La influència de la psicologia en el tennis

Durant les tardes del 20 i 21 de desembre del darrer any, els alumnes de 2n de batxillerat del col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic van presentar els treballs de recerca al públic, ja sigui el jurat, família com amics.

La Carlota Farrés alumne de 2n de batxillerat de l’itinerari social econòmic va presentar el seu treball de recerca a la classe de 1rA al dilluns 20 a les 17:00 durant el tribunal 6 juntament amb l’Alba Bernat i l’Ivet Parareda.

Per ella va ser un dia molt important ja que mostraven el treball que van estar fent durant els darrers mesos davant el públic entre d’ells la seva tutora, que en el cas de la Carlota va ser l’Anna Jiménez la que es va ocupar de fer-li un seguiment del seu treball i de avaluar-la.

Abans de començar les presentacions, l’aula poc a poc s’anava omplint, L’Alba va fer la primera exposició, en segon lloc la Carlota i per últim l’Ivet.

Abans de començar la Carlota és mostrava certament inquieta i amb nervis.

La Carlota Farrés just en el moment de la seva exposició

“Durant l’exposició per una banda vaig sentir certs nervis ja que havia d’exposar el meu treball davant d’un tribunal que m’estava analitzant i davant d’unes 20 persones que feien de públic. Per altra banda, tenia la tranquilitat de saber que el treball l’havia fet tot jo i sabia perfectament el que havia d’explicar en tot moment. Em sentia en part segura perquè tenia la certesa que jo era qui dominava més el tema i no tenia por de quedar-me en blanc” comentava la Carlota moments després de la presentació.

Un cop finalitzada la presentació i l’aplaudiment que va rebre, la Carlota es va quedar més relaxada i satisfeta.

Aquest treball de recerca es basva en que la psicologia és una part fonamental del món de l’esport, especialment en el món de la competició. En aquest treball es va analitzar la influència que pot tenir la psicologia en el rendiment esportiu dels jugadors/es de tennis tant de nivell amateur com professional.  I es va emmarcar, amb l’explicació de què és el tennis, la seva història, i una sèrie d’habilitats i estratègies de millora del rendiment psicològic en l’esport. A partir de l’anàlisi d’aquests fonaments teòrics es va utilitzar el mètode de les enquestes a jugadors/es de diferents edats i nivells i ho hem reforçat amb una entrevista a Laura Pous, número 72 del rànquing mundial WTA l’any 2012. D’aquesta manera, amb l’anàlisi posterior d’aquestes fonts, hem pogut comprovar la hipòtesi principal de l’estudi, que determina que la psicologia és un element clau en el rendiment dels jugadors/es en l’esport del tennis. 

Primer de tot la Carlota va explicar les bases del tennis, ja sigui puntuació, mides i tipus de camps, torneigs i reglament. I pel que fa la psicologia també va fer una breu introducció per entrar en context amb el que seguidament va explicar.

La Carlota de manera molt entenedora ens va explicar en quines situacions la psicologia entre amb contacte amb el tennis. “La tècnica del sandiwich” va ser una característica que al públic se’n va en recordar molt fàcilment gràcies a la naturalitat amb que la Carlota va transmetre la informació.

L’Anna Jiménez com a tutora de la Carlota la va felicitar ja que havia complert amb els objectius establerts pel treball i també personals.” Crec que ha fet una bona feina i és per això que estic satisfeta i orgullosa del seu treball de recerca”, afegia l’Anna, minuts després que la Carlota acabés la presentació.

Seguidament, part del públic va ser molt rigorós amb ella ja que “es notava nerviosa “ però tot i aixi va acabar fent una valoració molt bona i que li va donar una idea molt interesant de cara a preparar el seu treball de recerca per l’any que ve. “Crec que molt poca gent s’adona del que pot arribar a passar-li a la gent que competeix en esports com el tennis. He trobat aquest treball molt necessari i crec que la Carlota ha transmès molt bé el missatge que volia donar.

Per últim la Carlota ens ha explicat que no ha sigut fàcil elaborar aquest treball però gràcies a entrevistes i enquestes i tot l’estudi que ha fet les seves hipòtesis van resultar certes i per tant estava satisfeta. Des del meu punt de vista vaig veure una Carlota alliberada i molt descansada. Es va veure clarament tot l’esforç que hi va posar i crec que els resultats van ser els adequats. Però al ser un treball de tanta importància els nervis eren presents i li van fer passar una mala jugada en els primers moments de la presentació.

Seguidament la Carlota, al haver-hi una certa quantitat de públic de 1r de batxillerat, que venien a veure treballs dels més grans per agafar idees ja que l’any que ve també exposaran el seu. 

Es va preguntar quin consell donaria els que ho han de fer l’any que ve.

“El meu consell principal és que escolliu un tema que realment us agradi, us sentiu comodes i sobre el qual tingueu alguna curiositat o inquietud. Si tries el tema indicat el alhora de treballar és molt més còmode i no es fa tant pesat. També us diria que encara que entenc que fa mandra, a l’estiu s’ha de treballar una mica perquè a partir del setembre ja començeu 2n de batxillerat i sinò s’ajunta tot. De cara la presentació oral jo us aconsello que us feu un guió i el tingueu ben après per poder anar segurs i no córrer el risc de quedar-vos en blanc”, comentava la Carlota.

Com a conclusió, crec que s’ha plantejat molt bé el que volia explicar i s’ha fet visible la realitat d’un esportista, i en el que es pot trobar en el seu dia a dia amb l’exemple en aquest cas del tennis.

Ha estat un treball molt útil per poder comprovar objectivament que realment la psicologia si que té una influència molt elevada en el tennis. La recerca l’ha permès comprovar que les habilitats i estratègies psicològiques canvien la forma de jugar i competir i que, si estan ben utilitzades, poden fer pujar molt el rendiment i viceversa. Haver pogut conèixer amb números exactes la situació dels tennistes actual i haver pogut detallar com influeixen els caràcters psicològics als tennistes professionals i veure-ho comparar a nivell amateur i semi professional, l’ha permès afirmar que els tennistes professionals tenen un rendiment tan elevat perquè dominen i utilitzen les habilitats i estratègies psicològiques de manera molt més constant i pautada que els altres dos grups.