/

Quin llibre recomana el professorat del Sant Miquel?

Claudia Brown, Joana Espar i Ariadna Conill

Tenint ara una mica recent la diada de Sant Jordi i amb els llibres encara al cap, en aquest article presentem la recomanació de 10 llibres que ens han fet diferents professors de l’escola Sant Miquel dels Sants i que hem obtingut a partir de petites entrevistes. Esperem despertar el vostre interès per la lectura i la literatura i que us siguin útils en la tria del pròxim llibre que llegiu.

Oriol Marsó, professor de matemàtiques i ICT

Llibre: Àlex

Autor/a: Pierre Lemaitre

Gènere: Novel·la negra

Si haguessis de recomanar un llibre, quin seria? Jo recomanaria un llibre que es diu Àlex de Pierre Lemaitre que és un llibre de novel·la negre.

De què tracta aquest llibre? Són temes delicats, com ara assassinats violents i temes d’investigació i detectius.

Per què recomanaries aquest llibre? Perquè és el tipus de lectura que a mi em distreu més.

Mercè Bansells, professora d’anglès

Llibre: Arracades d’avellaner

Autor/a: Montse Homs

Gènere: Ficció 

Si haguessis de  recomanar un llibre, quin seria? Arracades d’avellaner, és una història de ficció escrita per la Montse Homs, una autora de la comarca d’Osona.

De què tracte aquest llibre? És una història d’una família on els pares, per la feina de la mare, s’han de mudar a Àsia. La nena té una guineu com amiga, i parla de tots els seus problemes amb aquest animal. Li explica el seu món, com se sent, com es troba, per què no se’n vol anar o per què es vol quedar.

Per què recomanaries aquest llibre? Perquè és un llibre molt commovedor. Feia molt temps que no plorava amb cap llibre, i aquest em va fer plorar.

David Riera, professor d’història i religió

Llibre: Amor

Autor: Àlex rovira

Si haguessis de recomanar un llibre, quin seria? D’entrada no soc un gran lector, però si hagués de recomanar un llibre, recomanaria un de temes més emocionals que es diu Amor, d’un psicòleg que es diu Àlex Rovira.

De què tracta aquest llibre? Tracta sobre l’amor des d’un punt de vista molt sa, molt conscient, molt present i és interessant perquè les relacions sanes siguin familiars, d’amistat o de parella. El llibre parla en general de com creu aquest psicòleg que cal viure l’amor.

Per què recomanaries aquest llibre? El recomanaria perquè penso que és un llibre intens i perquè sempre és important tenir en compte conceptes dels quals parlem diàriament com el tema de l’amor, que sapiguem gestionar-ho entendreu i comprendre tal com l’entén aquest autor o si més no que puguem crear una opinió pròpia del concepte.

Sílvia Caballeria, professora de català i castellà

Llibre: Missatges d’un món oblidat

Autor: Stefan Zweig

Gènere: Assaig

Si haguessis de recomanar un llibre, quin seria? Més que un llibre recomanaria un autor. Stefan Zweig és un dels autors més importants de la primera meitat del segle vint. Un exemple d’un dels seus llibres seria Missatges d’un món oblidat, que és un assaig.

De què tracta aquest llibre? Missatges d’un món oblidat parla des de la Primera Guerra Mundial i la Segona i fa una reflexió sobre la pau, la llibertat i la condició humana i, per tant, és un llibre que val la pena llegir. Són capítols independents, no fa falta llegir-s’ho d’una tirada.

Per què recomanaries aquest llibre? El recomanaria sobretot per aprendre i per gaudir de la literatura i de la llengua ben escrita.

Missatges d’un món oblidat, recomanat per Sílvia Caballeria

Laia Jordà, professora de tecnologia:

Llibre: La hora de las gaviotas

Autor: Ibon Martín

Gènere: Thriller

Si haguessis de recomanar un llibre, quin seria? Recomanaria l’anomenat llibre La hora de las gaviotas, és un llibre escrit per Ibon Martín i és un thriller.

De què tracta aquest llibre? Aquest llibre tracta d’un assassinat que passa el país basc, hi ha una mica de part també de feminisme, perquè són noies basques que no poden participar en unes cercaviles, perquè segons la tradició només hi poden anar els homes i comencen a fer una cercavila no mixta i allà i passa un assassinat i el llarg del llibre des de diferents punts de vista es va resolent la trama de qui ha sigut l’assassí i que ha passat.

Per què recomanaries aquest llibre? Perquè és una lectura interessant. 

Joe Crozier, professor d’anglès

Llibre: Guardián en el centeno

Autor: Jerome David Saling

Gènere: Novel·la de literatura juvenil

Si haguessis de recomanar un llibre, quin seria? Jo recomanaria el llibre Guardián entre el centeno, escrit per Jerome David. És una novel·la de literatura juvenil, per tant, és un llibre per adolescents i joves en general. M’agrada molt perquè descriu com és ser adolescent i és una molt bona la història.

De què tracta aquest llibre? En el llibre passen moltes coses, el personatge principal que es diu Holden Caulfield el fan fora de l’escola i va a Nova York i li passen moltes coses allà. 

Per què recomanaries aquest llibre? Jo el recomanaria per joves i adolescents, perquè poden relacionar-se amb la situació en què es troba el personatge del llibre.

David Pla, professor de català

Llibre: Si una nit d’hivern un viatger

Autor: Italo Calvino

Gènere: Novel·la, ficció, literatura postmodernista

Si haguessis de recomanar un llibre, quin seria? Un dels llibres que a mi m’agrada molt i que recomanaria a tothom és un que es titula Si una nit d’hivern un viatger, i l’autor es diu Italo Calvino. Aquest llibre és una novel·la de reflexió, no és que sigui de misteri, sinó per reflexionar sobre les coses.

