Un directe vist en primera persona

Pol Matavacas ens ensenya com és comentar un partit de futbol en una xarxa social

Pol Matavacas

Twitch és una xarxa social on gent de tot el món pot fer directes, de la temàtica que vulgui. Pol Matavacas és un estudiant de l’escola Sant Miquel dels Sants, i el que fa és retransmetre partits de futbol. En aquest article sabrem com es viuen, en primera persona, les seves retransmissions.

Dia 24 d’octubre, el Manchester United rep el Liverpool i jo em poso a preparar el partit. Escric les alineacions, memoritzo els noms, miro quin és l’àrbitre del partit, miro la situació dels dos equips a la classificació, miro si el partit és especial, en aquest cas, el clàssic del futbol anglès, i prepar-ho tot el que es refereix a grafismes i aspectes tècnics del directe, és a dir tot el que veurà, inclús escoltarà, la gent a casa seva.

Per comentar un partit no es necessita res més que una llibreta, o un full, on apuntar les alienacions, i durant el transcurs del partit, anar apuntant qui marca, qui veu targeta groga o vermella, i els canvis. Per altra banda, també necessites un programa per poder fer el directe, en el meu cas, OBS studio, tot i que anteriorment n’havia utilitzat de diferents. Evidentment, en una pantalla secundària, com podria ser el mòbil, una tauleta, o el mateix ordinador, poder anar seguint el partit.

Per mi, la interacció de la gent és fonamental, i en el meu cas, tinc el xat a la part dreta de la pantalla, per poder mirar el partit a la part esquerre,i tenir el programa del directe de fons. A mi m’agrada que la gent doni la seva opinió, ja que és una manera de contrastar la meva, o inclús a vegades et donen dades o diuen coses que tu no has arribat a veure.

Els directes habitualment els faig sol, tot i que sempre que puc, intento que, persones que ja conec i que també els hi agrada el periodisme i/o el futbol, m’ajudin, ja que sempre va bé tenir alguna persona diferent participant de la retransmissió. Senti diverses opinions sempre ajuda, inclús de persones que ho veuen des de diferents punts de vista, ja que a vegades quan retransmets partits del teu equip és difícil donar una opinió objectiva.

El xat del directe és el que ens diferencia de les retransmissions convencionals de tota la vida que portem mirant per la televisió o escoltant per la ràdio des de fa anys. En un directe, l’espectador dona la opinió desde el mateix directe, cosa que dona moltes facilitats a qui fa la retransmissió de poder llegir les opinions de l’altra gent, ja que, en una retransmissió de ràdio, el teu missatge és en una xarxa social i no tens la fiabilitat de que els comentaristes el vegin o el llegeixin.

Un cop acaba el partit, hi han diverses coses que pots fer: una és fer un post-partit curt, d’uns cinc minuts, que és la meva opció habitual, pots reaccionar a les rodes de premsa i fer un post més llarg, comentant com ha estat el partit i les opinions dels dos entrenadors després del partit, o si es dona el cas, pots donar més partits al llarg del dia, ja sigui fent una pausa, o sigui sense parar el directe, i unir el post d’un partit, amb la prèvia del següent.