Més de 20 anys de Tam Tam Gospel

La coral del gòspel de Vic demostra que els hi agrada la música a cada concert amb tot un repertori de música a cappella

Directora del Tam Tam Gospel, Júlia Lopez (Fotografia de: Crystalbel Eke)

Per: Crystalbel Eke

El gènere gospel, denominat també música espiritual o música evangèlica, és música religiosa d’origen afro-estatunidenc, que s’origina en el si d’esglésies protestants o evangèliques en el segle XVIII, i va acréixer la seva popularitat durant la dècada de 1930 i es troba més prop que mai a la capital de la comarca d’Osona.

Tam Tam Gospel és una coral de música cantada a quatre veus a capella, de vegades més, que va néixer l’any 2001 arran de l’idea d’una mare de l’escola Guillem de Montrodon i de l’escola Sant Miquel dels Sants de Vic que volia cantar gòspel. La idea es va portar a l’AMPA de pares i mares de l’escola Guillem de Montrodon i quan varen ser 12 persones van començar. El primer director de la coral va ser en Joan Godayol, que actualment és professor de música a l’EMVIC (Escola de Música de Vic), qui va ocupar el càrrec durant dos anys. Després la Júlia López va obtenir la posició de directora, la coral es va ampliar força amb els anys i a dia d’avui el nombre actual de membres és de trenta-cinc. Amb el pas del temps la coral s’ha anat mantenint ferma, l’excepció va ser entre els anys 2020 i 2021 degut a la pandèmia del COVID-19.

Creacions i actuacions

L’any 2007 van enregistrar el seu primer CD “The black’s in white”. El segon CD arribà l’any 2012, “Between us”. I l’any 2016 van enregistrar l’himne de l’OAR de Vic. Han apostat també per fer cançons amb solistes i afegir una mica de percussió.

A l’any fan uns 12 concerts, han actuat al teatre de l’Atlàntida, en festes de molts pobles de la comarca d’Osona i de les comarques voltants, en casaments, entre molts altres events. Bona part dels concerts són benèfics perquè consideren que forma part de la seva responsabilitat social, que és anar a portar la música allà on es necessita, en favor de Càritas o per la Parròquia amb objectius com la donació de sang, per gent gran o el banc d’aliments. També hi ha alguns concerts que són més professionalitzats perquè hi ha una Festa Major, una festa privada, un casament… On demanen un caché molt simbòlic per pagar mínimament les despeses.

Assajos, concerts i propòsits

Parròquia Divina Pastora de Vic (Fotografia de: Crystalbel Eke)

El grup musical gaudeix d’un marge molt ampli d’edat amb membres des de 20 fins a 75 anys. La cantant més veterana del grup és la Rossé Pla que porta amb el Tam Tam Gospel des dels seus origens al 2001. Els seus fills no anavan a l’escola Guillem de Montrodon sinó al Sant Miquel dels Sants, però mitjançant una amiga va unir-se i des de llavors no ho ha pogut deixar. La Rossé afirma que considera el cant com un hobbie, però que el Tam Tam Gospel ho ha portat a un punt en que ho fa servir per passar-s’ho bé i conèixer gent.

La il·lusió del Tam Tam Gospel és portar les seves veus arreu i fer sentir al públic el gust pel gòspel i gaudir-lo. No és una coral amb cap pretenció o intenció lucrativa, ni professionalitzada; és un espai on s’ajunten i s’ho passen bé. Ho consideren fins i tot un espai de reunió setmanal per fer música, els dimarts de 20:30 a 22:00 del vespre a la Parròquia Divina Pastora de Vic. Els assajos tenen un ambient agradable i acollidor que convida a somriure i voler participar. Tenen una àmplia gamma de cançons disponibles tant a la seva pàgina web com a YouTube i a les seves xarxes socials. Han presentat al públic en diverses ocasions nadales, himnes i una gran varietat de cançons populars, fins i tot han presentat cançons africanes religioses. Aquesta última categoria musical serà presentada per ells en el seu pròxim concert al Gospel Fest. Barcelona acull el concert de gòspel més gran dels celebrats a Catalunya, el Gospel Fest sonarà amb 600 veus dalt de l’escenari el pròxim 13 de novembre a l’Auditori Fòrum de Barcelona a les 19h. Dirigit per cinc dels millors directors de gospel de la comunitat autònoma catalana.

Assaig dimarts 8 de novembre 2022 Tam Tam Gospel (Vídeo de: Crystalbel Eke)

“És un espai de trobada a través i mitjançant la música, per trobar-se a un mateix i un espai de relació social molt important per tots nosaltres.”

Júlia Lopez
Pòster Gospel Fest (Imatge de gospelfestchoir.org)

Més enllà dels views, likes i followers

Porten assajant setmanes per aquesta actuació benèfica en favor a Càritas per la gent gran. Juntament amb corals de gòspel de tot Catalunya presentaran un medley de cançons africanes. L’STM Report disposa del següent video en exclusiva del seu últim assaig abans que arribi a Barcelona.

Assaig dimarts 8 de novembre 2022 Tam Tam Gospel (Vídeo de: Crystalbel Eke)
Interpretació de l’himne de l’OAR Vic 2018 (Twitter)

Recentment ha debutat entre els joves cristians d’origen nigerià a Vic aquest video on cantan la tradicional cançó en Igbo Agidigba, que es canta a les esglèsies cristianes pentecostals més concentrades al Barri del Remei. Ha sigut molt compartida per Instagram i per WhatsApp entre joves africans il·lusionats i sorpresos per la representació de la seva música per un grup de gòspel tan prop d’ells.

Moltes de les seves actuacions a Vic i voltants són conegudes per un públic adult, però una de les actuacions més propera als joves que han fet va ser la interpretació de l’himne de l’OAR Vic al 2018.

El Tam Tam Gospel és un grup majoritàriament reconegut pels adults. La seva popularitat no és gaire elevada entre els joves. I és totalment normal, al ser una entitat sense ànim de lucre ni amb la intenció de convertir-se en una banda professionalitzada, no disposen d’un equip publicitari que saturi les xarxes socials i la ment dels joves com fan molts altres grups musicals. Encara que sigui així, la manca de reconeixement del Tam Tam Gospel a la pròpia ciutat on es va originar ha de portar a la reflexió sobre la priorització de la població en assumptes aliens perdent de vista el que tenen davant seu.

Més de 20 anys de Tam Tam Gospel