Lisboa, una ciutat per recordar

Part de l’alumnat de 1r de batxillerat ha viatjat fins a la capital lusa per visitar les seves grans atraccions

La setmana compresa entre els dies 27 i 31 de març de 2023 el alumnes de 1r de batxillerat que cursen les modalitats de ciències, ja sigui el biosanitari, el científic o el tecnològic, van viatjar a Lisboa, la capital de Portugal.

Aquest viatge correspon a una de les dues sortides que es fan abans de les vacances de setmana santa, amb l’altre grup anant a Berlin, preparat per els alumnes de les modalitats de ciències socials i humanitats.

Els estudiants van anar acompanyats de tres professors, la Berta Sànchez, en David Romeu i la Mariona de Solà que van dirigir a tots els alumnes per la ciutat. 

El viatge començava molt d’hora, a les 4 de la matinada del dilluns 27 amb la sortida amb autobús des de la parada del Seminari de Vic fins a la T1 de l’Aeroport Barcelona-El Prat. A les 5 l’autobús va arribar a l’aeroport, amb la sortida del vol prevista per a les 7:20 del matí, i sobre les 8:30, hora de Portugal, l’avió va aterrar a l’Aeroport Humberto Delgado a Lisboa. Un cop recollides les maletes, un autobús va portar a l’alumnat fins a l’alberg on hi viurien durant la setmana. A partir d’aquí, i un cop deixades les maletes, l’alumnat va poder dinar després del llarg viatge i van començar amb la visita per la ciutat de Lisboa.

Interior de la Plaça del Comerci

Ja des d’un principi es va presentar, tan en una xerrada una setmana abans de la sortida com en un document enviat a través del correu, l’horari i la guia de activitats que es farien al llarg de l’estància a la capital lusa.

Les activitats eren variades, amb caminades per la ciutat fins a una xerrada a càrrec d’una ONG caminant pel costat del riu Tajo. Durant el viatge hi van haver tres activitats principals. 

Els alumnes a l’entrada de l’Oceanári. Foto de Mariona de Solà

La primera de les tres va ser la visita a l’Oceanário de Lisboa, el matí del dimarts 28. En aquesta visita els alumnes es van dividir en dos grups i cada un va anar acompanyat d’un guia. Aquest guia va començar la visita fent una exposició sobre les extincions de les espècies, com ara els dodos, i explicant com la humanitat està passant per una era d’extinció. Després els alumnes van anar per les diferents sales de l’Oceanári, cada una representant un clima diferent i una zona del planeta diferents. Les dos atraccions principals, això si, van ser la peixera central, amb tot tipus de peixos, i la zona de les llúdries.

La segona visita va ser la tarda, al Pavilhão do Conhecimento. Aquest pavelló de grans dimensions, localitzat al costat del riu Tajo a la part est de la ciutat , es podria considerar un equivalent del Cosmocaixa, tot i ser més petit i sense l’aquari. L’alumnat va tenir l’oportunitat de visitar diferents sales, cada una ambientada en una ciència diferent, des de robòtica i mecànica fins a física. Alguns alumnes fins i tot van pujar sobre una bicicleta que es movia sobre una corda fluixa, aguantant-se pel seu propi pes i l’equilibri que mantenien.

Exterior del Pavelló del Coneixement

Després d’aquesta visita, i ja per acabar el dia, els alumnes van anar amb telefèric. Aquest passava en paral·lel i per sobre del riu Tajo, a 30 metres d’altura. El viatge amb telefèric va ser d’anada i tornada, començant i acabant en el mateix punt.

El tercer dia, el dimecres, l’alumnat va visitar el Mosteiro dos Jerónimos, monesteri construit el 1501 per ordre de Manel I de Portugal en honor al retorn de Vasco da Gama de l’Índia. Aquesta construcció va ser edificada sobre una ermita, on Vasco da Gama i els seus acompanyants van passar la nit abans de partir. Acabada la visita del monestir, els alumnes van caminar pel costat del Tajo, fent parades puntuals per observar diferents estructures. 

Mosteiro dos Jerónimos

Una d’aquestes estructures va ser el Monumento aos Descobrimentos, que es una torre, construida entre 1940 i 1960 per commemorar 500 anys de la mort d’Enric el navegant, que compte amb un mirador a 40 metres d’altura.

