L’efecte d’una crisi en el consum i l’èxit de les marques blanques presentat per Carla Garriga

La presentació sobre relació entre l’èxit de les famoses marques blanques amb les crisis financeres més importants

Durant els dies 19 i 20 de desembre en el Col·legi Sant miquel dels Sants es duia a terme la jornada d’exposició de treballs de recerca de l’alumnat de segon de batxillerat. El treball de recerca és una de les tasques més importants que ha de fer un alumne que cursa batxillerat, ja que té un valor d’un 10% de la nota final del batxillerat.

A continuació parlarem sobre com ho va viure la Carla Garriga, alumna que cursa el batxillerat social. El seu treball és titulat “Efectes d’una crisi en el consum. L’Èxit de les marques blanques”. Després de gairebé un any de preparació a la Carla li tocava presentar el dimarts dia 20 de desembre a la classe de 2n de batxillerat B entre les 16:15 i les 16:30.

Com que el treball de la Carla estava enfocat en un àmbit més econòmic o de ciències socials la van acompanyar, la Carlota Castells que va ser la primera a presentar i en Pau Malavé que va ser el tercer i últim alumne en presentar. Tots tres van realitzar treballs del mateix àmbit. El tribunal estava format pel director i professor Ignasi Roviró, també tutor de recerca dels tres alumnes i David Pla professor del centre.

Quan vaig arribar a l’escola vaig veure un espai agradable, a les taules del claustre hi havia aigua i coca, tant pels protagonistes com pels oients. Tot i que també es podia notar a l’ambient el nerviosisme i l’emoció dels alumnes. A la Carla se la veia concentrada i segura de si mateix, majoritàriament sola, tot i que també va dialogar amb algun company, allà va ser on vaig poder sentir com expressava que la seva preocupació més gran era el temps, ja que tenia un treball molt llarg i havia d’aconseguir explicar moltes coses dintre del temps establert.

Tothom va anar molt puntual, tant tribunal, com públic, i també la Carlota. Amb això que es va fer un quart de cinc i ara sí que li tocava a la Carla exposar, per tant, li tocava fer la defensa oral del seu treball de recerca.

Portada del Power Point del Treball de Recerca

Va començar explicant que havia escollit fer aquest treball de recerca, ja que a part de la curiositat que li generaven aquests temes, els seus estudis futurs volen emprendre un camí cap aquí, fet que li generava motivació. A continuació va exposar les seves hipòtesis, aquestes eren dues, com una crisi afecta en el consum a través d’exemples, tesis doctorals i treballs de finals de grau i també analitzar si l’èxit de les marques blanques tenen relació amb un dels efectes que pot produir una crisi en el consum.

Seguidament, va contar quatre de les crisis financeres més importants que hem tingut el llarg de la història, la primera va ser la dels feliços anys vint i la posterior Gran Depressió, resumidament el que va passar va ser que els Estats Units d’Amèrica van començar a créixer moltíssim econòmicament durant els anys vint i van passar a ser la primera potència mundial. No va ser fins anys més tard, l’octubre del 1929 les fàbriques no donaven tanta rendibilitat com semblava. Va començar a baixar el valor de les accions fins que es van posar a la venda accions que no van tenir comprador.

Diapositiva del Power Point

La següent va ser la crisi petroliera de 1973, resumidament comença quan l’OPEP decideix deixar d’exportar petroli als països que donaven suport a Israel durant la guerra del Yom Kippur. Els efectes de l’embargament van ser immediats i l’OPEP va obligar a apujar el preu del petroli de forma dràstica. L’any 1974 el preu del petroli gairebé es va quadruplicar arribant gairebé als 12 dòlars per barril. Més tard l’any 1979 observem que el preu torna a pujar de forma dràstica a causa de la segona crisi del petroli. Aquesta crisi només va durar un any.

A continuació va explicar la crisi del 2008, resumidament comença amb el mercat de les hipoteques subprime, part que deixava préstecs als prestataris amb un mal historial i que molt sovint tenien pocs recursos per a poder-los d’evolucionar. Al cap d’un temps, les hipoteques subprimes es van dividir i aquestes van passar a ser les hipoteques normals que es venien a inversors. Aquest mètode va ser útil a curt termini perquè va poder mantenir en creixement el preu dels habitatges, però el desavantatge a llarg termini ja no ho feia, ja que hi havia molts prestataris que eren uns incomplidors. És a partir d’aquí quan el mercat de l’habitatge va començar a caure.

