Roger Capdevila: “Si fas la feina com toca i en tens una bona organització acaba sortint correctament”

Per: Anna Viñas, Queralt Sala i Martina Fernandez

En Roger Capdevila Oriol va néixer el 5 de juny del 2004 a Vic. Actualment també viu a Vic i estudia a l’escola Sant Miquel dels Sants. Està cursant la modalitat científica a 2n de batxillerat. Va iniciar el treball de recerca l’any passat (2020) i el va presentar el 21 de desembre d’aquest any (2021). La tutora de recerca que la acompanyat al llarg d’aquest procés és la Sílvia Junoy.

De què tracta el teu treball de recerca?

El meu treball de recerca tracta sobre una remodelació arquitectònica de la fàbrica de Can Baumann que està situada a la carretera de Roda d’aquí a Vic. Bàsicament, consisteix a donar-li un ús bibliotecari a una fàbrica que actualment no es troba en funcionament. Llavors el que he intentat fer és una redistribució i una creació d’espais per tal de donar-li aquest ús bibliotecari enfocat pràcticament pels estudiants de la facultat de medicina a l’edifici. D’altra banda, he intentat aportar diferents aspectes i factors que facin que el grau de sostenibilitat de la fàbrica sigui alt. Tenint en compte que és un projecte d’una remodelació, s’han de tenir en compte aquests aspectes sostenibles.

Com se’t va ocorre la idea i en què et vas inspirar?

Se’m va ocórrer la idea ja que de petit m’havia agradat el tema de dissenyar, de jugar amb jocs de crear espais a partir de diferents peces, de tenir aplicacions a l’iPad que em permetessin fer aquestes coses… A l’hora de decidir el tema, em vaig guiar pràcticament amb les coses que m’agradaven, ja que m’hi hauria de passar moltes hores. A més, que a 1r de batxillerat vam començar a treballar amb l’aplicació AutoCAD i em va agradar molt. Llavors amb les aficions de tota la vida, la guia de l’aplicació per saber com funcionava tot aquest món i el coneixement que tenia de la zona i l’edifici, vaig comprovar que estigués catalogat. En veure que sí, vaig decidir començar el treball enfocat en aquest tema.

Quina és la hipòtesis del teu treball?

El meu treball al ser una remodelació no hi va haver cap hipòtesis sinó que em vaig marcar uns objectius. No hi havia cap pregunta a resoldre sinó que és més creatiu. Llavors doncs en el meu treball de recerca no hi consta cap hipòtesis.

De què tracta la part pràctica?

La meva part pràctica tracta bàsicament de realitzar en primer lloc, uns plànols de l’edifici actual, ja que no disposava d’ells, i en segon lloc, realitzar la meva proposta de remodelació. Prèviament vaig fer una recerca de dissenys arquitectònics de biblioteques, espais que hi han de constar en una biblioteca i aspectes sostenibles.Llavors vaig haver de plantejar una planta baixa, una primera planta, remodelar el terrat i jo hi vaig afegir un altell. A més a més, vaig haver de fer les diferents façanes, també alguns plànols d’acabats, i finalment una secció de l’edifici.

Quan vas començar a treballar i com t’has organitzat?

Jo vaig començar a treballar amb el projecte cap al juliol, a l’estiu, perquè per tal de poder accedir a tota la informació de l’edifici actual (fàbrica de Can Baumann) vaig haver d’enviar moltes sol·licituds a l’Ajuntament. Per tant, vaig haver de començar d’hora i iniciar primer tot el què és la recerca de l’edifici. Va ser el més llarg i, per tant, per on vaig començar. Una vegada tenia feta la recerca de l’edifici vaig començar amb el què és tota la resta de la recerca que no requereix cap entrevista ni cap sol·licitud. Si no que bàsicament és la recerca per internet i trucades a determinades persones per tal que em poguessin facilitar i ajudar amb el tema. Més tard, pel setembre, ja vaig començar amb la part pràctica, que va ser quan ja vaig acabar amb la teòrica.

Com descriuries el procés de la part pràctica ? 

