/

Mindfulness: el poder de concentrar-se en el present

Aquest tècnica ja s’aplica en molts centres educatius per millorar la concentració d’alumnes i professors. Seria bo aplicar-ho al Sant Miquel dels Sants?

El mindfulness es un mètode psicològic que significa mantenir una consciència del moment. Vol dir tenir plenament presents els nostres sentiments, sensacions corporals i l’entorn que ens envolta. Aquesta meditació també implica acceptació, és a dir, prestar atenció als nostres pensaments i sentiments sense jutjar-los, sense creure que hi ha una manera “correcta” o “incorrecta” de pensar o sentir en un moment determinat. Es difícil poder concentrar-se en el present, ja que en el nostre cap hi poden intervenir molts pensaments a l’hora, com podrien ser: “avui he d’estudiar per l’exàmen d‘història de demà” o “després he d’anar a comprar pomes”. Coses tan simples com aquestes impedeixen poder viure el present a manera complerta, i el que fa aquesta meditació és aconseguir un estat profund en l’ara i aquí, fora de pensaments negatius.

El mindfulness es una meditació molt bona per lliurar-te de l’estrès. Està demostrat que quan una persona és conscient i present en la seva vida, es redueix el nerviosisme i l’ansietat, i a més augmenta la seva pau interior. 

Per aquest motiu, fa anys que escoles d’arreu del món van començar a utilitzar aquest mètode abans de començar les classes cada mati, augmentant així el rendiment dels alumnes i professors juntament amb altres beneficis. Aquest mètode s’utilitza majoritàriament als Estats Units, on està molt present en els centres, tot i que a Espanya cada cop també hi ha més escoles i instituts que l’utilitzen. I això ens porta a la pregunta: seria bo practicar aquest mètode al Sant Miquel dels Sants?

Per començar, si el mindfulness es posés en pràctica entre professors abans de començar les classes, els beneficis que té son diversos. Per exemple, dóna equilibri emocional, millora l’estat d’ànim a l’aula i també generar benestar general amb la seva persona i més autoestima.

En el cas dels alumnes, si es practiqués abans de començar les lliçons, podria millorar el seu rendiment acadèmic. És un bon mètode per practicar la concentració a les classes, augmenta la creativitat, ajuda a tenir més memòria i finalment contribueix a reduir l’ansietat en època d’exàmens. Al centre hi ha dos docents amb coneixements d’aquesta meditació, Anna Arumí i David Riera.

“Seria bo que de mica en mica començessim a treballar totes aquestes habilitats. Tenir un moment per poder oferir-nos un equilibri i estar relaxats seria bo. Començariem tots d’una manera conscient i constant i d’aquesta manera podem deixar tot el negatiu a fora i centrar-nos només en l’escola”, explica la professora Arumí.

Per la seva banda Riera destaca qe ja té experiècia en centres on s’ha posat en pràctica aquest mètode. “Penso que és una de les activitats que aniria molt bé poder-les programar per professors per tal de que tinguéssin aquestes eines i les poguessin traslladar als alumnes per poder mantenir un clima adient a l’aula”, explica el docent tot i que veu “difícil” compaginar-ho amb l’horari escolar.

Per acabar de completar aquesta recerca, hem parlat amb alguns alumnes de batxillerat, primer explicant el mètode i seguidament formulant la pregunta. La majoria troben que seria una bona idea ja que els beneficis els hi han semblat correctes. “M’encantaria provar-ho”, asseguren molts. Tot i això, també hi ha una petita part d’aquests que no invertiria un temps que podria estar fent classe en realitzar aquesta meditació. “Jo no ho sabria fer, em costa molt concentrar-me. Penso que m’adormiria” o “Ho trobo una mica avorrit” han estat algunes de les opinions en contra. 

Tot i no ser una cosa habitual, la meditació mindfulness seria un mètode innovador i beneficiós per practicar en la nostra escola. Afegir la meditació podria ajudar en força aspectes del dia a dia. Valdria la pena intentar-ho?