/

La setmana de la ciència : Calendari de fruites i verdures

Claudia Brown, Ariadna Conill,Joana Espar

La setmana de la ciència, és un programa col·lectiu d’activitats, que inclou més de 300 activitats de divulgació del coneixement científic arreu Catalunya. En aquesta setmana, les escoles de tota Catalunya organitzen un munt d’accions com exposicions, activitats virtuals, pòsters i diferents treballs de temàtica científica. Tot això, amb l’objectiu de despertar i potenciar l’interès dels ciutadans cap a la ciència i la tecnologia, però, sobretot apropar la ciència als més joves. Aquesta, es porta celebrant des de fa uns quants anys i en aquest any 2021 va tocar del 12 fins al dia 21 de novembre a Catalunya, es va celebrar la 26a edició de la setmana de la ciència.

Les activitats que tenen lloc durant aquests dies són innovadors per a cada curs, aquest any per informar-nos més bé, el dia 19 de novembre vam anar a mirar un projecte que es va dur a terme a 1r d’ESO. El treball que ens va tocar mirar s’anomenava Calendari de Fruites i Verdures organitzat per la professora de química del centre, la Marta Dorca.

Aquesta experiència tracta de la importància que tenen les fruites i verdures. Els alumnes durant aquella setmana de novembre es van dedicar a escriure i a dibuixar diferents tipus de verdura i fruites que existeixen com ara: la taronja, el tomàquet, la pastanaga…

Bé, i per què es va decidir fer això? Doncs amb l’objectiu de demostrar que són sanes i que és beneficiós per la nostra salut i benestar i perquè la gent deixi de llençar aquests aliments que poden resultar claus per a nosaltres i reutilitzar-los d’alguna manera, una idea seria transformant-los en sucs naturals. Per altra banda, les fruites i hortalisses contenen nutrients essencials per a l’organisme, tenen un alt contingut de fibra, vitamines, minerals, aigua i substàncies antioxidants, no contenen colesterol i aporten poques calories.

Per dur a terme aquesta acció van destinar aproximadament unes dues o tres sessions. La primera, van realitzar els dibuixos convenients de les varietats de fruites i verdures que havien escollit anteriorment i seguidament van fer un esbós a llapis i en les darreres sessions es van dedicar a polir-ho i a perfeccionar-ho tot.

Dues noies d’aquest mateix curs que es diuen Emma Vilaró i la Maria Prat, ens van explicar més detalladament en què consistia el seu treball i també ens van comentar la seva experiència. Van arribar a la conclusió que els hi va encantar, ho van trobar molt interessant, ja que opinen que l’avaluació que es fa sempre consisteix a jutjar alguna cosa i qualificar-ho. En canvi, la valoració en projectes, fa que el mateix estudiant estableix plans de millora i així sigui conscient dels aspectes en què ha de millorar i fer realitat aquesta frase tan utilitzada que recalca que l’alumne ha de ser el protagonista del seu propi aprenentatge. També creuen que treballar de tant en tant en activitats com aquest, s’aconsegueix arribar a l’aprenentatge des de la manera de com aprèn i no tant des de la manera que ensenyen els professors. Els donen l’oportunitat d’oferir-los els continguts necessaris a través d’una cosa motivadora, participativa, que fomenta el treball en equip i la creativitat i que, a més, ofereix espais per a la reflexió personal, ajudant-los així a créixer com a estudiant i sobretot, com a persones.

Respecte al treball que van fer els estudiants de 1r crec que és una activitat realment interessant que dona conèixer molt sobre l’alimentació natural que ens envolten i que podem consumir o no. A continuació, els ensenya d’alguna manera a com cuidar millor el medi ambient, mantenir una dieta saludable i equilibrada aprofitant al màxim les fruites i hortalisses en lloc de llençar-les i trobo que és una excel·lent iniciativa.

Una altra cosa que considero que està molt bé, és el fet que hagin fet tot això a mà, ells mateixos i hagin dibuixat les fruites perquè així no només fan coses de l’àmbit científic sinó que l’àmbit artístic té pes a l’hora d’acolorir. Per altra banda, té lloc l’àmbit lingüístic quant a redactar. Per tant, es fusionen altres àmbits que junts fan una perfecta combinació i ajuden a desenvolupar les debilitats i potenciar les fortaleses.

En segon lloc, la setmana de la ciència, des del meu punt de vista, crec que és important, ja que a partir d’aquests dies en què es realitzen diferents creativitats interessants i curiosos aporten nous coneixements i no només científics, sinó que també tecnològics. Cal remarcar que es transmeten diversos valors com la responsabilitat, la contribució a la societat i que poden influir en la rutina diària dels estudiants de totes les edats que participen en les activitats dutes a terme pel departament escolar. Penso que són cinc dies potencialment educatives on tots els estudiants aprenen constantment de manera diferent, en aquest cas els estudiants de 1r d’ESO van aprendre sobre les conseqüències que tenen consumir hortalisses en el nostre cos. Respecte als altres estudiants del col·legi, com per exemple els del batxillerat van aprendre sobre el canvi climàtic, tots els cursos van aprendre diversos conceptes que tenen efecte en el nostre dia a dia. Aquests projectes fan crear interès per part dels estudiants i és degut a canvi de metodologia d’aprenentatge del qual acostumen a tenir i la fer durant les classes i que a sobre cada any se centren en un àmbit diferent que també va associada o relacionada a temàtiques científiques.

Considero que amb els projectes i altres activitats diferents del dia a dia, els alumnes desenvolupen la seva autonomia i responsabilitat, ja que són els encarregats del mateix aprenentatge. A continuació, per resoldre una qüestió plantejada, es treballen diverses tasques de gran importància com ara la planificació, l’estructuració del treball i l’elaboració del producte. A més a més, es desenvolupen les habilitats pròpies dels diferents alumnes per fer-los més competents en aquestes i perquè s’adonin del seu propi potencial. Per altra banda, aprenen a pensar i fer feina de manera creativa i innovadora, aprenent a elaborar feina en equip, la presa de decisions, la recerca d’informació, etc. S’aconsegueix que els estudiants siguin conscients dels pensaments i de la capacitat d’imaginació i generació d’idees amb entusiasme.

Per acabar, realment crec que aquesta setmana s’ha de continuar fent cada any perquè aquesta ajuda molt als estudiants a conèixer més coses com ja he mencionat abans, però també els ajuda en el seu dia perquè avui en dia tot el que ens envolta és ciència i tecnologia i, per tant, si es duen a terme activitats com les que tenen lloc durant aquests dies els estudiants estaran més preparats pel món real.