Que és una gimcana i com els estudiants del col·legi Sant Miquel dels Sants van participar-ne?

Alumnes de primer i segon de batxillerat recorren la ciutat de Girona amb la finalitat de conèixer més sobre la seva història

Des de molt petits participem en jocs que solen ser creatius, divertits i poden arribar a ser educatius per a nosaltres, però la real diversió arriba en el moment en què els nens, adolescents o adults han d’executar diferents activitats en un mateix moment, però què és i que es fa en realitat el que es coneix com una gimcana que pot ser gaudida per totes les persones?

QUÈ ÉS UNA GIMCANA?

Una gimcana és una activitat on els participants han de superar un conjunt de proves de destreses, així com unes altres que repten el seu enginy mentre completen un recorregut establert per a aquestes, el qual en general sol ser a l’aire lliure i amb finalitats recreatives.

Són moltes les modalitats que existeixen d’una gimcana, però alguna cosa que es pot assegurar per endavant d’una gimcana és que en elles es trobarà diversió 100% garantida.

EN QUÈ CONSISTEIX LA GIMCANA?

Una vegada ja tenim més informació sobre el que és una gimcana ja podem passar a l’apartat on ens preguntem i es pregunten els lectors en què consisteix una gimcana. Com es desenvolupen les seves activitats que s’han de fer en aquesta, de manera que la seva organització o participació pugui ser la millor en tots els sentits?

En general, en una gimcana els participants han de fer proves com trobar objectes o superar obstacles en diferents pistes, i en aconseguir-ho és que podran seguir a la següent perquè al final s’alci amb el triomf qui hagi aconseguit la meta o hagi acomplert les activitats primer.

Hi ha gimcanes en les quals els participants executen les activitats individualment, unes altres que són per equips, però al final totes les gimcanes estan basades en el mateix en la sana competència entre els seus participants, els qui aniran acumulant punts en cadascuna de les proves que hagin superat.

COM ÉS L’ORIGEN DE LA GIMCANA?

Des del segle XIX es realitzen les gimcanes, aquestes activitats recreatives que a nens i a adults els agraden per igual, i encara que han arribat fins a l’últim racó del món, originalment van començar a l’Índia, però a poc a poc les van anar coneixent en altres territoris. Quan es van desenvolupar les gimcanes a l’Índia, els participants desenvolupaven les proves a sobre d’un cavall i bàsicament havien de fer una carrera circuit petit el qual es trobava ple d’obstacles que havien de superar per a no rebre cap mena de penalització.

COM ÉS UNA GIMCANA?

La manera que una gimcana sigui jugada dependrà de les activitats que s’hagin organitzat per als seus participants. Com a primer pas trobem l’activitat en què els participants de l’equip estaran embenats pels ulls i hauran de completar un circuit establert en el qual hi haurà proves que superar i que només serà possible amb l’ajuda dels seus companys que aniran donant indicacions. Una vegada el jugador arribi a la meta, serà el torn del company per a completar el circuit de nou amb els ulls embenats, pot ser una mica com un relleu i, per tant, la primera part rep el nom de relleu amb els ulls embenats.

Com a segona activitat molt similar a l’anterior, però en aquest els participants no tindran els ulls embenats, la qual cosa si és que les proves a superar tenen una major dificultat, i per això la seva agilitat és molt important, aquesta part de la gimcana rep un nom de relleu amb obstacles.

I ja per a finalitzar, ens trobem en l’activitat tres la qual inicia en el sòl creant en aquest una divisió amb una línia per a limitar i crear un punt de partida. Els participants de cada equip fan una columna enfront de l’altre que es troba enfront de la seva línia de partida i hauran d’agafar una corda que serà prou llarga perquè tots puguin col·locar les seves mans en ella. Una vegada que se’ls doni la indicació, tots dos equips hauran de començar a tirar d’ella i fer el seu costat, per a tractar d’aconseguir que el contrari passi la seva totalitat la línia del sòl, aconseguint així el triomf de competència.

