Qui són els candidats per a l’alcaldia de Vic?

El proper 28 de maig de 2023, es celebren a Vic les dotzenes eleccions municipals en les que es disputa l’alcaldia de la ciutat entre els diferents partits polítics que s’hi presenten. Les eleccions tindran lloc als diferents col·legis de la ciutat que s’han habilitat per l’ocasió, i que per tant, obriran les seves portes per a que tots els habitants de Vic, aptes per votar, ho puguin fer.

En relació a l’alcaldia, es presenten a les eleccions de la ciutat vuit candidats disposats a ocupar el càrrec, cadascun amb el seu partit polític corresponent.

Albert Castells, actual regidor de manteniment i serveis, Medi Ambient i Món Rural, és el candidat de Junts per Catalunya a l’alcaldia de la ciutat de Vic en aquestes eleccions municipals 2023. Anna Erra, l’actual alcaldessa, també candidata de Junts en els últims dos mandats, deixa el relleu al seu company Albert Castells. Quan Anna Erra va ser escollida el 2015 com a alcaldessa de la ciutat de Vic, va dir que ella faria, com a molt, dos mandats, i per això, complint la seva paraula, aquest anys es presenta per ocupar el lloc de l’actual alcaldessa Albert Castells, Enginyer de forests i enginyer tècnic en indústries forestals per la Universitat de Lleida.

Fotografia extreta de El Nacional (https://clck.ru/34YVWA)

Maria Balasch, torna a encapçalar, per segon cop consecutiu, la llista de ERC, Esquerra Republicana de Catalunya. Maria Balasch té com a objectiu principal en el seu paper com a alcaldessa de la ciutat, ser “la primera alcaldessa republicana de la ciutat”. Maria Balasch, diplomada en Magisteri en Educació Especial i Tècnica Superior en Medi Ambient, ha cursat un postgrau en Comunicació i Màrqueting en Acció Social, i forma part de moltes institucions d’acció social de la ciutat de Vic com ara la Xarxa d’Empreses d’Inserció Social d’Osona o l’Associació Tapís. El 2019, ERC va quedar en segona posició en les eleccions municipals, i aquest 2023, vol donar continuïtat al projecte que va posar damunt la taula en es últimes eleccions.

Fotografia extreta de Esquerra Republicana (https://clck.ru/34YVZH)

Carla Dinarès, encapçala per primer cop la llista de la CUP en aquesta convocatòria 2023, que en les últimes dues convocatòries, la del 2015 i la del 2019, havia encapçalat Joan Coma. En les últimes eleccions, la CUP va aconseguir bons resultats, en concret, 4 regidors, amb un 15,3% dels vots. Carla Dinarès, actual portaveu de la CUP Vic al consistori vigatà, és arquitecta per la Universitat Politècnica de Catalunya i té també amb un postgrau en Polítiques d’Habitatges. La seva proposta i la de tot l’equip de Capgirem Vic – CUP Vic és tornar als orígens del partit polític i acabar amb el govern per majoria absoluta de Junts alhora de vetllar perquè el feixisme no estigui present a l’ajuntament de Vic.

Fotografia extreta de Nació digital (https://clck.ru/34YVfP)

Miquel Ylla, actual secretari d’Organització de la formació política a Vic, és l’alcaldable de la llista del PSC en substitució a Carme Tena, a causa del desacord d’aquesta amb el procés d’elecció del candidat a l’alcaldia. Miquel Ylla, és metge cardiòleg jubilat, que en les últimes convocatòries, ocupava la quarta posició de la llista dels socialistes. En les eleccions del 2019, el PSC, va aconseguir un 6,1% dels vots totals.

Fotografia extreta de Nació Digital (https://clck.ru/34YViE)

Arnau Martí, és el candidat a l’alcaldia de Vic en Comú podem. De fet, els Comuns en aquesta última convocatòria s’han fet esperar, però finalment, han confirmat que es presenten a les eleccions municipals 2023 amb Martí encapçalant la llista, com ja ho havia fet en la darrera convocatòria i que també havia participat com a regidor de Vic En Comú Podem durant la legislatura 2015-2019. El 2019, Albert Martí, el 2019, encapçalant la llista dels Comuns, va obtenir un total del 4,7% dels vots totals dels vigatans i vigatanes. Amb aquest 4,7%, Vic en Comú Podem no va poder optar a obtenir representació a l’ens quedant així, fora del plenari.

Fotografia extreta de Nació Digital (https://clck.ru/34YVnZ)

Josep Anglada, torna encapçalar la llista per presentar-se a l’alcaldia amb l’extrema dreta, Som Identitaris. Josep Anglada va ser inhabilitat per l’Audiència de Barcelona acusat d’amenaça a un militant d’Arran. A causa d’aquesta inhabilitació, Anglada no es va poder presentar a les eleccions del 2019.Aquest passat 20 de maig, va acabar la seva inhabilitació, i ell mateix ha anunciat que, un cop complerta la seva condemna, es torna a presentar a aquesta convocatòria 2023 com a candidat per l’alcaldia de la ciutat de Vic amb l’objectiu de tornar la il·lusió als vigatans que estan decebuts amb el consistori Vigatà. Josep Anglada, com ja feia en convocatòries anteriors com la del 2015, segueix defensant i manifestant una postura política contrària als immigrants i musulmans tal com ha fet entendre en algunes rodes de premsa.

Fotografia extreta de El Nacional (https://clck.ru/34YVzM)

Pau Ferran, que tot i la seva joventut és el president del Partit Popular de Vic,és el candidat a l’alcaldia i per tant, encapçalarà la llista del PP en aquestes eleccions municipals 2023. Tot i no haver nascut a Vic, Pau Ferran assegura, en una roda de premsa, que fa més de tres anys que viu a la ciutat, que es sent molt involucrat en la ciutat i en el dia a dia d’aquesta i per tant, que es veu capacitat per a dirigir-la. El Partit Popular no obté representació en l’ens des del 2003 i per tant, el seu objectiu, és aconseguir-ho en aquestes eleccions 2023. El 2019, el PP, va obtenir un total del 1,2% dels vots.

Fotografia extreta de Nació Digital (https://clck.ru/34YW4M)

Xavier Farrés, encapçala una nova llista. Ara Vic és una nova candidatura que compta amb el suport de Centrem, el PDECat i independents.Farrés exerceix com a metge, i té experiència en l’àmbit polític ja que va ser regidor de Benestar Social, Família, Salut i Joventut a l’ajuntament de Vic durant el mandat de Josep Maria vila d’Abadal, alcalde de Vic fins al 2015, quan Anna Erra com a candidata de Junts a l’alcaldia, va obtenir un 35,41% i es va convertir en la primera alcaldessa de la ciutat de Vic.

Fotografia extreta de Nació Digital (https://clck.ru/34YW54)

El mateix dia 28, un cop tancades les eleccions al públic, la mesa electoral durà a terme el recompte de vots com cada any, i posteriorment, s’anunciaran els resultats. El El nou alcalde o alcaldessa de la ciutat de Vic entrarà en vigor a partir del 19 de juny.