Vic, centre dels apassionats de l’esport i la muntanya

La 41a edició de la Fira de la Muntanya de Vic ha captat l’atenció d’aquelles persones amants de la cultura muntanyenca assolint així xifres rècord de vendes i visitants

El passat cap de setmana, del 4 al 6 de novembre, Vic es va convertir en el centre pels amants de la muntanya en acollir la 41a edició de la Fira de la Muntanya. Els apassionats del senderisme, l’esquiada i l’escalada i alguns curiosos es van agrupar al Recinte Firal del Sucre, a la capital d’Osona, per a aprofitar les àmplies ofertes que s’oferien per gaudir d’aquestes disciplines.

Aquesta fira, que va celebrar la seva primera edició el 1980, s’ha convertit avui dia en un dels esdeveniments més importants per als apassionats de la cultura muntanyenca. De fet, aquest any s’han arribat a xifres rècord de visitants i de vendes. La Fira de la Muntanya 2022 ha comptat amb més de 12.000 assistents i amb un aforament del 100%, superant els 10.000 visitants de l’any passat. Aquesta fira incorpora també la Fira del Llibre de Muntanya, que té els seus orígens en la Fira del Llibre de Muntanya del Collsacabra que el 2013 es va ajuntar amb la Fira de la Muntanya per tal d’oferir una experiència més completa als visitants.

La 41a edició de la Fira de la Muntanya, organitzada per l’Ajuntament de Vic i l’Associació cultural del Llibre de Muntanya ha comptat amb la participació de fins a 42 expositors i amb un programa adreçat a un públic molt ampli que ha captat l’interès de professionals i de famílies, amb activitats per a petits i grans.

Una novetat destacada que ha caracteritzat aquesta edició ha estat el Festival d’Escalada, que ha incorporat activitats com ara el Concurs Cultural d’Escalada i el Campionat d’Open Bloc, que tot i no ser una novetat, any rere any es consolida com una de les activitats més atractives de la fira per als visitants. Aquesta edició també ha estat acompanyada de concerts i food trucks per a fer l’estada més entretinguda i captar més l’atenció dels assistents. El Recinte Firal del Sucre va ser ocupat completament per la Fira de la Muntanya, però la seva extensió també ocupava espais exteriors com la xemeneia del Sucre o el parc del davant del Sucre, on es concentraven majoritàriament les activitats per a la canalla.

Mercat d’ocasió

Un dels atractius més importants de la Fira de la Muntanya és el mercat d’ocasió, una activitat clàssica d’aquesta fira que atrau molts visitants any rere any. Aquest és un gran espai amb roba i material esportiu de segona mà o fora de temporada aportat principalment per empreses i particulars. És una bona ocasió pels assistents per aprofitar les ofertes que s’ofereixen i marxar ben carregats i preparats per a les activitats previstes per la temporada d’hivern. El mercat d’ocasió d’aquesta passada edició ha estat un reclam per a molta gent procedent d’altres llocs de Catalunya que han marxat carregats amb bosses i productes diversos com ara esquís, jaquetes, sabates, barrets o malles pel fred. El mercat d’ocasió d’aquesta 41a edició ha estat catalogat com un èxit per l’Ajuntament de Vic assolint un 70% de vendes del total dels productes exposats.

Espai d’exposició de material esportiu i llibres

L’interior del Recinte Firal del Sucre ha estat pràcticament ocupat per diferents expositors de l’àmbit turístic, comercial i automobilístic que han mostrat, entre altres coses, material esportiu, equipament de muntanya, autocaravanes i altres cotxes, activitats i serveis.

A la banda dreta del recinte hi havia l’espai reservat per la Fira del Llibre de Muntanya, on més de 16 expositors posaven a disposició dels assistents diversos llibres per a totes les edats. A més a més, aquesta fira ha comptat, també, amb la presentació de 10 llibres, que ha permès al públic escoltar les experiències i els motius que han portat als diferents autors a escriure els llibres en qüestió, i a tenir una visió més propera d’aquests. En afegit, la Fira de la Muntanya, com cada any, ha atorgat els Premis Editorial 2022 en reconeixement d’aquells autors que han divulgat la cultura a l’entorn natural mitjançant la literatura. Els resultats de l’entrega de premis es poden consultar a l’apartat de notícies de l’Ajuntament de Vic.

Visió completa del Recinte Firal del Sucre (vídeo d’Ariadna Bertran/ STM Report)

Espai Collsacabra i Espai Fòrum

Enguany, la Fira de la Muntanya ha comptat també amb l’Espai Collsacabra i l’Espai Fòrum que han permès al públic gaudir d’altres activitats alternatives com xerrades, pel·lícules, debats, exposicions, taules rodones i conferències presentades per experts de la muntanya i la natura. Entre les xerrades realitzades hi ha hagut la del meteoròleg Francesc Mauri, la de l’esquiadora de muntanya Mireia Miró o la de l’alpinista italiana Tamara Lunger, que han explicat la seva experiència personal i han donat alguns consells i lliçons per tenir en compte en les seves disciplines.

Activitats infantils i programa esportiu i cultural

En la passada edició de la Fira de la Muntanya els infants han tingut un paper principal i han disposat d’un programa d’activitats especial per a ells.  Han destacat activitats com la tradicional llançada per la tirolina, el circuit amb bicicleta organitzat per l’Escola de Ciclisme Jufré Vic-ETB i algunes signatures de llibres infantils així com l’escalada de la xemeneia del Sucre.

Tanmateix, també s’han organitzat algunes activitats per als grans. Entre les quals una de les activitats més esperades d’aquesta edició ha estat la clàssica caminada Matagalls-Vic, que ha comptat amb la participació de 619 participants i que, com cada any, busca transmetre la importància de cuidar del medi ambient i reduir al màxim l’impacte en la natura. Entre d’altres, també ha destacat la ruta a Cantonigròs per veure el Salt de Sallent i el tast de formatges d’en Peyu.

Formacions específiques

Paral·lelament, la Fira de la Muntanya d’enguany ha estat acompanyada d’alguns cursos de primers auxilis, recuperadors nutricionals i gestió de la por que han comptat amb una cinquantena de participants.

Curs de CamperTecnologies (fotografia d’Ariadna Bertran/ STM Report)

Després de l’èxit d’aquest any, la Fira de la Muntanya s’ha tornat a consolidar com un dels atractius més grans per aquells apassionats de l’esport i la muntanya i any rere any demostra la magnitud de la seva importància.