Com ja he dit anteriorment, la meva part pràctica ha set un procés certament complex. En primer lloc, per poder fer els plànols inicials de l’edifici actual, vaig haver de sol·licitar l’entrada, anar un dia a prendre mides, fer uns croquis… Aquesta part ja em va comportar molta feina perquè sense els plànols inicials d’un edifici, la remodelació és molt complicada. I, en segon lloc, tenir la creativitat i la imaginació per fer varies propostes també és difícil, per això vaig haver de recórrer a certs experts que m’ajudessin amb el tema, com per exemple arquitectes i això requereix força temps.

Al final no només són plànols de les plantes i les façanes, sinó que també hi ha un plànol d’acabats indicant els materials i, d’altra banda una secció, és a dir, un plànol on es vegin els diferents nivells de l’edifici. Aquests dos últims plànols, d’acabats i de secció, només els vaig fer de la proposta que vaig plantejar com a remodelació, dels altres també s’hi inclou el plànol actual.

En general puc dir que va ser un procés força llarg i si no hagués començat d’hora i amb temps, potser no hauria arribat a temps a l’entrega. Tot i així també puc dir que és un procés divertit i entretingut perquè al cap i a la fi, és el què m’agrada dins de totes les dificultats que comporta.

Quina part del treball creus que t’ha comportat més dificultats? 

Sens dubte la part que m’ha donat més dificultats és la part pràctica perquè és un treball molt complicat i d’alt nivell, seria més o menys la feina que ha de fer un arquitecte. Cada plànol que feia hi havien errors i ho havia de repetir moltes vegades. En total he acabat fent vint-i-un plànols i podria dir que la dificultat més gran, clarament ha estat realitzar i corregir els plànols.

Quina part del treball creus que és la més divertida?

Segons els meus gustos i el què a mi m’agrada fer seria la part pràctica. La realització dels plànols, ja que se m’ha fet més entretingut. Amb la part teòrica puc afirmar que he après molt i m’ha servit de gran ajuda, però no m’ha entusiasmat tant.

Com valores el teu TR? N’estàs orgullós? Per què?

Sincerament, sí que estic orgullós del meu treball de recerca que he fet, ja que crec que el tema que he tractat és força complex i difícil. Dintre del què cap, crec que m’ha sortit un bon resultat de TR i crec que m’he sabut organitzar bastant bé.

Quina ha estat la persona que t’ha ajudat més en la recerca?

Jo no em referiria tant a una persona, sinó a un grup de persones, és a dir, l’Ajuntament m’ha proporcionat molta informació sobre l’edifici i també la gent de l’empresa La vola que m’ha donat molta ajuda.

Quin consell donaries als alumnes de primer de batxillerat que estan a punt de començar el TR?

En primer lloc, els hi diria que escollin un tema que de veritat els hi agrada perquè s’hi hauran de passar forces hores, i si has de dedicar hores en alguna cosa que no t’agrada, no crec que en surti res de bo. I, per altra banda, que intentin organitzar-se el millor possible perquè el típic en un treball de recerca és que la gent arriba a setembre i no té res fet.

Llavors jo com a estudiant de 2n de batxillerat, que ja he fet el treball de recerca, recomanaria començar a fer alguna cosa a l’estiu, per exemple la part teòrica i ja deixar-la finalitzada o a punt d’acabar. Tot i que depèn molt del treball, però al ser tres mesos de festa on no s’ha d’anar a l’escola i que, per tant, no hi ha feina, doncs aprofitar-los i fer alguna cosa.

Se t’ha fet difícil compaginar el TR amb el batxillerat i els exàmens?

Sincerament, sí que s’ha fet difícil perquè se t’acumula tot el què és setmana d’exàmens, deures, extraescolars… Amb la suma del treball de recerca és bastant difícil de compaginar. Però si fas la feina com toca i en tens una bona organització acaba sortint correctament. Per això encara que sigui dur i no agradable en el sentit de posar-te a fer feina, recomano com he dit abans començar el treball d’hora i fer alguna cosa a l’estiu.