Les mascaretes ja no són obligatòries al transport públic

La obligatorietat segueix vigent en alguns centres sanitaris

El passat 8 de febrer, les mascaretes van deixar de ser obligatòries al transport públic, al tren, als busos, al metro o als avions. Fins llavors, havien set obligatòries des del maig de 2020, després de l’aparició i el gran contagi entre la població de la COVID-19.

Aquesta decisió l’ha aprovat, el passat dimarts, el govern espanyol, després de comprovar a través d’experts que els casos diaris de COVID s’han reduït molt, i que per tant, ja és segur treure’s la mascareta en llocs com el transport públic, on fins ara s’havia de portar a causa de les aglomeracions de gent que es produeixen constantment. La mascareta també ha deixat de ser obligatòria a llocs com les òptiques i ortopèdies, però es manté, de moment, en centres sanitaris com farmàcies i hospitals.

En relació al treballadors, la mascareta ja no seguirà sent obligatòria per aquelles persones que treballin en residències o centres sociosanitaris, però si que hauran de portar quan tinguin contacte amb els visitants que entrin als centres o que s’estiguin en les zones compartides

Hem pogut entrevistar a tres persones que utilitzen diàriament el transport públic perquè ens donin la seva opinió sobre aquesta nova mesura.

La Carme Sánchez i la Montse Canameses tenen 70 anys i 67 anys respectivament, i utilitzen l’autobús diàriament per desplaçar-se per la ciutat de Vic i pels pobles del voltant.

T’has assabentat que a partir del 7 de febrer ja no son obligatòries les mascaretes al transport públic? 

CARME (C): Sí, me n’he assabentat, ho han dit per les notícies aquests dies

MONTSE (M): Doncs si que m’he assabentat que ja no s’han de portar les mascaretes, vaig llegir que a partir del dia 7 de febrer ja no s’havien de portar les mascaretes pel transport públic

Independentment de que ja no sigui obligatòria, la seguiràs portant? Perquè si o no?

C: Si, perquè si hi han aglomeracions de gent… És que els virus ara mateix a l’hivern corren  molt, ara hi han els de la grip i molt altres, i clar, potser doncs estàs més protegit si portes la mascareta.

M: Jo la seguiré portant perquè a vegades estàs constipat o a vegades tens algú al costat que està constipat i que estossega i la veritat a mi em causa una mica d’angoixa, per això, jo crec que  per no molestar a l’altre gent continuaré portant la mascareta

Què opines de que ja no siguin obligatòries? Creus que ja era moment de treure-les o que encara s’havien de deixar més temps?

C: Crec que potser s’haurien d’haver deixat una mica més de temps per assegurar que era l’hora de treure-ho i que ja no hi havia cap perill de contagiar-se… perquè és clar, encara hi ha casos de COVID…

M: Penso que no era el moment de treure-les i que hauria de ser obligatori en llocs públics tant tancats en els quals hi va tanta gent i no saps mai si poden tenir algun constipat, la COVID, grip… que hi han moltes coses que s’haurien d’evitar i al final portar una mascareta tampoc no es pas cap cosa que causi cap molèstia, te la poses quan entres i quan surts te la treus.

Creus que el fet de treure definitivament les mascaretes farà que tornin a augmentar els casos i el contagi?

C: Jo espero que no, però clar, és un virus molt contagiós per això la mascareta anava bé… sempre val més tenir precaució…

M: Jo no se si poden tornar a augmentar els casos de contagis però, es clar, és molt mes fàcil que si vas sense mascareta i tens algun tipus de virus, contagis a l’altre gent i viceversa.

Com creus que reaccionarà la gent jove amb aquesta nova mesura?

C: Jo crec que la gent jove ja té ganes de treure’s la mascareta i en part, és comprensible perquè clar, portar mascareta limita una mica en aquest sentit

M: Crec que la gent jove ja està d’acord perquè tenen una altre manera de pensar que la gent gran i penso que hi estaran d’acord perquè per ells també es una molèstia portar-la. Tot i així sempre hi ha alguna excepció, pot ser que algun continuï anant amb la mascareta. A més, els grans sempre veiem molts mes perills en les coses que no pas el jovent.

Entrevista amb la Carme Sánchez (fotografia de Júlia Paez)

A continuació, hem pogut entrevistar també a la Juana Cuéllar, estudiant de primer de batxillerat que utilitza el transport públic, i en concret el tren, diàriament.

T’has assabentat que a partir del 7 de febrer ja no son obligatòries les mascaretes al transport públic? 

Sí, ja feia dies que corria la veu de que es retirarien finalment, i fa poc vaig veure a les notícies que el dia 7 les traurien.

Independentment de que ja no sigui obligatòria, la seguiràs portant? Perquè si o no?

La veritat és que no. Trobo que és molt incòmode, i de fet, últimament, la majoria de persones que utilitzaven el transport públic, almenys al tren, ja no la portaven. La gent gran potser més, però els joves no acostumaven a portar-la últimament, la veritat.

Que opines de que ja no siguin obligatòries? Creus que ja era moment de treure-les o que encara s’havien de deixar més temps?

Crec que era una mesura que ja estava una mica fora de lloc ja que la pandèmia ja fa gairebé tres anys que va començar, i crec que ja no era útil aquesta mesura.

Creus que el fet de treure definitivament les mascaretes farà que tornin a augmentar els casos i el contagi?

No, crec que els casos s’han estabilitzat molt, ja gairebé no es sent a parlar de casos de COVID, i com ja he dit abans, últimament, poca gent la portava al transport públic, i no per això, han augmentat els casos.

Com creus que reaccionarà la gent gran amb aquesta nova mesura?

Crec que la gent gran encara sent angoixa i certa por cap al COVID i per això, crec que la mesura, potser no els semblarà bé. De fet, com he dit, els únics que portaven la mascareta últimament era la gent gran, són potser la franja d0edat en la societat que té més por, i per això entenc que segurament, els hagués agradat que la mascareta continués sent obligatòria.

Com hem pogut veure en aquestes breus entrevistes, dins la societat, trobem dos opinions molt diferents respecte aquesta nova mesura. La gent gran pateix més i, per tant, seguirà portant la mascareta dins el transport públic. En canvi, la gent jove, és la que deixarà de portar la mascareta en el transport públic, ja que de fet, molts cops, ja no la portava tot i ser obligatòria. Un cop més, es veu reflectit així, la forma tant diferent de pensar entre generacions.