De què tracta aquest llibre? És un llibre que tracta d’una persona que troba un llibre i que té molta curiositat per llegir-lo, però un cop comença a llegir-lo va trobant molts obstacles que li impedeixen acabar la lectura. Impediments de tots tipus, que potser arriba en un moment on les pàgines estan esborrades i ha d’esbrinar per què. A partir d’aquí parteix la història d’algú que intenta llegir un llibre.

Per què recomanaries aquest llibre? Recomanaria aquest llibre per dos motius principals, primera perquè soc una persona a qui li agrada molt llegir la lectura i llibres que et parlin del tema de llegir em sembla una experiència molt interessant per tothom a qui li agradi llegir i perquè penso que la història és molt original i combina moltes maneres enginyoses, que et puguin interrompre una cosa de la qual estàs gaudint com pot ser un llibre o potser qualsevol altra cosa. 

Si una nit d’hivern un viatger, llibre recomanat per David Pla

Anna Arumí, professora de psicologia

Llibre: Un món feliç

Autor: Aldous Huxley

Gènere: Ciència-ficció

Si haguessis de recomanar un llibre, quin seria? Recomanaria el llibre Un món feliç, d’Aldous Huxley, de gènere ciència-ficció.

De què tracta aquest llibre? És un llibre que fa molts anys que es va escriure i ens explica com seria un hipotètic futur, pel que fa a la gestió de les races humanes. És una suposició futurista de com seria la gestació d’embrions que ja no seria ni tan sols per mares, si no que seria més per la ciència, per la tecnologia de l’estat i que ja quedaria implantant en el nostre cervell que hauria de ser cada un. Per tant, hi haurien uns estaments molt fixats i la llibertat de cadascun quedaria molt limitada.

Per què recomanaries aquest llibre? El recomanaria perquè és una mica de crítica i sàtira, sobre el que ens està passant i per recordar que continuem tenint aquesta llibertat de decidir que no tots som clons i que sempre hi ha algun que és el protagonista que intenta buscar sempre aquesta rebaldia i poder denunciar que no és el més correcte això sinó que hem de ser lliures i pensar el que realment volem.

Anna Arumí i Claudia Brown (Ariadna Conill)
Un món feliç, llibre recomanat per Anna Arumí

Mireia Puntí, professora de dibuix

Llibre: La recerca del temps perdut

Autor: Marcel Proust

Gènere: Ficció filosòfica, novel·la social, Ficció autobiogràfica, Assaig

Si haguessis de recomanar un llibre, quin seria? Jo recomanaria La recerca del temps perdut, de Marcel Proust, que és un llibre de 7 volums. El seu gènere és difícil de definir, és una novel·la que està a mig camí entre l’autobiografia i l’assaig.

De què tracta aquest llibre? En aquest llibre pràcticament no hi passa res. Hi passen moltes coses, però no hi ha aquell element que et fa preguntar què passarà després. Hi ha un moment molt revelador, que és quan el narrador suca una magdalena dins d’un te, i tot seguit, a través d’aquelles olors i d’aquell gust hi surten tots els records de la seva infantesa. Llavors, diguem-ne que tot allò que passa en aquell moment és la revelació de tot un món de records que s’han perdut i que d’alguna manera tornen a aparèixer, tot i que ara ho fan des d’un punt de vista des del món adult.

Per què recomanaries aquest llibre? Perquè per mi aquest llibre ha significat una manera rellevant d’interpretar el món. Ara mateix, la meva obra pictòrica i artística té un fonament i una influència d’aquesta obra literària.

Mireia Puntí i Claudia Brown ( Ariadna Conill)


A la recerca del temps perdut llibre recomanat per Mireia Puntí

Anna Ibáñez, professora d’anglès

Llibre: The girl on the train

Autor: Paula Hawkins

Gènere: Thriller

Si haguessis de recomanar un llibre, quin seria? Recomanaria The girl on the train ,de Paula Hawkins. Motius per als quals el recomanaria és perquè és un thriller, i a mi un llibre de suspens m’agrada molt. M’apassiona la manera com va desgranant aquest suspens durant el llibre, perquè la descripció i la reflexió que acompanya el suspens per mi és un complement essencial en la trama. Recordo que el vaig llegir quan jo tenia l’edat de la protagonista, que era fa poquets anys, i crec que això també em va ajudar a identificar-me en diverses situacions que el llibre descriu i que pateix i viu la protagonista que és la Raquel.

De què tracta aquest llibre? El llibre explica la lluita d’aquesta persona per ser feliç en una societat molt canviant que és la societat actual, en el que sembla que tot és perfecte, persones que sembla que ho tenen tot, però que a vegades és només una façana llavors ella amb diversos viatges que fa amb tren observa molt la vida dels altres i la vida que veu a fora i d’alguna manera la reflexió que hi ha aquí és com ella percep el fet que en alguns moments veu vides genials persones que ho tenen tot,que semblen la perfecció i en el fons no ho són, però com això la fa patir perquè ella sap que no és tan perfecte i a més a l’hora és una persona que està separada de la seva parella i que per aquí ve tota la part de suspens.

Per què recomanaries aquest llibre? Perquè la manera com gestiona tot plegat els problemes que té, penso que és molt interessant, llavors m’agrada molt també el context en què està escrit. Aquest llibre se situa en un Londres contemporani, una ciutat que és molt reconeixible en determinades situacions i m’agraden molt aquests temes actuals que toca, el fet de buscar una perfecció en una societat quan no existeix i això et fa patir, temes de depressió, alcoholisme, assetjament per part d’una exparella i la lluita individual per al teu acompliment personal, però sobretot per la identificació que pot arribar a sentir una persona quan llegeix el llibre.