Vacunar-se o no vacunar-se?

Què en pensen els estudiants de primer de batxillerat del col·legi Sant Miquel dels Sants sobre la vacunació Covid-19?

Què en pensen els estudiants de primer de batxillerat del col·legi Sant Miquel dels Sants sobre la vacunació Covid-19?

Per Mili Bussano, Satwinder Kaur i Martina Puig.

A finals del 2019 i principis del 2020, el planeta va conèixer un nou virus que no ens havia estat introduït mai abans. La COVID-19 va arribar sense que poguéssim adonar-nos-en, i en tan sols uns mesos de la seva presència la majoria de nosaltres ens vam trobar tancats a casa en un confinament nacional.

Com a éssers humans, tenim la necessitat de controlar i entendre tot el que ens passa al voltant, i l’aparició d’un nou virus capaç d’afectar greument a les persones no és una cosa que vam saber controlar, i molt menys entendre.

Però a poc a poc hem pogut anar descobrint què és aquest virus. Científics han analitzat el virus, l’han estudiat, i finalment aquest 2021, n’han pogut crear vacunes.

Tot i això, aquest tema encara genera força controvèrsia. No tothom està disposat a vacunar-se, sigui per creences personals o per poca seguretat del que la vacuna introdueix a dins dels nostres cossos. I al cap i a la fi, no som ningú per obligar als altres a vacunar-se. O sí?

Tots nosaltres tenim veu pròpia, fins i tot els estudiants. Ara aquest estiu es van obrir les places pels joves de 16 a 18 anys, i dins d’aquest sector hi entren els alumnes de 1r de Batxillerat. Per aquest motiu vam passar un formulari de Google als alumnes de primer de Batxillerat del col·legi Sant Miquel dels Sants, per saber les diverses opinions dels joves respecta aquest tema, i així fer-ne aquest reportatge.

Majoritàriament, un 85,2% dels alumnes del curs esmentat anteriorment s’ha vacunat. Tot i això, encara hi ha un 7,4% de persones que no ho han fet, ni tenen planejat fer-ho. Una d’aquestes persones anònimes, ens ha manifestat la seva opinió:

“La vacunació és una cosa pròpia que afecta un mateix i que la responsabilitat ha de recaure en tu mateix. La implicació de la responsabilitat col·lectiva i les recompenses són tan sols una manipulació de l’estat per fer que ens vacunem, igual que les restriccions. A més a més, una vacuna que ha estat produïda en tan poc temps no hauria de ser obligatòria per a ningú.” 

I la realitat és que hi ha molta gent que pensa així, i no només a la nostra escola. Dins de la nostra societat hi trobem molta gent contrària a la vacuna, ja sigui per por o per creencies personals. Tots sabem que s’han de respectar les opinions dels altres, i no pots obligar a algú a creure en alguna cosa que ell/a mateix/a no vol. Tot i això, trobem altres opinions que defensen que s’ha d’obligar la gent a vacunar-se, no per ells mateixos, sinó pel col·lectiu. “Hauria de ser obligatòria perquè ens posa en risc a tothom” o “Crec que la gent que no es vacuna s’està fent un mal a ell mateix i a les altres persones, a més, és que no fa cap mal vacunar-se i així estàs més segur” són opinions d’aquest estil, reflectint una futura població totalment vacunada, i així, teòricament segura.

Altres punts de vista, es basen en evidències majoritàries, experiències explicades per boca-orella, que donen pes i valor a les seves opinions personals.

“Des que hi ha la vacuna hi ha molta menys mortalitat, sobretot els avis i això és un ascens molt gran després dels anys que porta i per això crec que hauria de ser obligatòria”

“Jo crec que la vacunació és molt important. A l’haver estat demostrat que és completament segura i efectiva s’hauria de fer posar a tothom.”

Però la veritat, és que aquesta mena d’evidències no convencen a tothom. “Conec a diferents persones vacunades que tot i això han tornat a passar la covid diverses vegades, jo ja el vaig passar i vaig tenir sort de passar-ho com un refredat normal. El que no entenc és que si està demostrat que tot i estant vacunat els pots passar que s’estigui començant a obligar” explica un/a estudiant. Perquè aquest és un altre cas, tots sabem que agafar el virus ja vacunat és una possibilitat existent. La vacuna del SARS-CoV-2 no t’impedeix agafar el virus, només prepara el teu cos per poder afrontar-lo, i així no patir greus símptomes. Per tant, molta gent es planteja que si total la vacuna no et fa immune, realment cal vacunar-se.

Les opinions dels alumnes són completament diverses. N’hi ha que se situen al mig, dient que la vacunació és necessària, però que s’ha de respectar el que la gent vol fer, i altres tiren més cap a la vacunació obligatòria o la vacunació innecessària. I aquest bàndol d’opinions només a les quatre línies d’un curs d’una escola de Vic. I si amb només 27 persones hem reunit tantes opinions, el planeta sencer és un lloc de controvèrsia absoluta. Perquè, pel que sembla, tampoc hi ha cap veritat absoluta.

És o blanc, o negre, però també hi pot haver molts grisos.

Redactors Juniors

, ,
close