Núria Molet: “Com a tutor jo faig una mica com de guia”

Entrevista a la Núria Molet professora de matemàtiques i tutora de recerca per primer any

Clàudia Espona, Mel Anglada, Maria Fajula

Els alumnes de segon de batxillerat de l’institut del Sant Miquel dels Sants de Vic, els dies 20 i 21 de desembre de 2021, es van enfrontar a un dels treballs més importants del seu curs estudiantil, aquest es realitza a tots els instituts de Catalunya a segon de batxillerat, de diferents maneres, en el cas del Sant Miquel dels Sants de Vic aquest treball que s’inicia a mitjans de primer de batxillerat per ser exposat a finals del primer trimestre de segon. Aquest es du a terme de forma individual i consta de dues parts, escrita i oral, on cada alumne escull un tema del seu interès i realitza un estudi a fons, on també hi consta una part pràctica, on s’ha de portar a la realitat allò que estudia. A cada estudiant se li assigna un tutor de recerca, amb aquest tindran trobades per tal de portar al dia al treball.

La Núria Molet professora de matemàtiques i tutora de recerca en aquest mateix àmbit, ens ha concedit una entrevista per tal de veure des del punt de vista d’una tutora que és i com ella ha vist els treballs de recerca.

Què és el treball de recerca?

És una mica difícil, a veure és un treball on s’espera que els alumnes, a partir de la informació que ells busquin, acabin entenent alguns conceptes on no se’ls ha explicat a classe o alguns altres si, acabar d’aprofundir, en el cas que sigui un concepte que ja els hi han explicat profunditzar una mica més i a partir d’aquí ells extreuen les seves pròpies conclusions, és a dir amb la informació que van trobant. Depèn també si és més teòric o més pràctic a vegades a partir d’una part teòrica es pot fer una part pràctica i comprovar si allò que han entès o que han deduït realment és el que passa.

Quina importància té?

La importància pels alumnes, clar és una part de la nota, per tant, els fa està una mica insegurs perquè ho volen fer bé, perquè depèn de quina carrera volen, fer necessiten aquesta nota, però jo crec que la part més important és saber fer una bona recerca, perquè els alumnes no estan acostumats a fer una bona recerca, perquè normalment jo o qualsevol altre professor ens explica alguna cosa a classe i ens ho creiem i no miro si allò que ens han explicat és veritat o no és veritat, doncs és una manera de buscar la informació pel vostre compte.

Sobre quin àmbit has portat el TR?

Jo només n’he portat dos, els he portat aquest any i és amb l’àmbit de matemàtiques tots dos.

Quina ès la teva funció com a tutor?

Com a tutor jo faig una mica com de guia, hi en algun moment que se’n callen o que no saben cap a on anar, doncs mira i si mirem per aquí?, i si mirem per allò?, i si l’encarem més cap aquest cantó?, perquè veus que cap aquí ens hem quedat una mica encallats? Al principi fins i tot és proposar temes, perquè a vegades dius tinc molt clar que el vull fer de matemàtiques, però que puc fer de matemàtiques, o aquest tema és molt ampli o et venen amb un tema que dius ho acotem una mica o aquí no podem fer un super treball.

Que ha de tenir un treball de recerca per obtenir el 10?

Per tenir un 10… Clar, jo crec que ha de tenir la part de la recerca ben feta, però després ben explicada, perquè a vegades el que els sol costar és també redactar-ho, perquè han trobat moltes coses, molta informació important i heu entès coses noves, però no ho heu explicat bé, no ho heu plasmat bé llavors això us perjudica.

Que ha de tenir una presentació oral per obtenir el 10?

Ha de saber vendre el producte, perquè a vegades tu has fet un treball de recerca que hi ha gent que no en te ni idea del que els hi estàs explicant per què no s’ho han plantejat mai o és un tema que no és del seu interès, però fins a un cert punt llavors jo crec que s’ha d’explicar molt clar com perquè arribi bé a la gent que hi ha, que et ve a escoltar i tenir agilitat, és a dir no estar llegint, no estar mirant la presentació tota l’estona, mirar el públic, llavors també ha de cridar l’atenció, és a dir és com una classe el dia que la classe és un rollo desconnecten i no li dono atenció el que s’està explicant, ja que això no seria una bona presentació, en canvi, el dia que dius ostres ja s’ha acabat la classe, doncs d’acord avui ho he fet bé perquè els he captat.

Que és el que sol costar més a l’hora de realitzar-lo?

De tot jo crec que clar l’experiència que tinc, ja us dic n’he portat dos aquest any, el primer any que n’he portat. Triar el tema ja va costar, un cop triat el tema de l’interès de l’alumne, però assequible, ja enfocar-ho jo crec que és més senzill, és a dir, es poden encallar, però bé ja tenen molt encaminat el tema, per això en aquesta pregunta del fet que crec que és el més difícil o el que sol dificultar més, és l’elecció del tema, que sigui del seu gust i possible realitzar-lo.

Quin consell els hi donaries als estudiants que han de realitzar aquest treball l’any que ve?

Que tinguin clar que han de triar un tema que els hi agradi, que evidentment, sempre hi ha una part que potser no t’agrada tant, però que el tema que escullin, que els hi agradi, que els motivi, perquè sinó costa molt posar-s’hi, llavors tu tries un tema que no t’acaba de convèncer ho vas deixant ho vas deixant i arriba el setembre i encara no has fet res, per tant, el meu consell seria triar un tema que els motivi i molt important no deixar-ho per l’últim dia.

Per tu quin a set un model exemplar d’aquest any?

No et sabria dir, ja que de fet només he vist 3 presentacions, una era meva, és a dir portada per mi, vull dir no puc avaluar n’hi decantar-me per una.

Com s’ha d’organitzar un alumne per portar al dia el TR?

El que ús deia, no deixar-ho per l’últim moment, marcar unes dates, de dir d’acord doncs vull fer això doncs em poso quinze dies, programar-s’ho una mica, no deixar-ho passar i jo crec que si avancen abans d’arribar a setembre, perquè en principi ara a febrer o per aquestes dates ja faran definir als alumnes de 1r de batxillerat del fet que el volen fer, si van avançant abans d’arribar a setembre es trauran molt pes de sobre, perquè a segon de batxillerat amb exàmens i tot es tira el temps a sobre, per això és important portar-ho al dia i no a últim moment.

Núria Molet

Redactor junior

close