La veu dels experts recomana 10 llibres

Aprofitant que fa pocs dies vam viure la diada de Sant Jordi, i coincidint amb el dia internacional del llibre, en aquest article veurem quins llibres ens recomanen deu professors de la nostra escola, sense tenir en compte factors que poden variar la seva tria com són l’edat, el gènere, l’autor… Els hi hem fet una petita entrevista a cada un d’ells, a part d’això també hem tingut en compte les assignatures que imparteixen per així a les conclusions veure si influeixen en la seva recomanació. 

Joe Crozier: Professor de Llengua Anglesa

Títol del llibre: El Guardián entre el centeno

Autor: J.D. Salinger

Gènere: Novel·la de ficció

De què tracta? El llibre de l’editorial Alianza ens presenta la vida d’un jove que està a punt de fer al pas cap a l’edat adulta, per això mostra les seves inquietuds, la seva maduresa i la seva manera d’entendre el món, entre d’altres.

Per què el recomana? La seva recomanació va ser aquest llibre, ja que tot i que la seva primera publicació fos el 1951 el missatge que vol transmetre de veure com un noi va adquirint la maduresa i es va fent gran podria ser perfectament una realitat a les dates d’avui en dia.

Ferran Vilardell: Professor de Dibuix Tècnic

Títol del llibre: Saga Joc de Trons

Autor: George R. R. Martin

Gènere: Ficció Fantàstica, Ficció política,  Fantasia èpica i Novel·la fantàstica

De què tracta? Ens situem en un món fantàstic amb animals ficticis com dracs o personatges amb poders, però al mateix temps hi apareixen conflictes actuals com lluites pel poder, traïcions o batalles polítiques. En el llarg de la saga es toquen una gran diversitat de temes on els que més destaquen són misteri i aventura.

Per què el recomana? Es va decantar per la saga tot i que també va comentar el gran volum de llibres que acumula la saga, en total cinc. 

Oriol Marsó: Professor de Matemàtiques

Títol del llibre: La nena 

Autor: Carmen Mola

Gènere: Drama, Novel·la negra

De què tracta? Carmen Mola, que en realitat són 3 autors que utilitzen aquest nom com a pseudònim, va fer aquest llibre que forma part d’una trilogia juntament amb La Red Púrpura i La novia gitana. Els tres llibres els brinda l’editorial Alfaguara. La Nena resumidament tracta sobre una investigació que emprèn una noia que es diu Elena, ja que ha desaparegut la seva amiga, això la portarà a coses que ni sabia ni s’esperava.

Per què el recomana? El recomana perquè l’ha estat llegint ara fa poc.

Patrick Anglada: Professor de Naturals

Títol del llibre: El Perfum

Autor: Patrick Süskind

Gènere: Ficció de terror i misteri 

De què tracta? L’editorial la butxaca ha set l’encarregada de fer arribar aquest llibre a les llibreries que explica la història d’un assassí de dones que posseeix l’olfacte més desenvolupat del món. Acaba desenvolupant una obsessió pel món de les olors, fins a tal punt de voler crear la fragància del segle XVIII

Per què el recomana? Tot i que abans que digués aquest llibre en va dir d’altres, es va quedar amb aquest, ja que el va sorprendre i el va veure oportú per posar-lo en el llistat de recomanacions.

Mireia Puntí: Professora d’EVIP

Títol del llibre: A la recerca del temps perdut

Autor: Marcel Proust

Gènere: Modernisme Anglosaxó

De què tracta? Funambulista és l’editorial d’aquest llibre de set volums que va ser escrita a principis del segle XX, tot i això, tracta temes que poden ser d’actualitat com la memòria involuntària, entra d’altres com podrien ser l’ansietat o l’homosexualitat.

Per què el recomana? El recomana ja que és un llibre que li va agradar llegir.

Mònica Vallin: Professora de Llengua Anglesa

Títol del llibre: Hamnet

Autor: Maggie O’Farrell

Gènere: Ficció històrica

De què tracta? L’editorial Libros del Asteroide és qui edita aquesta obra, que va sobre com una dona que es diu Agnes, que viu amb el seu marit i tres fills més, quan de cop un d’ells anomenat Hamnet es mor per culpa de “la peste”. A partir d’aquí el llibre relata com ho va viure la família i en especial l’Agnes.

Per què el recomana? Tot i nomenar-ne algun altre finalment es va acabar decantant per aquest, ja que li va agradar molt i el veu adequat per una recomanació.

Sílvia Caballeria: Professora de Llengua Catalana

Títol del llibre: El retrat de matrimoni

Autor: Maggie O’Farrell

Gènere: Ficció literària

De què tracta? El llibre de l’editorial L’altra editorial tracta sobre la Lucrezia, una filla d’un Duc d’Itàlia que tot i que sembla que no encaixa amb el paper de duquessa, va aprenent coses. De cop i volta, però es veu obligada a casar-se amb el Duc de Ferrara amb el qual la seva germana s’havia promès, però es va morir. Amb només 15 anys es veu obligada a marxar a viure amb el Duc, cosa que la deixarà sacsejada.

Per què el recomana? Va recomanar aquest llibre, ja que és l’últim que s’ha llegit d’aquesta autora, va esmentar que és una autora que li agrada molt i que la llegeix tant com pot.

Montse Rovira: Professora d’Educació Física.

Títol del llibre: De part de la princesa morta

Autor: Kenizé Mourad

Gènere: Ficció

De què tracta? El llibre de l’editorial La butxaca tracta sobre les dificultats de la vida en temps de guerra, en aquest cas veiem com durant la primera guerra la princesa Selma i el seu marit van abandonar Turquia i van anar a l’Índia, allà es van haver de separar. Més tard embarassada i ja amb una París ocupada pels nazis va haver de donar llum a la Kenizé que mai la va arribar a conèixer.

Per què el recomana? Va recomanar aquesta obra, ja que és commovedora.

Carles Saborit: Professor de Tecnologia

Títol del llibre: La Secta

Autor: Camilla Läckberg

Gènere: Novel·la Negra

De què tracta? El llibre de l’editorial Planeta tracta sobre la investigació de la desaparició d’un nen a un parc infantil, la Mina la investigadora s’ajunta amb un mentalista que es diu Vincent Walder per fer front el problema.

Per què el recomana? Recomana aquest llibre, ja que li va agradar llegir-lo 

Pere Bescós: Professor de Castellà

Títol del llibre: El llibre dels finals

Autor: Joan Bodon

Gènere: Novel·la biogràfica

De què tracta? El llibre de l’editorial Club Editor es narren els darrers dies de la vida del protagonista que, des de que sap que morirà, resol passar-los en un poblet d’Alvèrnia fent vida normal. El protagonista és dels darrers parlants d’occità i està convençut que la seva llengua materna morirà amb ell. Justament, al poblet d’Alvèrnia on es retira a morir, i on s’hi ha parlat sempre occità, ja no es pot comunicar amb gaires persones i ha de canviar al francès. 

Per què el recomana? El recomana ja que veu com s’hi uneix el destí personal, la mort del protagonista, amb el destí de l’occità. També recalca que l’autor resol la història com una elegia cap a tot allò important d’un mateix (la llengua materna com el record dels pares, entre d’altres) que desapareix i es mor sense que s’hi pugui fer res.

En conclusió, podem veure que no s’ha repetit cap llibre, però sí que ho ha fet una autora que ha estat la Maggie O’Farrell, també pel que fa els gèneres veiem que surt més d’un cop la ficció o novel·la.