‘Un nou reg per a un nou futur’, de Max Martí

Per Martí Mas

El passat dilluns 19 de desembre de 2022 es va donar el tret de sortida a la Setmana de la Recerca del Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic en la qual durant dos dies un centenar d’alumnes de 2n de Batxillerat van tenir l’oportunitat de presentar els treballs de Recerca en els que havien estat treballant el darrer any.

Max Martí Grifell va presentar el treball titulat ‘Un nou reg per a un nou futur’, englobat dins l’àmbit de ciències i tecnologia, que consistia en la creació d’un nou i avançat tipus de reg automatitzat. Aquesta presentació va tenir lloc durant la segona franja horària (17.00 – 18.00h) al tribunal núm. 9, situat a l’aula de 1r de Batxillerat A. Juntament amb ell, els alumnes Joan Orozco i Pau Dinarès també van presentar els seus respectius treballs dins de l’àmbit científic i tecnològic. El tribunal estava format per dos professors de tecnologia del Col·legi Sant Miquel dels Sants, Carles Saborit, que ha tutoritzat els tres treballs presentats, i Iñaki Cordobés.

Tal i com ens explica Max en el seu abstract (resum): ”L’objectiu del treball és dissenyar un nou tipus de reg, poc implantat al mercat, que, amb la mínima intervenció humana, pugui regar quan sigui necessari un hort d’hortalisses i tubercles, amb un estalvi important d’aigua. Per aconseguir-ho s’ha utilitzat una placa controladora Arduino, diversos sensors (humitat, temperatura, nivell d’aigua, …) i un actuador (bomba d’aigua). La programació s’ha dut a terme amb el llenguatge IDE de la pròpia placa. Durant diverses setmanes i amb dos horts plantats, un regat amb aquest sistema automatitzat i l’altre regat manualment, s’han anat prenent mesures del creixement de les hortalisses i tubercles. S’ha arribat a la conclusió que el reg automatitzat incrementa el creixement dels planters i aconsegueix un estalvi important d’aigua”.

Els minuts previs

Max Martí va ser el primer dels tres estudiants en presentar el treball. La presentació va començar amb uns 10 minuts de retard ja que a l’hora acordada no hi havia gaire públic present. Durant els minuts previs es respirava un ambient tranquil i relaxat entre els estudiants mentre feien els últims retocs i preparatius perquè tot sortís al peu de la lletra. Per part d’en Max, l’acompanyaven la família i alguns amics. Als rostres dels familiars es podia percebre una sensació de nerviosisme tot i l’intent de mantenir la calma, mentre que per part dels amics si que es notava un ambient més relaxat i d’alegria per veure el seu company presentar el projecte que tant de temps li ha ocupat. A la sala també hi havia d’altres acompanyants dels dos alumnes que també presentaven el treball dins del mateix àmbit. Finalment, Carles Saborit i Iñaki Cordobés van informar que podia començar quan ell volgués.

Moments previs a l’inici de les presentacions

La presentació

Max Martí va començar la presentació amb una atractiva portada que en la qual hi havia el títol del treball i un fons molt adient al tema que exposava. A continuació va presentar una de les que ell creia que era una de les parts més importants d’un bon treball, els objectius que s’havia marcat a l’iniciar el projecte: el primer objectiu era aprendre i millorar els seus coneixements de programació a través de la programació d’una placa Arduino per tal de configurar el reg; el segon objectiu que es va plantejar en Max va ser crear un reg intentant reduir al mínim les despeses (construir un reg low cost), per això va optar per una placa rapsberry de baix cost; el tercer i últim objectiu era saber si amb un reg intel·ligent, low cost, i amb mínima intervenció humana es podia millorar el rendiment i es podien obtenir més beneficis (més creixement i estalvi d’aigua) que utilitzant un reg convencional.

