós com l’altre. Anteriorment, s’hi havia gravat programes i sèries com Els matins i Plats Bruts.

Plató Està Passant (STM Report)
Públic Està Passant (STM Report)

A continuació van visitar el plató de Tot es mou. Fa 450 metres quadrats. Tot es mou és un magazin per tractar diversos gèneres periodístics. S’hi fan entrevistes, connexions en directe… És un plató que sembla més gran que els altres, ja que és més obert i hi entra més llum, però tot i això és el més petit. La il·luminació té un paper molt important en tots els programes. Si no s’il·luminen correctament tots els racons, semblaria una foto i no una gravació d’un programa. A més a més, a terra no s’hi poden trobar ombres. El decorat d’aquest programa és mòbil, ja que als dissabtes, en aquest plató s’hi grava FAQS.

Plató Tot es mou (STM Report)
Plató Tot es mou (STM Report)

En tots els programes hi ha la figura d’un regidor o una regidora. És la persona que mana i dona ordres dins del plató i que està tota l’estona en contacte amb la sala de control.

Més tard van poder accedir al passadís de la CPA, on s’hi troba maquillatge, perruqueria, vestuari, disfresses… També van visitar la sala de caracterització, on es construeixen les màscares, perruques… A part d’això també hi ha camerinos, sales de reunions…

Els alumnes no van poder accedir a tots els llocs i seguidament a això els hi van posar un vídeo per poder-ho acabar de veure tot.

En acabar la visita, els alumnes de Ciències de la informació es van situar al hall de TV3, on reben al públic, i els hi donen beure i menjar. Actualment, també s’hi troba el bar d’Eufòria; on hi ha els “coaches” on veuen i opinen de les actuacions.

Alumnes al hall de TV3 (STM Report)

Una vegada finalitzada la visita, els estudiants van tornar amb autobús cap a Vic. Va ser una sortida didàctica que va ajudar als alumnes a descobrir petits detalls que per la televisió i de normal no se saben. A més a més, va ser molt enriquidor pels futurs periodistes conèixer unes instal·lacions catalanes tan importants com són les de TV3.

En conclusió, va ser una visita molt interessant per acabar de donar un valor afegit amb el treball amb el qual els alumnes han estat estudiant a la classe.