La cavalcada dels Reis d’Orient en un poble

Per Júlia Paez, Ariadna Bertran i Maria Garolera

Durant la tarda i vespre del 5 de gener, es va celebrar a Campdevànol l’arribada dels reis d’Orient i la seva cavalcada pels diferents carrers del poble. Com cada any, els tres reis mags, Melcior, Gaspar i Baltasar, van arribar cadascun amb la seva carrossa acompanyats dels seus patges i les patges reials. També els acompanyava la carrossa que protagonitzaven els elfs. Les carrosses estaven ben ambientades en relació amb les característiques de cada rei, i la cavalcada en conjunt, estava organitzada perquè visualment fos agradable i es percebés cert ordre.

A Campdevànol, els reis fan dos rutes diferents, per tant, en aquest sentit, és una cavalcada que intenta adaptar-se a les necessitats de totes les persones del poble. És per això, que la primera ruta la fan amb bus per un tema d’accessibilitat i comoditat. La segona ruta, és la que podríem anomenar tradicional ja que és la que comparteix característiques amb gairebé tots els municipis, es fa amb les diferents carrosses de les quals disposa el poble, i passa pel carrer Major de Campdevànol.

Els reis d’Orient es disposaven a iniciar la primera ruta amb bus a les cinc de la tarda fent la seva primera parada a la residència. Allà van poder visitar a totes les persones de la tercera edat que hi viuen per transmetre’ls d’alguna forma aquesta màgia de la nit de reis. Les persones de la residència, cada any, agraeixen molt aquesta visita ja que els ajuda a conservar, els consums i celebracions del nadal tot i no poder estar a casa seva o amb la seva família.

El poble conserva encara una colònia, coneguda com La colònia de Pernau. Com que queda apartada del poble i només s’hi pot arribar mitjançant la carretera, els reis d’Orient també la solen visitar amb bus, i ho van fer també aquest any, perquè els nens i nenes no s’haguessin de desplaçar de la zona. A la colònia també hi van arribar amb autobús, i els infants van tenir l’oportunitat de parlar amb els reis, entregar-los la seva carta, recollir caramels o fer-se alguna fotografia.

L’última parada de la primera ruta va ser l’hospital comarcal que també es troba al poble, on els reis van intentar adaptar-se al màxim a la situació de cada pacient. Per això, en primer lloc, van ser rebuts a la sala d’estar de l’edifici, pels pacients que es trobaven en millor estat, i van repetir el procediment de les visites anteriors. Alhora, Melcior, Gaspar i Baltasar, van fer una visita individual a cada pacient  de l’hospital que no es trobava en estat de sortir de la seva habitació.

Va ser, també, una oportunitat perquè tots els treballadors que no van poder assistir a la cavalcada, pugessin presenciar un dels moments màgics de la nit de reis i gaudir de la visita d’aquests. Un cop acabades aquestes tres visites, tots els patges, les patges reials, elfs i els mateixos reis d’Orient, van arribar amb autobús a un descampat, apartat del poble, per pujar a les carrosses i preparar-se per iniciar la marxa.

Els tres reis d’Orient durant la seva visita a l’hospital (fotografia de Juana Cuéllar)

A les sis de la tarda, es posava en marxa ja la segona ruta, que pretenia passar pels llocs més concorreguts del poble amb les diferents carrosses, perquè tots els nens i nenes tinguessin l’oportunitat de veure i esperar als reis d’Orient. El recorregut, ja amb cada rei i patges a la seva carrossa corresponent, començava al barri més apartat del poble, conegut com el barri de les cases barates.

Els nens i nenes ja ocupaven el carrer principal d’aquest esperant que Melcior, Gaspar i Baltasar els saludessin i els hi tiressin caramels. Les carrosses van parar, com de costum, al costat de la plaça principal del barri on els nens i nenes sempre tenen l’oportunitat de pujar a les carrosses, parlar amb cada rei, entregar-s’hi la seva carta i també fer-se una fotografia amb els reis i patges que els acompanyen, un procediment semblant al de La colònia de Pernau. Aquesta és una bona idea, perquè les persones del barri no s’hagin de desplaçar fins al centre del poble per veure la cavalcada.

