Miquel Padilla: “Fent aquest treball es posen en relleu moltes competències assolides anteriorment”

En Miquel Padilla és professor de física de batxillerat i coordinador pedagògic i de centre formador del Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic, amb 20 anys d’experiència docent. Es va llicenciar en física i ara també és tutor dels treballs de recerca a l’escola. Aquest any hem tingut l’oportunitat de fer-li una entrevista perquè ens dongui la seva opinió en diversos temes relacionats amb el TR i també que ens expliqui què pensa un tutor de recerca necessari perquè el treball estigui ben fet.

Què consideres que és la recerca? 

Per mi és trobar una pregunta que puguis respondre amb una certa metodologia  d’investigació. 

Per què creus que la recerca és important?

A nivell del col·legi Sant Miquel considerem que el treball de recerca és important perquè posa en acció moltes competències com la competència de gestió i tractament de la informació, la competència digital, la competència comunicativa, ja que els alumnes han de presentar la memòria escrita i han de realitzar l’exposició oral de la recerca, competència personal… Aquestes habilitats socials son importants, i coneixerem també la interacció amb el món. Uns faran un treball més natural, com els de ciència, uns més social i altres més cultural.

Per tant, posa en acció moltes competències, i per això per mi és tan important el treball de recerca.

Es pot fer recerca sobre qualsevol tema? 

Es pot fer recerca sobre qualsevol tema sempre i quan et puguis plantejar una pregunta que puguis respondre amb una metodologia de recerca.

Els alumnes han realitzat treballs de recerca de temes molt diferents. Fins i tot en projectes tecnològics, en aquest cas el que han fet els alumnes és trobar una problemàtica i intentar solucionar aquesta problemàtica mitjançant el producte. Això  també ho considerem un treball de recerca.

Jo crec que qualsevol tema es pot fer sempre que trobis les preguntes adients que puguis respondre amb una metodologia de recerca.

Podries explicar i descriure breument de quines parts consta un tr?

Depèn del que tracti el treball les parts son diferents, però el que no es diferent és el procés. Els de primer de batxillerat heu pogut veure els treballs de recerca dels vostres companys de segon i ara començareu la fase de tria del tema de recerca. Des de cada departament de l’escola us proposarem unes diferents línies de recerca i també vosaltres en podreu proposar i a partir d’aquí cap a final febrer/març començarem les sessions pròpiament dites del treball de recerca on ja us anireu reunint amb el vostre tutor de recerca. Després hi haurà el lliurament de l’esborrany del treball, al desembre es presenta la memòria final i abans de les vacances de Nadal es presenta l’exposició oral.

Quant temps dediquen els alumnes al projecte de recerca?

Normativament, el currículum diu que haurien de ser unes 70 hores. Hem de pensar que un curs té unes trenta setmanes, doncs unes 2 hores cada setmana . Però depèn de cada treball, hi ha treballs que només amb l’observació ja van fer unes 150 hores, per tant, realment tu has de dedicar les hores que siguin necessàries per poder fer aquest treball.

Una cosa important és com que el comencem a primer i s’acaba a segon, la feina durant l’estiu és important, i tot el que puguis avançar a l’estiu et beneficiarà per començar un segon de batxillerat amb més tranquil·litat.

Què és imprescindible per a fer un bon treball de recerca?

Per fer un bon treball de recerca, la primera és haver escollit un tema que t’agradi, perquè haurem de passar moltes hores fent aquest treball, i per tant, és important que t’agradi el tema o que fins i tot t’apassioni.

Una altra cosa important del treball de recerca, es que com es el primer cop que us enfronteu en un treball en solitari, deixeu-vos assessorar pel vostre tutor de recerca i  per altres professors que estan especialitzats en la matèria del vostre treball, fins i tot especialistes externs. Això vol dir que també us heu de moure una mica, has de ser tu la persona que tingui iniciativa. Per buscar contingut o alguns coneixements, s’ha de tenir autonomia per fer-ho.

També s’ha de llegir molt, has de ser molt expert en el tema. Sobretot quan són temes que no has fet a classe realment t’hi has d’introduir molt.

Des de l’escola, com s’avaluen els trs? 

Per avaluar-los hi ha unes ponderacions a realitzar perquè tothom ho faci de la mateixa manera. El seguiment del treball és un 20%, el contingut i la metodologia, l’estructura del treball, que és que no l’hagis copiat bàsicament, és un 20%, els aspectes metodològics també un 20% i un ús de fonts fiables que sigui correcte és un 10%, aspectes formals un 15% i l’exposició oral és un 15%.

Com a tutor de trs, quines són les principals funcions que desenvolupes?

El seguiment del treball, que realment l’alumne vagi progressant en el seu dia a dia i donar un toc d’atenció si la cosa s’atura una mica, i assessorament.

Hi ha algun tr d’aquest any d’algun atutorat teu que creus que valgui la pena destacar? 

Per sort si, perquè realment en totes les matèries hi ha algú que tindrà tot excel·lents, tot suficients i segurament alumnes que no aprovin. En el treball de recerca és el mateix. 

Així que si, tinc un parell de treballs d’excel·lent, hi ha treballs que realment veus que han aprofitat molt més aquest procés.

Diries que el projecte ha tingut èxit aquest any? 

Jo diria que si, només calia veure la jornada de recerca i la qualitat dels treballs presentats.

Si poguessis canviar algun aspecte en relació amb la realització dels treballs de recerca, quin seria?

Del que és el procés no canviaria res, i possiblement a la jornada de recerca sí que plantejaria de fer-ho d’una altra manera. La jornada l’hem fet de moltes maneres: en horaris lectius, un dissabte amb només una part de treballs, a la tarda fora d’horari lectiu… Encara hem d’acabar de trobar la manera més idònia de fer aquesta jornada de recerca.

Fins a quin punt penses que aquest projecte és interessant pels alumnes? 

Com he comentat al principi, per mi l’alumne ha de veure que fent aquest treball posa en relleu moltes competències que hauria d’haver assolit al llarg d’aquests estudis, de tots aquests anys. Els mestres i les mestres d’infantil i primària hi posen el seu gra de sorra perquè al llarg d’aquest procés, es posen en relleu moltes competències que són molt importants i si l’alumne això ho té clar aprofitarà molt bé el treball.