/

Quin canvi d’imatge de la ciutat proposen els diferents candidats a l’alcaldia de Vic?

Cada partit polític ha presentat propostes d’urbanisme dins els seus programes electorals per les eleccions municipals

Aprofitant que el passat 28 de maig del 2023 es van celebrar les eleccions municipals arreu de Catalunya, ens hem volgut centrar Vic, la nostra ciutat, i concretament amb les propostes relacionades amb l’urbanisme que va presentar cada partit dins les seves propostes electorals. És un àmbit força important que els partits han tingut en compte, ja que hi ha zones de Vic que necessiten un canvi d’imatge i una remodelació urgent. Ens basarem en allò que suggereixen de set dels partits que es presenten perquè considerem que són els principals, sense tenir en compte els resultats posteriors.

Per començar exposarem la proposta de Junts per Vic, l’actual govern, que en aquestes eleccions canvia de líder de llista, Albert Castells pren el relleu d’Anna Erra, l’alcaldessa actual. Un dels punts de la llarga llista de propostes que presenten se centra en un dels espais que més han donat a parlar els últims anys, el mercat municipal de Vic. És un espai que havia estat un sector molt potent dins el comerç local de la ciutat, però que a poc a poc s’ha anat deteriorant perquè cada vegada queden menys botigues dins el recinte, motiu pel qual des del 2017 està en mans de l’ajuntament, però encara no s’hi ha fet res. Des de Junts consideren el mercat un element clau pel comerç de la ciutat, per això projecten un nou model de mercat municipal, això si sense donar-ne massa detalls.

Un altre dels punts principals que proposen des del partit és una transformació del sector de les Adoberies, un conjunt de cases velles al costat del riu Mèder declarat un Bé Cultural d’Interès Nacional, en un pol d’atracció i d’activitat econòmica, comercial i cultural al centre de la ciutat.

Les adoberies de Vic (Jan Garriga)

D’altra banda, Maria Balasch, candidata d’Esquerra Republicana a Vic, presenta altres propostes d’urbanisme diferents de les de Junts, com per exemple la remodelació de la Rambla del Passeig de Vic, concretament amb l’augment d’arbres i tal com ells diuen de refugis climàtics.

Alhora, molt relacionat amb el punt anterior, aposten per la creació de barris sostenibles per tal de lluitar en petita mesura contra el canvi climàtic, optimitzant la demanda energètica, aprofitant elements naturals com zones verdes o reduint la mobilitat de cotxes privats, entre d’altres. La idea principal que presenta el partit és fer canvis que ajudin a disminuir la contaminació a Vic.

El PSC, encapçalat per Miquel Ylla, presenta un programa electoral amb poca proposta relacionada amb els canvis als espais de la ciutat, comparant-la amb la dels altres partits, però una de les principals està relacionada amb la cultura i l’art de la ciutat. Es tracta de la creació d’un Centre d’Art Contemporani de les arts per tal de tenir dins Vic espais de difusió cultural.

També tenen una proposta relacionada amb la Universitat de Vic, ja que creuen que durant els anys ha esdevingut una peça clau per l’economia i l’educació. Per aquest motiu proposen estendre el campus pels diferents barris de la ciutat.

Carla Dinarès, des de la CUP, presenta una idea molt clara que podem definir com “equilibri entre barris”. Bàsicament, tenen la intenció d’aconseguir que tots els barris de Vic estiguin i es mantinguin igual, fent que tots els espais i vies públiques estiguin amb les condicions adequades, al mateix temps que s’hi potenciï el petit comerç i diferents equipaments municipals. També millorar la connectivitat entre tots aquests barris i espais urbans per poder garantir l’accessibilitat universal. Tot això ho recomanen amb la intenció de reduir les diferències físiques i socials entre barris.

Un dels altres partits que presenta una reforma al mercat municipal de Vic és el partit En comú podem, amb Arnau Martí com a cap de llista. De la mateixa manera també projecten un tercer CAP a la ciutat i un nou complex esportiu a Can Garrofa, nous espais públics destinats a facilitar la vida als habitants de la ciutat. Aposten també per fer una reorganització a la ronda Camprodon, ja que no és el primer partit que mostra un gran desacord amb la reforma que es va fer en aquest carrer.

Mercat municipal actual (Pau Puigcercós)

Una altra de les interessants propostes que presenten és frenar amb la construcció de models industrials al centre de la ciutat, i per tant allunyar-los el màxim possible dels veïns de Vic.

Un dels partits més recents que es presenta a la ciutat és Ara Vic, amb Xavier Farrés al capdavant. La seva proposta també comparteix idees d’altres partits nomenades anteriorment com la creació d’un tercer CAP i la construcció d’un museu o Centre d’Art Contemporani.

Però alhora proposen la rehabilitació de locals antics de Vic, sobretot del nucli antic, per tal d’aconseguir que hi torni a haver vida i al mateix temps disposar d’habitatges per la gent jove.

I per acabar queda parlar del PP de Vic, on Pau Ferran n’és al davant de la llista. Una molt ambiciosa proposta que torna a aparèixer en el programa electoral d’aquest partit és la rehabilitació del mercat municipal, però en aquest cas amb una mica més de detall, ja que suggereixen fer-hi un canvi mitjançant noves botigues i restaurants. D’altra banda, altres propostes inclouen altres sectors importants de Vic com el Club Pati Vic dins el programa, concretament fent que estigui en mans d’una empresa privada, o la línia de tren R3, recomanant un desdoblament.

Després d’haver donat una ullada a totes les propostes d’urbanisme dels partits que es presenten a les municipals de Vic, ja podem veure en perspectiva allò que proposa cada candidat a l’alcaldia i al mateix moment podem fer una comparativa de tots els programes electorals. Sent objectius podem afirmar que tots els partits aposten per fer canvis físics dins la ciutat, però temes com la creació d’un nou mercat municipal, un centre d’Art Contemporani o d’un tercer CAP són els que més interessen als partits.