/

Presentació del TR: “Medi ambient o fast fashion?”

La Maria Vilà és una alumna de segon de batxillerat del Sant Miquel dels Sants que concretament està cursant el batxillerat social. El seu treball de recerca és titulat com a “Medi ambient o fast fashion?”, que tracta sobre la conscienciació humana del model de negoci. La tutora qui va ajudar a dur a terme aquest treball va ser l’Anna Pla i el treball va ser exposat el dia 21 de desembre a les 4 de la tarda al col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic.

La Maria defineix el procés o transcurs del seu treball de la següent manera. Unes setmanes abans de la presentació del treball no veia el moment de presentar el treball, és a dir ho veia molt lluny i tenia una sensació que després d’estar set mesos treballant ja arribava el final de tot. El mateix dia 21 de desembre en el qual li tocava presentar el seu treball estava molt nerviosa i en el primer que pensava és que es quedaria en blanc, ja que quan ho practicava no li sortia del tot bé pel fet d’estar tan nerviosa. En canvi, quan ja va haver presentat el treball va tenir una sensació de llibertat i de d’haver-se tret de sobre un treball molt llarg que ja no haurà de tornar a fer fins a haver acabat la carrera.

Aquest treball consisteix a donar a conèixer i a entendre a la gent tot el que comporta la moda o com diu el títol “fast fashion”. Explica el model de negoci de les empreses per a fabricar els seus productes, aquest model de negoci ha de ser molt més sostenible del que el tenen actualment la majoria de les empreses. La fabricació de tota la moda d’avui en dia és molt poc sostenible cosa que fa que sigui més econòmica, i per tant la moda més sostenible fa que no sigui tan econòmica. El factor del preu és el més importat en tot això, ja que les persones avui en dia comprem segons el preu, i el que hauríem de fer abans de comprar és saber tot el que ha provocat crear aquell producte perquè tingui aquest preu.

L’exposició oral va ser el més important del treball, alguns dels espectadors que hi havia a la presentació van ser els seus familiars, amics i la tutora del seu treball entre d’altres. El treball en general va estar molt ben valorat, “ens ha agradat molt la presentació que ha fet la Maria, tot i que creiem que hauria d’haver parlat una mica més lenta, però realment hem pogut veure tot el temps que hi ha dedicat” tal com ens diuen els pares de la Maria. També vam tenir l’oportunitat de parlar amb la Júlia Cabanes, una alumna que també va poder ser-hi que afirma “crec que ha explicat molt clar el resultat obtingut i què és el que vol donar a conèixer a la gent”. 

El treball de recerca està divuit en dos grans parts, el treball escrit i l’exposició oral. La part escrita volia tenir-la feta a l’estiu, però com que treballava durant les tardes tampoc va tenir molt temps per poder-ho fer. Per tant, del marc teòric que estava dividit en quatre punts en va tenir fets dos a l’estiu, durant el setembre en va fer un i mig més, a principis d’octubre ja va poder acabar el marc teòric i també va poder penjar l’enquesta per així després poder començar ja la part pràctica. A finals del mes va començar la part pràctica perquè ja tenia tots els resultats de l’enquesta, en acabat va entregar l’esborrany sense conclusions, seguidament va fer les conclusions i va acabar de retocar la part pràctica i més tard va haver de citar-ho cosa que li va portar complicacions i molta dedicació. I ja per acabar, va fer l’exposició oral que la va començar a fer dues setmanes abans de la presentació i quan ja la va tenir acabada, que va ser una setmana abans de la presentació va practicar-la amb la seva tutora, la seva família i les seves amigues.

El resultat de la presentació oral en general va ser molt bo. Es va poder veure clarament tota la feina que hi ha hagut darrere el treball i tot el temps que hi ha dedicat. Algun aspecte negatiu de la presentació és que en algun moment explicava molt de pressa i per tant costava una mica d’entendre, però tenint en compte que és un moment on es passen molts nervis crec que la Maria es va poder explicar sense problema i que la lliçó que volia transmetre va quedar molt clara.