QUANT DURA UNA GIMCANA?

La durada d’una gimcana no té un temps límit establert com a tal, tot dependrà de la quantitat de proves que hagin de completar el nombre de participants i altres factors que puguin incidir en elles, com que se susciti alguna eventualitat ja sigui descansar, temps de menjar…

A més, les gimcanes per a nens i per a adults tenen temps de durada molt diferents, ja que per als primers que són els nens no es recomanen jornades molt llargues, perquè poden esgotar-se massa i fins i tot no voler continuar amb les activitats proposades en la gimcana.

Sempre és molt important saber que les gimcanes no són sempre igual i amb les mateixes durades, perquè com ja s’ha dit anteriorment poden variar segons les seves activitats i una gimcana pot ser organitzada de la manera que la persona creadora crea al seu gust.

Les pautes anteriors no són la base a seguir sempre, per exemple en el col·legi sant Miquel dels Sants el dia 22 van realitzar una gimcana totalment diferent de la pautada anteriorment, ja que aquesta va tenir una durada de 6 hores en la qual diversos adolescents havien de trobar llocs emblemàtics d’una ciutat.

UNA GIMCANA A GIRONA

El dia 22 de desembre del 2022, l’escola Sant Miquel dels Sants va dur a terme una activitat per als adolescents de primer i segon de batxillerat fent amb aquests una gimcana que es va fer a la ciutat de Girona.

El col·legi Sant Miquel dels Sants va tenir la seva primera sortida didàctica en els cursos de primer i segon de batxillerat per a tancar el primer trimestre de l’any, donar-li la benvinguda al segon trimestre i al costat d’aquest acomiadar l’any 2022.

L’activitat tenia la finalitat de crear un bon temps amb els estudiants i al costat de la bona estona a la ciutat de Girona fer que els alumnes coneguessin una mica més de la història i cultura de la ciutat. Com ja hem dit abans, els estudiants havien de crear grups d’un mínim de 5-6 persones per a així poder dur a terme l’activitat. 

L’activitat és una gimcana fotogràfica en la qual els alumnes hauran de recórrer la ciutat de Girona per a fer-se una foto o un vídeo original seguint les indicacions que es detallin en cada espai. És a dir, els estudiants hauran de fer-se fotos en els llocs recomanats per l’escola i una vegada tinguin totes les fotos els alumnes hauran de penjar les fotos a Instagram amb el #stmgimcana2022.

L’escola triarà les fotografies i muntatges més originals i una vegada tornant de vacances els docents donaran el veredicte del grup guanyador.

L’escola a set l’encarregada de triar els llocs on cada grup haurà de triar com a mínim deu locacions per a fer-se la foto o un vídeo creatiu i uns dels més coneguts: El cul de la lleona, el vampir de la rambla, plaça de la independència, basílica Sant Fèlix, els banys àrabs, la catedral. I com aquests hi ha molts més llocs on els alumnes poden conèixer i gaudir de la història de Girona.

El col·legi en termes d’organització ha fet l’activitat primer facilitant el transport dels estudiants fins a Girona de manera que el 21 de desembre els estudiants hauran de ser fos l’escola a les 9.00 per poder arribar al destí.

(FOTO EXTRETA DE LES XARXES SOCIALS)

COM ES VA DUR A TERME L’ACTIVITAT?

El col·legi va ordenar a tots els estudiants de batxillerat estar en el seminari de Vic a les 8.30 per a així poder marxar a la ciutat de Girona. Una vegada tots els alumnes es trobaven en el lloc indicat, els professors es van encarregar que tots els alumnes ordenadament anessin en els respectius busos de les classes, quan tots els alumnes i mestres estaven llestos i asseguts ja era hora d’agafar rumb cap a l’activitat a Girona. Una vegada ja a Girona tots els grups van començar a ajuntar la quantitat més gran de fotos al costat dels llocs emblemàtics.

(FOTO EXTRETA DE LES XARXES SOCIALS)