Vanesa Ferreres: “El batxillerat internacional no és per a tothom”

Jia Jia Chen, Berta Morató i Marta Saborit

Vanessa Ferreres és la coordinadora del batxillerat internacional, la directora de secundària i batxillerat, i professora de castellà de batxillerat. Va néixer i estudiar a Barcelona fins als dotze anys, i llavors es va traslladar a Vic, a estudiar al Sant Miquel. Es va llicenciar en filologia hispànica a l’universitat de Barcelona, tot i que al llarg de la seva vida ha anat fent formacions molt diverses, una relacionada amb comunicacions audiovisuals i ciències de la informació.

 • Podries explicar en què consisteix el batxillerat internacional?

El batxillerat internacional és un programa educatiu, que per explicar-vos perquè s’entengui el compararé amb el batxillerat nacional que tenim. Diguéssim que cada país té un batxillerat propi, és a dir, cada país decideix com s’ha de fer el batxillerat, quines matèries hi ha… I quan s’acaba al batxillerat nacional, el que s’obté és un títol nacional que val per aquell estat. Llavors si un alumne vol anar a l’estranger, doncs ha de passar tot un periple d’entrevistes, convalidacions de notes, etc. En canvi, el batxillerat internacional, és aquell batxillerat que no correspon a cap país, però, en canvi és l’únic batxillerat que és reconegut arreu del món, llavors és el mateix batxillerat aquí, que Sidney, que Cambridge. I la gràcia és aquesta, que és un títol internacional que llavors pots accedir a qualsevol universitat internacional.

 • Quins avantatges i inconvenients et pot aportar estudiar el batxillerat internacional?

Avantatges, jo diria molt clarament una, aquesta que hem dit que et facilita si ets un alumne que penses que potser algun any voldràs estudiar a l’estranger, et facilita l’accés. Les metodologies que s’utilitzen al batxillerat internacional, és a dir, els enfocaments d’ensenyament i d’aprenentatge són diferents del nacional, i són un tipus de metodologies que també s’assemblen més a les metodologies que s’utilitzen a la universitat estrangera. Llavors, per tant, el batxillerat internacional, tant és interessant per si te’n vols anar a l’estranger, com en si mateix perquè és una altra manera d’aprendre.

També m’has demanat quins desavantatges podria tenir, hem de ser honestos, el batxillerat internacional no és per tothom, requereix un perfil d’un alumne que li agradi aprendre, no pas que sigui un alumne que tregui deus, però sí que ha de ser un alumne treballador… Si és un alumne que per exemple, que en principi amb un cinc en té suficient perquè vol una nota per accedir a la universitat i ja està, potser no cal fer el batxillerat internacional.

 • Per què creus que el batxillerat internacional interessa als alumnes?

Si és un alumne que li agrada estudiar disciplines molt diverses perquè no és tan especialitzat com el nacional, si a més a més, té aquest perfil que pensa que pot ser que a la llarga, doncs anar a una universitat estrangera li pugui interessar, el batxillerat internacional és una bona opció. També ha de ser un alumne que li agradi investigar, que li agradi, bàsicament, trobar respostes a coses que d’entrada li poden suposar un problema.

 • És cert que molta gent ho deixa? I quin creus que és el motiu?

A veure, jo crec que si té un desavantatge important és que hi ha un índex d’abandonament més alt que amb el nacional. Per què? Perquè, jo penso, que al ser un programa tan diferent, per molt que tu facis un procés d’assessorament i l’expliquis, fins que tu no t’hi trobes, no saps ben bé què és, i llavors hi ha alumnes que potser no és el que esperaven o sí que és veritat que també porta una càrrega o un volum de feina que aquesta seria la part més negativa. Que si no t’agrada molt aprendre, a vegades això pot amb l’alumne, per tant moltes vegades passen al batxillerat nacional en qualsevol moment, perquè poden fer-ho. És a dir, en qualsevol moment aquí l’escola estás cursant l’internacional i si et deixa d’interessar saltes al nacional.

 • Quines són les dificultats més destacables d’aquest batxillerat?