Finalment, la més recent, la crisi de la Covid-19, aquesta crisi ha provocat una crisi global arreu del món, augments a la taxa de desocupació i en la desigualtat econòmica, entre d’altres.

Llavors va començar amb les marques blanques, primer va explicar l’origen i les primeres marques comercials. Breument va explicar que les marques comercials es van originar al segle XIX amb l’arribada dels béns empaquetats. Amb la industrialització, va arribar el moment en què havien d’enviar els articles a la destinació que els hi tocava i les fàbriques per fer conèixer la marca arreu del món, enganxaven etiquetes amb el logo, és a partir d’aquest pas que comencem a parlar de marques registrades. La primera marca registrada mundialment va ser la companyia Bass & company, una marca de cervesa britànica.

Seguidament, va explicar la industrialització, que de manera breu pren l’inici amb les fàbriques va ser durant la revolució industrial, produïen béns i tenien l’objectiu de poder-los vendre a un mercat més gran. Per últim, relacionat amb les marques comercials va ser la publicitat on només va dir el seu inici L’any 1900, James Walter Thompson va anunciar l’ús de la publicitat i és a partir d’aquí que comença el brànding. Gràcies a això, de forma ràpida, les marques van crear eslògans.

Després va explicar que les marques blanques sorgir a Alemanya per primer cop a la història, concretament durant la Segona Guerra Mundial. Aquestes marques van sorgir durant aquest període de temps perquè, oferien béns a preus més econòmics,

Va continuar parlant de Simago, la primera marca blanca que va aparèixer a Espanya i després Carrefour, que venia envasos blancs, és aquí on es comença a fer referència a aquestes marques amb aquest nom.

Diapositiva del treball de Carla Garriga

Tot seguit va entrar amb el com actuen els consumidors durant una crisi. Va arribar a diversos punts: els consumidors acostumen a fer la compra en línia i eviten l’hiperconsumisme, consumir productes de proximitat. A continuació d’això a anomenar 4 actes que el consumidor fa:
– El primer acte del consumidor en temps de crisi és l’acumulació, ja que tendeix a emmagatzemar els productes de primera necessitat i aquells que consumim diàriament.
– El segon acte és la improvisació, és a dir, adoptar nous hàbits de compra, per exemple, la compra en línia.
– El tercer acte és l’ús de les noves tecnologies, pel fet que per necessitat, els consumidors han hagut d’adaptar a elles per a poder fer la compra o comunicar-se amb els familiars.

– El quart i últim acte és l’entrega a domicili, apareix a la possibilitat de tenir botiga, la feina i l’educació a casa.

Un cop sabent com actuen els consumidors també va saber veure les empreses que en temps de crisis triomfaven o subsistien millor que d’altres, resumint, el que han de fer en temps de crisis és intentar-se adaptar a les noves condicions del mercat, fer certes modificacions als costos i han de tenir molt ben identificades quines són aquelles coses que s’han de prioritzar i quines són aquelles que es poden posposar o bé eliminar.

Així doncs, va poder veure que l’èxit de les marques blanques en temps de crisi és gràcies a: que la renda de les famílies ha disminuït i el sector de l’alimentació es dispara, cosa que fa que les marques comercials hagin de posar lots d’estalvi o el 2×1. També poden apujar una mica el preu, ja que la gent tendeix a pensar que són més barates que les comercials. Per acabar, tot i que la gent pensi que les marques blanques ofereixen un producte de menor qualitat, moltes vegades no és així i cada cop més gent pensa així.

Finalment, va explicar les conclusions que havia arribat, aquestes són: una crisi afecta diferent a cada país, actualment hi ha molts nous hàbits de compra, el consum és un dels motors de l’economia i que les marques blanques han arribat per quedar-se.

Al final de la presentació el tribunal li va preguntar “Com és que la marca blanca del Mercadona triomfa tant?” Al que la Carla va respondre que era així, ja que tenen productes de marca blanca per cada sector (llaunes, higiene, menjar d’animals…) Tot seguit es va acomiadar i el públic format per alumnat de segon i primer de batxillerat i un familiar van aplaudir.

Un cop van acabar totes les presentacions a la Carla se la veia satisfeta i contenta tot i que va manifestar que havia hagut d’anar molt ràpida cosa que va fer que alguna vegada li hagués agradat explicar més coses.

En conclusió penso que la Carla va fer una molt bona presentació, sí que és veritat que va anar molt ràpida i a vegades no acabava de vocalitzar del tot bé, va deixar els objectius complerts i les hipòtesis resoltes a la perfecció.

Imatge de la Carla presentant