La Milagros Bussano Sanchez, és una estudiant de segon del batxillerat social-econòmic
El passat dilluns 19 de desembre al tribunal número cinc, a les 4 de la tarda, va dur a terme 3 dels 98 treballs de recerca que es duien a terme aquella setmana a l’institut Sant Miquel dels Sants a Vic. A dintre de la classe, juntament amb els familiars de les tres noies, hi havia dues persones, dos professors del centre, que van fer de jurat, el David Pla i la Maite Godayol, que era la tutora de les 3 alumnes. A més a més dels familiars i el jurat, vam haver-hi 3 alumnes de 1r de batxillerat que vam anar per començar a veure idees dels seus treballs de recerca i com es fan les presentacions dels treballs de recerca.
Com deiem abans, el passat dilluns 19 de desembre és va dur a terme la seva presentació oral del treball de recerca que porta 1 any treballant per crear-lo. El títol, “L’ansietat i la pressió social a l’adolescència” presenta una recerca extensa sobre l’adolescència des de diversos punts de vista, així com també del trastorn d’ansietat en aquesta etapa de la vida. A partir d’aquest estudi s’han comparat quatre sèries de moda entre els adolescents espanyols protagonitzades per joves amb la intenció de conèixer els patrons que aquestes sèries reprodueixen i relacionar-los amb l’ansietat i la pressió social.
Juntament amb dues altres companyes de 2n de batxillerat, la Mel Anglada Buacier, que va presentar el seu treball de recerca sobre el Co-Housing. El projecte consisteix a desenvolupar uns habitatges a Cantonigròs que compleixin els requisits mediambientals i que també cobreixin les necessitats de les persones d’edat avançada.
La Satwinder Kaur, una altra companya de la Mili, va parlar sobre Indira Gandhi, una dona poderosa, en el seu treball parlava sobre si fou una líder democràtica, justa i propera o si fou una dèspota dictadora.

La Mili va ser la primera a presentar, però prèviament li havíem fet unes preguntes per saber com estava i com se sentia 5 minuts abans d’uns dels moments de tot el curs.
Li vam preguntar com es trobava, si estava molt nerviosa, la qual ella ens va dir que sí, que molt, es va sentir molt nerviosa perquè és com el treball més important que fas en tota la teva vida, i és amb el que més pressió li donen, ja que conta molta nota i si tens una mitjana del batxillerat un pel baixa, aquest treball t’ajuda molt a pujar-la.
També li vam demanar si havien vingut les persones que volia que vinguessin, al que ella molt feliç ens va dir que sí, que va molt bé que vinguin les persones del teu entorn, els teus amics, la teva família perquè se sent un més còmode, com si s’estigués a casa.
Finalment, li vam preguntar si li havia agradat fer aquest treball, ens va dir que li va agradar, l’única cosa que ens va comentar es que ella va triar el tema del treball una setmana que tenia Covid, i per tant va estar confinada, i com per culpa de la Covid se li va generar un augment molt gran d’ansietat i per això va voler fer-ho sobre aquest tema, ja que quan comences batxillerat comences a notar la pressió que es genera. En definitiva, ella ens recomana que decidim un tema que ens agradi, ja que s’hi han de posar moltes hores, dies i nits, perquè tot i que t’agradi el tema t’hi acabaràs cansant, però quan acabis la presentació i ja hagis acabat sentiràs una alliberació i una satisfacció que haurà valgut la pena.
En el moment que ella va començar la presentació, se li notava que estava molt nerviosa, però estava emocionada de poder fer-ho, ja que va ser un treball que se’l va preparar amb molta dedicació i durant molt de temps. El jurat, preparat per escoltar bé per al final fer-li les preguntes necessàries per entendre millor el seu treball. Tothom a l’aula estava en silenci i preparat per escoltar la presentació que la Mili estava a punt d’explicar-nos.
Ens va parlar de com, el fet que els adolescents siguin la població que estan més temps amb la tecnologia, creant així més les autocrítiques i les expectatives amb un mateix. Ens va parlar de 4 sèries que estan a la plataforma de Netflix que parlen obertament de l’ansietat i la pressió davant als adolescents, una cosa poc vista en els anys anteriors, i que avui en dia es va normalitzant més en les sèries i pel·lícules. Les sèries van ser les següents: Heartstopper, Merlí, 13 reasons why i never have I ever.
El seu treball es va basar en quatre punts, el qual el primer d’ells va ser: que és l’adolescència? Seguidament, ens va parlar del segon dels quatre punts, ens va parlar de què és l’ansietat. D’aquesta pregunta sorgeix la següent, com afecta aquesta ansietat en el rendiment dels adolescents? En tercer punt ens va explicar que ella es va qüestionar la pregunta de què són les emocions? Finalment, el punt número quatre ens planteja el que és la pressió social.
Al final de la presentació, un dels professors del jurat, li va fer la següent a la Mili: en el teu treball has parlat dels tres conceptes claus de l’ansietat, de les emocions, de la pressió social i de totes les sèries que has mirat per tot això. Llavors si ens haguessis de donar un consell a nosaltres com a professors, per treballar tots aquest conceptes, quina de les sèries ens recomanes que fem mirar als alumnes per treballar aquests temes?
La Mili li va recomanar la sèrie de 13 reasons why, ja que parla de molts més temes des de l’assetjament sexual, el assetjament escolar, la discriminació sexual, també de l’homofòbia i a més a més una part dels professors dels quals intenten ajudar i els que miren cap a una altra banda.
En definitiva, va ser una presentació molt interessant i la Mili ho va explicar molt bé i va fer un treball molt ben fet i va fer que coneguéssim coses de les quals no tenim tanta consciència, ens va fer obrir els ulls davant de coses que no tothom pot conèixer o es pot plantejar, que els adolescents també tenim problemes i que no es cap tonteria.