La presentació va seguir amb l’explicació de la part tècnica de programació de les plaques Arduino i rapsberry, on ens va explicar com havia programat el reg pas a pas per tal de que funcionés correctament. El que diferencia el reg que proposa en Max d’un reg convencional dels que podem trobar al mercat és que la seva proposta disposa de tres sensors que ajuden a millorar el rendiment del reg. El primer es tracta d’un sensor que permet percebre la humitat de la terra. Aquest sensor és molt important ja que en cas que aquest detecti que la terra està humida, voldrà dir que d’alguna manera la terra ha estat mullada fa poc, ja sigui per la pluja o qualsevol altre factor humà o ambiental i per tant no cal obrir el reg durant tot el temps que estava programat. D’aquesta manera s’eviten pèrdues importants d’aigua, un dels objectius marcats al principi del treball.

El segon sensor que va incorporar en Max al reg va ser un sensor capaç de detectar la temperatura. Aquest sensor permet saber a quina temperatura han estat les hortalisses i tubercles exposades i per tant saber si és necessari regar més o menys.

Finalment també va incorporar un sensor de líquids per detectar el nivell d’aigua i poder saber si és necessari regar més o menys. Tal i com va remarcar en Max durant la presentació, la incorporació d’aquests sensors al reg fan que augmenti considerablement el cost de fabricació i que per tant a curt termini potser no sembli rendible, però a llarg termini creu que si que ho pot ser.

Max Martí presentant el seu Treball de Recerca

Part Pràctica  

La presentació va seguir amb l’explicació de la part pràctica del treball, que consistia en la creació de 2 horts amb diverses hortalisses: api, col, coliflor i remolatxa. El primer hort va ser regat manualment i el segon funcionava amb el reg automatitzat ideat per en Max. En Max ens va presentar els resultats obtinguts després de la primera setmana i de la segona. Al final de la primera setmana, es va poder percebre un major creixement en totes les hortalisses i tubercles regades amb el reg automatitzat. En Max va destacar el creixement de l’api, que havia crescut 2,4cm més que el del reg manual.

Per acabar la presentació en Max ens va presentar les conclusions del treball en base a les seves hipòtesis i objectius. Després de fer les proves, va arribar a la conclusió que no sortia a compte utilitzar el reg automatitzat ja que la diferència de creixement al final de les dos setmanes no compensava els costos elevats de producció del reg. En Max va explicar que creu que a llarg termini si que pot tenir futur un reg automatitzat com el seu.

Al acabar la presentació en Max ens va fer una petita demostració del funcionament del seu reg automatitzant utilitzant dos recipients, un amb terra humida i l’altre sense per poder veure el funcionament del reg i dels sensors que, al detectar la terra humida, no van funcionar. Les demostracions es van realitzar amb èxit i es va poder comprovar el funcionament del producte final.

Demostració del funcionament del reg

Moments post-presentació

Un cop finalitzada la presentació, era el torn de les preguntes del tribunal. Carles Saborit va preguntar perquè el reg regava tants pocs segons. En Max li va explicar que ell ho havia decidit així. El professor també va preguntar què faria si pogués continuar amb el projecte. En Max, convençut, va explicar que canviaria la caixa per una transparent i hi afegiria  una pantalla que indiqués els valors que surten a l’ordinador i així no haver d’acostar l’orella al reg cada cop per saber si està en funcionament.

La durada de la presentació va ser la correcta, entre 10 i 15 minuts. Durant tota la presentació en Max va mantenir un bon to de veu i una bona posició corporal. La presentació va ser dinàmica i fluida excepte en un tram al principi on es va encallar durant uns segons tot i que va saber solucionar-ho amb rapidesa. Tal i com diu Nil Badias, alumne de 1r de Batxillerat assistent a la presentació: ”Jo crec que ho va fer força bé tot i que en algun moment es va encallar una mica. A part d’això, la presentació va ser molt clara i es va entendre bé”. En Max portava la presentació ben preparada i sabia molt bé del què estava parlant en tot moment, fet que va fer que l’explicació fos clara i concisa. Les preguntes del tribunal també les va respondre amb solvència, claredat i sense problemes ni dubitacions.