Letícia Caballé: “Vaig decidir estudiar arqueologia perquè a l’escola vam veure “Indiana Jones i el templo maldito””

Letícia caballé Ardid va néixer el 29 de novembre de 1979 a la ciutat de Barcelona, Espanya. La Letícia es va criar a Barcelona la mateixa ciutat que va néixer, i quan va ser gran es va mudar a Olot. És una persona amb uns coneixements molts extraordinaris i sorprenents, i gràcies a això hem volgut entrevistar-la i adquirir una mica més d’aquest, de la seva vida i el perquè ha volgut estudiar aquest tema.

Què has estudiat?

Vaig estudiar a la Universitat de Barcelona història antiga i em vaig especialitzar en arqueologia i egiptologia aquí a Catalunya/Espanya no hi havia el que seria la carrera d’egiptología no està formalitzada llavors vaig haver-me de treure un títol a França i vaig fer un doctorat aquí a Catalunya.

Per què vas decidir estudiar aquesta carrera?

Us seré franca, queda molt malament, però és la veritat, vaig decidir estudiar egiptòloga perquè quan tenia uns onze anys, devia anar a 7é o així està a l’escola i un dia van ficar la pel·lícula “Indiana Jones i el templo maldito” i la vaig veure i vaig dir “jo vull ser com aquest senyor, però llavors la realitat és molt diferent quan ets arqueòloga, però vaig decidir ser-ho per ell i a més a més perquè Egipte ja m’agrada de per si.

Quan vas tardar a completar tots els estudis?

Vaig fer la carrera d’història que són quatre anys on els dos primers anys són assignatures comunes, al tercer any t’has de començar a especialitzar, i llavors vaig fer història antiga de la qual dintre d’aquesta branca hi ha arqueologia i llavors vaig fer el doctorat són uns tres anys i el vaig sobre el pas d’Alexandre Magne per Egipte que es diu que es troba enterrat a l’Egipte i vaig triar tres anys fent aquest doctorat, per tant, seria un total de set anys d’estudi a la universitat.

Ara mateix, continues estudiant?

Si, ara he fet un màster d’arqueologia subaquàtica a la Universitat de Vic, però en línia i les pràctiques s’han de fer presencials perquè moltes coses com per exemple la tomba de Cleòpatra es troba al fons del mar i és una sortida i sempre està bé fer-ho tu mateix en primera persona i a més hi ha molt pocs arqueòlegs subaquàtics.

Què es fa en aquest màster?

En aquest màster t’ensenyen a com excavar sota l’aigua que és molt diferent de com es fa a un desert o la muntanya, sota l’aigua és un món totalment diferent, és molt complicat, però la veritat que en ser-hi tan diferent ho fa molt més fantàstic.

Què és el que més t’agrada sobre la teva professió?

A mi en general m’apassiona la història antiga en general des de la prehistòria fins que van crucificar a jesús ho trobo que és una època molt èpica on hi ha molts misteris i a més quan es comencen les classes et diuen que només hi ha descobert el 30% de tot el que hi ha enterrat encara al desert és sorprenent i la veritat és que m’encanta.

Fins a on has pogut arribar amb la teva feina?

Quan ets estudiant es pot aspirar a ser només pràctiques excavant i personalment he excavat per Catalunya i he anat a excavar 2 vegades a Egipte, però ha sigut sempre com a becària.

Has pogut viatjar gràcies a la teva feina?

He pogut viatjar a llocs com Grècia, Roma i tinc pendent anar a veure les Termòpiles i Petra. a Egipte he anat des del primer viatge que vaig fer als disset anys i més o menys cada any he fet un viatge a Egipte menys ara que he tingut els nens petits que m’ha costat una mica més he pogut.

A part d’això et dediques a una altra cosa, tens algun Hobbie?, etc.

Si, a part de la història antiga, ara estic a l’ajuntament de tècnica de cultura a Perafita què està molt bé, però si m’agradaria reprendre la meva carrera quan els nens estiguin grans.

M’han comentat que has tret un llibre, em podries comentar sobre aquest i com et vas inspirar per escriure.

La veritat és que jo he escrit tota la vida, des de que era molt petita m’ha agradat escriure molt i feia històries i les dibuixava, sempre m’ha fascinat escriure històries perquè és com escriure vides que t’agradaria, però no que no pots i a través dels llibres ho pots fer. Un dia vaig començar a escriure una novel·la d’aventures com Indiana Jones i el templo maldito que passa a Egipte i tracta sobre els traficants d’antiguitats; al principi la vaig escriure per mi i li vaig deixar llegir a la meva germana que és qui es llegeix totes les meves històries i em va dir des d’un principi que aquesta l’havia de publicar i llavors vaig anar a una editorial que els hi va semblar bé publicar la meva novel·la i res vaig fer 100 exemplars dels quals se’n van vendre tots.

Creus que mai s’acaba d’aprendre sobre l’egiptologia i l’antic Egipte?

Jo crec que no, l’egiptologia i l’antic Egipte tenen una història realment molt llarga i que encara no s’ha descobert del tot, és una ciència que s’ha de renovar perquè és cada vegada es descobreixen coses noves.

Ja que has anat molts cops a Egipte, què et portes d’aquest país?

Jo amb el que em quedo d’Egipte és amb la seva gent, és una gent amable que no en té res i t’ho dona tot, molt alegres i en general és un país molt genial.

Que vas aprendre amb la teva professió que mai vas pensar que aprendries això?

Vaig veure que quan una cosa t’apassiona tant no has d’estudiar, a mi personalment m’encantava i quan investigava i feia les classes tot m’interessa molt, per tant, se’m feia molt fàcil les assignatures sense necessitat d’estudi.

LLIBRE DE LA LETÍCIA (FOTO CEDIDA PER LETÍCIA)