“Shin-Chan i l’acadèmia Tenkasu”, el còmic personatge retorna a la gran pantalla

Aquest octubre ha arribat als cinemes de tot Espanya una nova entrega d’una de les sèries d’animació japonesa més populars en el nostre país, aquesta no és ni menys que Shin-Chan que torna a acaparar les pantalles de tots els cinemes. La nova pel·lícula “Shin-Chan i l’acadèmia Tenkasu” figura un cop més les aventures de Shin-Chan i els seus amics més pròxims i coneguts juntament amb el seu característic i absurd sentit de l’humor que atrau tants espectadors arreu del món. La pel·lícula commemora l’aniversari número 30 d’aquesta sèrie d’animació i el seu director, Wataru Takahashi, ha fet el possible per a crear una obra digna de l’esdeveniment.

Per a començar, ens familiaritzarem amb l’argument d’aquesta nova història i els elements que han estat capaços de fer-la destacar. En aquest cas Shin-Chan i la seva colla d’ amics s’inscriuran a una prova gratuïta d’una setmana que els permetrà visitar l’acadèmia Tenkasu, l’escola més prestigiosa de tot el país. Però no passarà gaire temps abans de que els protagonistes s’adonin que aquesta escola no és tan ideal com ho semblava en un principi, tots els alumnes de l’escola s’estan avaluant constantment amb un sistema de punts que valora i classifica les seves accions i en funció d’aquesta puntuació els alumnes reben un tracte diferent, això desencadena que l’estructura social de l’escola es trobi completament desestabilitzada. En Shin-Chan al no tractar-se precisament d’un alumne brillant s’oposarà fortament aquest sistema i farà tot el possible al llarg de la pel·lícula per intentar establir un sistema més just i igualitari, mentre que a la vegada investiga un misteri sobre un vampir que sembla estar segrestant els alumnes més brillants de l’escola.

Una fórmula infal·lible

Com també ha succeït amb moltes altes entregues, aquesta nova pel·lícula de Shin-Chan falla en l’aspecte d’aportar una idea innovadora que sigui capaç de fer destacar la pel·lícula quan la comparem amb les moltes altres que han estat publicades fins al moment. L’estructura de la pel·lícula és exactament idèntica a la utilitzada en totes les altres pel·lícules que figuren aquest personatge, aquesta consisteix a posar en Shin-Chan i un grup de personatges com la seva família o amics en un entorn nou que no apareix en els capítols corrents, per aconseguir captar l’atenció de tots aquells que ja estan habituats a la sèrie normal. Això realment no suposa un problema com a tal, Shin-Chan no és una saga coneguda per tenir un contingut molt complex o significatiu i apel·la a un públic més aviat infantil amb el seu sentit de l’humor. Tot i això, no sabem fins a quin punt aquesta fórmula, que fins al moment ha resultat tan exitosa, continuarà funcionant i podria ser prudent introduir canvis en aquesta estructura repetitiva per no dependre exclusivament del públic habitual.

També hem de deixar clar que “Shin-Chan i l’acadèmia Tenkasu” no és ni de lluny la pel·lícula més genèrica de la saga, al contrari, encara que la pel·lícula no impliqui canvis colossals, podem observar diferències respecte a altres pel·lícules, com el protagonisme que es dona a personatges secundaris diferents dels habituals, la inclusió d’un misteri que aconsegueix trencar una mica amb la història que se sol anar repetint i l’exclusió de la família d’en Shin-Chan. Aquest últim canvi ha estat criticat per força mitjans de comunicació, que opinen que uns personatges tan característics de la sèrie com la família Nohara mereixen aparèixer més temps a la pantalla, però creiem que intentar diferenciar-se de la dinàmica de la sèrie de mica en mica és una bona opció, ja que eventualment obtindrà que persones no familiaritzades amb aquesta s’interessin per les pel·lícules.

Tràiler oficial de la pel·lícula

Els valors i les ensenyances de Shin-Chan:

Shin-Chan es caracteritza pel seu peculiar sentit de l’humor, aquest sol incloure diverses bromes absurdes i normalment polèmiques, ja que mai falten les faltes de respecte i les bromes pujades de to. Això ha portat que moltes persones vegin aquesta sèrie com una mala influència que incita a un públic molt jove a faltar al respecte als altres i a adoptar un comportament incorrecte.

La pel·lícula “Shin-Chan i l’acadèmia Tenkasu” ens ha demostrat que aquest noi tan burleta també té el seu cor i és capaç de transmetre un bon missatge als espectadors. La pel·lícula no està exempta d’aquestes bromes tan peculiars, però s’ha d’admetre que el filtre sembla ser més estricte que en els capítols de la sèrie normal, i a més a més s’esforça a transmetre diversos missatges positius. Per donar clars exemples, el sistema de punts que s’utilitza en l’acadèmia i porta tants mal de caps als alumnes és una metàfora per a referir-se al sistema educatiu japonès, que té fama de ser molt estricte i exigent. Al llarg de la pel·lícula en Shin-Chan i els seus amics ens demostren que aquesta “puntuació” no significa res com a tal i només serveix per a dividir i pressionar l’alumnat, mostrant-nos que alguns alumnes amb pocs punts són molt capaços. D’aquesta manera s’intenta mostrar als més joves que les qualificacions de l’escola no són capaces de valorar totes les teves habilitats ni et converteixen en una millor o pitjor persona, així que no és necessari pressionar-se excessivament.

També es dona molta importància a l’autoestima i a la confiança, en Shin-Chan demostra que les crítiques de les altres persones no t’han de resultar un obstacle a l’hora d’intentar obtenir una cosa que realment desitges. En la seva prova final en Shin-Chan serà criticat i ridiculitzat, però això no li resulta un impediment, ja que la seva única prioritat és salvar els seus amics i companys, aquesta actitud acaba sent admirada i reconeguda per tots els alumnes de l’escola i ens mostra tant la importància de la veritable importància com tot el que es pot aconseguir si es confia en un mateix.

En definitiva, ens trobem davant d’una clàssica pel·lícula de Shin-Chan, tots aquells que ja estiguin familiaritzats amb la saga gaudiran sense dubte de la pel·lícula i tan grans com petits acabaran rient en alguna de les absurdes escenes. La pel·lícula va dirigida a un públic molt concret pel que si estàs buscant una obra més aviat innovadora o seriosa no et recomanen aquesta tria, ara bé tots aquells que els hi agradi aquest sentit de l’humor i essència tan únics d’en Shin-Chan, sobretot els més petits, viuran sense dubte una gran experiència.