Jo diria que és aquesta, que cal una persona que sigui organitzada, és a dir si la persona no s’organitza bé, llavors és quan poden haver-hi problemes perquè se li acumula la feina. És un tipus de batxillerat que hi ha exàmens, però els exàmens no són el que hi ha més, contínuament estan treballant. Si l’alumne és molt desorganitzat i és d’aquells que treballen a última hora, seria un perfil que seria millor aconsellar-li que no el faci, perquè llavors es pot veure atabalat. I també una cosa, no és pas que el batxillerat internacional sigui millor que el nacional, obren portes diferents i llavors això depèn de l’interès que tingui l’alumne, és quadrar el model amb els interessos de l’alumne.

 • Quines diferències hi ha entre la metodologia de com s’ensenya el castellà a l’IB i en el batxillerat nacional?

Primer, penseu que jo faig tant classes al batxillerat nacional com a l’internacional, hi ha una cosa d’entrada molt diferent, i és que al nacional només tinc dues hores a la setmana, a l’internacional en tinc o bé tres o bé cinc, per tant, només la càrrega lectiva és molt diferent, i això et permet treballar a un nivell de profunditat que no té res a veure. En el batxillerat nacional potser les metodologies que utilitzes no són tan actives, és a dir, és més el professor que transmet un saber, els alumnes l’accepten i després el posen en pràctica. Al batxillerat internacional ells construeixen el coneixement, és a dir, tu simplement fas de guia, dones unes pautes, ells treballen i tu els orientes, però són ells qui investiguen i que van creant coneixement nou. 

 • Creus que el nivell de castellà a Catalunya és baix? Per què?

Jo trobo que el castellà, independentment de la situació política que estem vivint, jo entenc que és una riquesa perquè hem de pensar que és una de les llengües més parlades del món, tenim aquesta sort. Llavors jo crec que a Catalunya, depèn de la zona, com per exemple la nostra concretament, el castellà no és una llengua d’ús habitual, sinó que hi ha el català, i llavors això vulguis o no, fa que els alumnes es trobin amb menys situacions en el seu dia a dia que hagin d’utilitzar freqüent el castellà, i això fa que tinguem potser un nivell, jo diria que no més baix, però potser en algunes competències, com la competència oral, aquí ens costa una mica més. Però en canvi penso que de continguts, de coneixements sobre el castellà estem igual que tot arreu.

 • Creus que el castellà està menyspreat al sistema educatiu de Catalunya?

No, jo crec que no està menyspreat. És a dir, se li dona l’espai que toca, és més, el català és la llengua pròpia de Catalunya i el castellà és el que es diu la llengua instal·lada, i fixeu-vos que se li dona el mateix pes, és a dir, a ESO es fan tres hores de català i tres hores de castellà, a batxillerat dues hores de català i dues hores de castellà, per tant se li dona la mateixa importància, no crec, ni molt menys que estigui menyspreada.

 • Sempre havies volgut ser professora? Per què vas decidir ser-ho?

Si, sempre havia volgut ser professora, i fins i tot, us diré una cosa, no tenia clar quina carrera estudiar perquè m’interessaven moltes coses, sempre de l’àmbit humanístic i social, però el que tenia molt clar és que volia ser profe, això sí que ho he sabut sempre. I ho vaig triar perquè me’n recordo que quan estudiava, un professor una vegada em va dir que m’explicava molt bé i que més aviat, deien que m’agradava ajudar a la gent i que m’agradava veure que aprenien o que podien avançar, i vaig pensar que aquesta part se’m donava més bé que no pas les matemàtiques que també me’n sortia, però hi tenia més dificultats. O sigui, vaig suposar quines eren les meves habilitats.

 • Si no haguessis set professora a què t’hauries dedicat?

Doncs, m’interessa l’àmbit de la psicologia, de la història, també va haver-hi una època que m’agradava la part de veterinària, vull dir que un salt molt diferent. La biologia sempre m’ha agradat moltíssim, les ciències polítiques, però sempre em movia més en l’àmbit social o de relacions amb les persones, és el que més m’agrada.

 • A què dediques el teu temps lliure? 

Al meu temps lliure, un molt important, el dedico a la meva família perquè tinc un nen petit de nou anys, i també fins ara he estat directora de secundària i batxillerat i això m’ha agafat molt temps i ara bàsicament al dedico a la família, ens agrada molt el senderisme, és a dir el món de la muntanya. Llavors m’encanta llegir, per això també vaig triar fer aquesta carrera perquè m’agrada molt llegir, llavors també l’ocupo amb coses que m’interessen, formacions diverses, també m’agrada fer esport. I m’encanta viatjar.

Redactors Juniors

, ,
close