També es va visitar l’exterior de la Torre de Belém. Aquesta torre va ser un edifici que estava ideat de protegir la ciutat de invasors entrant per el riu Tajo. Anteriorment tenia una torre idèntica a l’altre banda del riu, però a causa del terratrèmol i tsunami del 1755 aquesta va ser destruïda i mai es va reconstruir.

Torre de Belém

A la tarda, l’ONG Sciaena va portar a terme una visita guiada per la vora del riu Tajo. En aquesta visita es va explicar les transformacions i els canvis que havia patit aquest riu al llarg de la història. Una anècdota interessant que va explicar és que durant la pandèmia, un grup de dofins van endinsar-se un tros del riu fins arribar a Lisboa.

Xerrada ONG. Foto de Mariona de Solà

El dijous i últim dia va ser un dia més tranquil. El matí els alumnes van visitar més zones i barris de la capital lusa. Una zona interessant va ser l’Estufa fría, hivernacle de grans dimensions on es poden trobar moltes varietats de plantes i climes.

Exterior de l’Estufa fría

L’última activitat a Lisboa va tornar a ser una xerrada a càrrec de l’ONG Sciaena, però aquesta vegada per parlar de les explotacions mineres i l’extracció de recursos energètics que es feien i fan sota l’aigua del riu i de l’oceà.

Lisboa és un dels grans atractius turístics d’Europa. Es tracta d’una ciutat amb un clima molt mediterrani, fet que fa que des de març fins a la primavera pugui ser visitada sense passar molta calor o molt fred. Com qualsevol gran capital Europea, Lisboa no és una ciutat tranquila. És bastant massificada, i hi predomina la presència de turistes durant tot l’any. Els seus carrers estrets, les constants pujades i baixades i la circulació de cotxes per zones poc habilitades fan que fins i tot l’experiència de descobrir la ciutat caminant pugui arribar a ser una mica estressant o esgotadora. 

L’ambient a la ciutat és com el de qualsevol ciutat gran com per exemple Barcelona. Podem trobar gran diversitat de classes socials en un mateix barri. Lisboa és una ciutat que no es divideix en barris de classe alta i barris de classe més aviat baixa, sinó que en una mateixa zona podem trobar contrastos que fins i tot ens poden semblar impactants. Com a qualsevol gran capital, la pobresa està cada cop més present per tot arreu. Cada dia la quantitat de gent vivint en petites tendes de campanya al carrer és més gran, igual que la quantitat de gent demanant caritat a totes hores i per tots els carrers de lisboa

Lisboa vista des d’un mirador

Per saber què en van pensar altres alumnes sobre el viatge, hem entrevistat en Martí Bages i l’Ivet Alba perquè ens comentessin els seus pensaments sobre la visita a la capital.

En Martí comenta que ell valora molt positivament aquest viatge i, que fins i tot, ha superat les seves expectatives. També afegeix que el clima va ser molt bo, ja que creia que com que és una zona amb moltes borrasques no seria tan bo. L’Ivet coincideix amb en Martí, dient que ha set un viatge molt interessant.

Tot i això, en Martí diu que ell va preferir el viatge com a turista, ja que les activitats que es feien es podien associar més a una orientació biològica, assignatura que ell no cursa.

Per últim, l’Ivet comenta que la seva part preferida del viatge va ser l’Oceanári, ja que les diferents espècies de peixos i animals que es troben allà l’hi van interessar molt. A diferència de l’Ivet, en Martí comenta que la seva part preferida del viatge va ser la visita a les diferents parts de la ciutat, poden observar l’arquitectura i els edificis històrics de la ciutat.

Conclusions

Per acabar, es pot considerar que aquest ha set un gran viatge. Les visites que s’han fet per la ciutat ha tingut un gran apreci, i se n’ha pogut treure molta informació sobre l’història de la capital portuguesa. A més, Lisboa és una ciutat amb una bellesa única, fet que sigui una gran ciutat visitada i admirada. 

Les activitats han set molt instructives, amb una gran varietat de continguts i experiments.

És un viatge que sense cap dubte es podria repetir si es deixés l’oportunitat.