Raquel Vergés: “Tot són expèriencies”

El diumenge 28 de maig es duen a terme les eleccions municipals, i la Raquel Vergés Baulenas, la presidenta de la mesa electoral del poble de Perafita, a la comarca del Lluçanès, ens explica com serà i com funcionarà estar-hi present tot sent un poble tan petit com és Perafita, amb no més de 400 habitants.

Com funciona la mesa?

A les vuit del matí ens hem de presentar allà i estem  els oficials ens quedem. Si un dels oficials no es presenta, un dels suplents ocuparà el seu lloc. Això se li diu la constitució de la taula un cop constituïda. Si això són les 8 del matí a les 9 ha d’estar constituïda. Què vol dir Que hem de tindre la llista preparada del cens? Hem de tindre l’urna preparada i poca cosa més que espera que la gent arribi.

Quin és l’objectiu de la mesa?

L’objectiu és que la gent vagi a votar, que pugui tenir un lloc per poder votar. Llavors la mesa està formada per dos vocals i un president. A mi m’ha tocat ser presidenta aquest any. Un any vaig ser vocal a qui a Perafita, però fa molts anys m’ha tocat molts anys de ser suplent. Quan ets suplent el que has de fer bàsicament és que t’has de presentar a les 8 del matí, si està l’oficial ja pots anar a casa i si no hi ha l’oficial per qualsevol inconvenient t’has de quedar. Una vegada, fa uns anys enrere quan vivia a Barcelona em va tocar ser presidenta també i no hi ha punt de comparació, la gran diferència entre la capital i un poble tan petit com és Perafita.

Com ha estat el procés per arribar a estar a la mesa electoral?

Doncs el ple de l’Ajuntament va fer un sorteig fa unes setmanes entre totes les persones que estem dintre del cens del poble, que suposo que són d’una edat amb una edat. Oficialment, et poden cridar des de l’edat de 18 anys, quan ja pots votar, fins als 70 anys, però la gent major de 65 anys pot dir que no vol amb un màxim de 10 dies d’antelació.

Com es fa el nomenament?

Doncs amb el sorteig s’anomenen qui farà de president, en el meu cas de presidenta, i després s’anomenen els seus 2 suplents. Més tard, en el mateix sorteig fan el primer vocal i anomenen a dos suplents també i després al segon vocal, i anomenen els altres dos suplents més. Llavors es fa la llista dels qui formaran part de la taula, ens envien una carta a casa i poca cosa més.

Com està organitzat el dia 28?

A les 8 del matí, tots em destra al lloc i comença la votació a les 9 del matí. Els dos vocals s’encarreguen de buscar la llista del cens perquè la persona que vingui a votar estigui en aquest cens, bàsicament que li correspongui a la taula on estem. I l’altre vocal va comptant amb l’ordre de la gent que va votar i el president està allà perquè ha d’agafar el vot i ficar-lo dintre l’urna. Ningú pot ficar el sobre. Ha de ser la presidenta qui fiqui per evitar que et posin un sobre de més. Perquè imagina’t a la llista posa que hi ha 50 persones que han vingut a votar. Hi ha 60 vots. Doncs que a més estaria nul·la perquè no pot ser que hi hagi 60 vots si han vingut 50 persones.

Durant la votació (foto: Raquel Vergés)

Quin serà l’horari per votar?

La gent pot començar a votar a les nou fins a les vuit del vespre, a més nosaltres no ho fem a l’escola, com la majoria dels pobles, sinó a una sala anomenada “el niu” que està al mig del poble.

Què es fa quan la gent ha acabat de votar? 

A les vuit del vespre es fa el recompte, agafarem la llista de tota la gent que vota i després sumarem els punts i ens ha de quadrar. Llavors separarem amb els diferents candidats que hi ha en les dues llistes i separarem els vots entre una i l’altra candidatura i després els blancs o els nuls.

Un cop teniu tot els vots contats, què feu amb ells?, on els envieu? 

La veritat que l’experiència de la ciutat al poble és molt diferent amb aquest aspecte. Quan vaig estar de presidenta a Barcelona, em van acompanyar fins als jutjats per entregar aquests vots, però aquí, en ser un poble tan petit m’han explicat que el jutge de pau els recull, no hem d’anar nosaltres a Vic o qualsevol lloc o portar-los, sinó que el jutge de pau ja els ve a buscar-los perquè cada municipi té el seu.

Quin és el càrrec que has de fer?

L’única diferència era això. Custodiar els vots, de vigilar que la gent voti bé, haig de revisar el DNI i coses com aquestes. Pels que ja tingui un llibret, m’han donat un llibre per vostè i per als que busquin fer.

Durant l’entrevista (foto: Martina Burriel)

Quanta gent sereu?

Tres persones, els dos vocals i jo, la presidenta, però a les vuit del matí ens en presentarem nou perquè serem els 3 oficials i els dos suplents per cada un dels càrrecs.

 Al ser la presidenta de la mesa electoral, hi ha alguna cosa en especial que hagis de fer?

El president de mesa, així com els vocals i suplents, ens hem de reunir al local electoral a les 08.00 del dia com ja deia abans, també en una reunió prèvia a l’inici de les votacions, al ser la presidenta, acompanyat dels vocals, hagi de comprovar que disposa de tot el material necessari per a les votacions (les urnes, una cabina de votació, els sobres i les paperetes, les llistes de cens, l’acta de constitució de la mesa, l’acta d’escrutini, l’acta de sessió, la llista de votants, els certificats de votació, la plantilla auxiliar, les còpies del nomenament interventors i interventores i els sobres i els rebuts de lliurament). En cas, esperem que no passi, que no hi hagi algun d’aquests elements, hauré d’avisar la Junta Electoral de Zona. A les 09.00, quan sigui l’hora d’iniciar les votacions des de mesa electoral seré l’encarregada de dir: “Comença la votació”.