Tots els partits polítics amb candidats a l’alcaldia de Vic ja han presentat els seus programes electorals. Amb les seves propostes esperen guanyar-se la confiança dels ciutadans. Els fets delictius han augmentat considerablement durant l’últim any a la ciutat de Vic i els alcaldes saben que és un tema important per la ciutadania. Anem a veure què proposen els partits que es presenten a la capital d’Osona en matèria de seguretat ciutadana, civisme i convivència.
Junts per Vic
Albert Castells, l’alcaldable de Junts per Vic pel 28-M, juga amb avantatge perquè el seu partit porta quatre anys al poder amb majoria absoluta i son bons coneixedors de les mancances de la ciutat en temes de seguretat ciutadana. Tal com diu Elisabet Franquesa, actual regidora d’Educació i Seguretat i Civisme de Junts per Vic, “L’incivisme és un dels grans temes per combatre. L’hem d’afrontar amb fermesa”. Castells aposta per: ampliar la plantilla de la Guàrdia urbana i dels agents cívics; crear una unitat específica de control de les ocupacions i les activitats fraudulentes; crear un circuit eficient de denúncies ràpides i actuacions immediates i desplegar un programa pels joves en conductes de risc per oferir-los orientació i acompanyament.

ERC Vic
Maria Balasch, candidata d’ERC Vic, presenta un programa electoral amb 10 propostes clau entre les quals hi ha com a punt important la recuperació de la taula de convivència i seguretat que faciliti la resolució dels conflictes preferentment per mitjà de la mediació. Aposten per ampliar la plantilla de mediadors per resoldre conflictes veïnals i en els casos on s’ocupen habitatges. Igual que Junts, també volen incrementar les plantilles de guàrdia urbana i d’agents cívics. Pel què fa a l’augment del nombre d’agents, se’n destinaran més a realitzar funcions de policia de proximitat, per donar més sensació de seguretat, i dissuadir la comissió d’infraccions i delictes. El programa d’ERC en matèria de seguretat és més concret i extens que el de Junts. Pretenen impulsar una comissaria de proximitat conjunta entre Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra; incorporar programes de detecció i lluita contra la violència masclista i crear un programa de prevenció contra el racisme i la xenofòbia.

Cup de Vic
La candidatura cupaire a Vic, encapçalada per Carla Dinarès, presenta un programa electoral extens amb temes com l’habitatge, la cohesió social i la mediació. Entenen la seguretat des d’una mirada humana, posant el focus en la igualtat de condicions i d’oportunitats. Per la CUP seguretat va lligat a tenir garantits un pis, un plat a taula i una feina digne. Proposar canvis en la seguretat de la ciutat significa proposar canvis en la societat. Volen un model on la seguretat no recaigui només en mans de la policia, acabar amb la policialització dels conflictes socials, i opten per implementar equips de professionals en l’àmbit social capacitats per resoldre conflictes, sempre optant per la mediació i la gestió no violenta d’aquests conflictes. D’acord amb el seu ideari, l’organització cupaire aplicarà una mirada de classe, feminista i antiracista en les polítiques de seguretat.
PSC Vic
La candidatura dels socialistes a la capital d’Osona, liderada per Miquel Ylla, presenta un programa electoral amb nou eixos d’actuació entre els quals hi ha el desenvolupament del pla de seguretat amb polítiques més actives de prevenció del delicte. Creuen que la presència de la Guàrdia Urbana a la via pública dona sensació de seguretat i que tranquil·litza el ciutadà. Estudiaran si cal augmentar la plantilla o millorar la distribució del servei. Pels socialistes, els Agents Cívics també han de tenir un paper essencial en la seguretat de la ciutat. En quant a temes d’immigració, reconeixen que és un tema difícil de resoldre i creuen que la solució passa per l’impuls de les entitats socials i cíviques per tal que promoguin la inserció sociolaboral de persones en situació de risc o exclusió social.

Vic En Comú Podem
Arnau Martí, alcaldable dels comuns a l’Ajuntament de Vic, planteja 20 propostes prioritàries amb les polítiques socials com a pal del paller de la candidatura. En matèria de seguretat i convivència també proposen l’augment de la dotació d’agents de la Guàrdia urbana, un nou model de policia de barri i enfortir els serveis de mediació. També plantegen l’elaboració d’un pla per reduir els punts foscos i guanyar en seguretat.

Ara Vic-Pacte Local
Xavier Farrés, cap de llista d’Ara Vic-Pacte Local, presenta un programa electoral que recull diverses propostes en temes de seguretat entre les quals destaquen l’augment de la plantilla de la Guàrdia Urbana, la creació de la Regidoria de Barris o l’ampliació de la plantilla d’agents cívics a la ciutat. També proposen potenciar la Comissaria del Remei.

PP de Vic
Pau Ferran està al capdavant de la candidatura popular. L’alcaldable defensa un programa electoral dividit en nou eixos, el principal dels quals és el tema de la seguretat. Pel partit popular la seguretat i l’okupació son dos temes importants que cal abordar. Segons els populars, els fets delictius han augmentat un 13% i els robatoris amb violència a domicilis un 115% en l’últim any a ciutat de Vic. Proposen erradicar la inseguretat amb major presència policial als carrers i volen dotar a la Guàrdia Urbana de més recursos humans i materials. Faran un pla contra la reincidència per evitar que els delinqüents reincideixin. Proposen 5 anys sense antecedents penals per poder accedir a ajudes socials. Els populars instal·laran càmeres de videovigilància a les zones conflictives i en milloraran la il·luminació. També tenen en el seu programa l’expulsió de la immigració il·legal conflictiva. En matèria d’okupes, asseguren que els expulsaran en 24h i que no empadronaran un sol okupa a Vic i garantiran que no tinguin accés a les ajudes socials.

Som Identitaris Vic
Josep Anglada intentarà tornar entrar al consistori vigatà amb la seva candidatura que porta per lema “ordre i seguretat: un altre Vic és possible”. El partit d’Anglada centra la seva candidatura en temes de seguretat i convivència. En el manifest del partit són clars: “els de casa som primer i no pas els immigrants”. Els seus objectius: reestablir l’ordre als carrers és la seva prioritat; acabar amb el tràfic de drogues i la prostitució; instal·lar càmeres de seguretat a les zones més conflictives; augmentar la Guàrdia Urbana als espais amb més inseguretat i acabar amb la “lakra” dels okupes creant un servei jurídic per als propietaris dels pisos ocupats. Asseguren que acabaran amb la immigració il·legal, i amb els pisos pastera.

A grans trets, la millora de la seguretat ciutadana és doncs és un dels eixos importants de totes les candidatures a l’alcaldia de la ciutat de Vic. PP i Som Identitaris en fan la seva bandera i basen la seva candidatura en aquesta matèria. Són els que fan propostes més radicals per acabar amb la immigració il·legal i l’ocupació. A l’altre extrem hi ha la CUP, que fa una proposta més de partit, d’acord amb els seus ideals, més que no pas una proposta concreta per Vic. Els alcaldables de Junts per Vic, ERC, Ara-Vic, Vic en Comú Podem i PSC tenen propostes molt semblants com ara l’augment de la plantilla de la Guàrdia urbana i dels agents cívics, nous models de policies de barri… Junts per Vic són els únics que parlen d’un programa pels joves en conductes de risc que tants problemes estan donant últimament a la ciutat i ERC per la seva banda són els únics que concreten temes en matèria de violència masclista, racisme i xenofòbia.