Seguidament, les carrosses amb tots els seus patges i elfs, van enfilar camí cap al carrer Major del poble, on avançaven fins a l’església mentre els nens i nenes recollien tots els caramels. El carrer estava molt ple, i els nens mostraven il·lusió i admiració al veure a Melcior, Gaspar i Baltasar arribar. Cada carrossa anava acompanyada per dos patges a banda i banda que carregaven una torxa cadascun per il·luminar de forma diferent el carrer i ambientar-lo.

les carrosses de camí al carrer major (fotografia de Carme Sánchez)

Un cop les carrosses van arribar al final del carrer, van estacionar-se a la plaça de l’església, on desemboca el carrer Major, i els patges van ocupar les escales principals de l’església, formant un passadís amb les torxes i obrint pas així, als tres reis, que van pujar a l’església acompanyats de les tres patges reials. Seguidament, es va projectar a la façana de l’església un mapping ambientat amb el nadal, molt encertat per generar un clima d’il·lusió i curiositat entre els nens i nenes però també entre els adults.

Per continuar amb l’acte, com és tradició ja en la cavalcada del poble, l’alcaldessa, Dolors Costa, va fer entrega de les claus que representen obrir totes les portes del poble als reis, i que permet així, passar a Melcior, Gaspar i Baltasar per totes les cases de Campdevànol i deixar-hi els regals durant la nit. Aquest any, però, l’entrega de la clau va ser diferent de la resta d’anys. Es va fer baixar la clau des de la finestra més alta de l’església, amb un fil transparent, que feia que des del carrer, visualment, es creés la sensació que l’objecte flotava. És una forma diferent de fer l’entrega de les claus, que mostra innovació i aconsegueix captar l’atenció del públic.

A continuació, un cop feta l’entrega de claus, l’alcaldessa fa fer una petita intervenció per donar, un any més, la benvinguda a Campdevànol als reis d’Orient. Melcior, va dir unes paraules, sobretot enfocades als nens petits, tot recordant-los la importància de portar-se bé durant l’any, deixar menjar a la nit pels camells dels reis i sobretot anar a dormir d’hora. Amb aquest discurs es conserva la màgia i innocència entre els més petits, i més encara si els ho diuen els tres reis mags personalment, fet que els captiva.

els reis mags i l’alcaldessa a l’església (Fotografia de Mireia Caro)

Per tancar l’acte a la plaça de l’església, una de les últimes parades de la ruta dels reis d’Orient, la carrossa dels elfs que acompanyava als reis, va fer un petit espectacle amb alguns afectes d’il·luminació acompanyats d’una breu coreografia. Aquesta petita funció l’ha incorporat el municipi aquest any, i sembla que va funcionar molt bé sobretot per connectar amb els més petits que amb l’acte dels reis i l’alcaldessa poguessin haver quedat una mica més desplaçats.

Els reis mags van pujar de nou a les seves carrosses i juntament amb els patges i els elfs es van dirigir al barri de l’estació, un dels barris cèntrics del poble, on els veïns ja els esperaven com cada any. El barri prepara un petit aperitiu amb aliments tradicionals del dia de reis, com la coca i xocolata o el tortell. Les carrosses van fer una petita parada al barri, on els reis van poder gaudir l’aperitiu acompanyats de tothom. Aquest aperitiu va aconseguir crear un ambient, sobretot entre els reis i els nens i nenes de la vila, que permetia disminuir la distància que aquests guarden de cara als reis d’Orient a causa de la seva innocència i il·lusió.

La ruta va finalitzar a la sala diagonal del poble, una sala força gran i interior on es solen fer la majoria d’esdeveniments de Campdevànol. A la sala diagonal, els reis d’Orients van ser rebuts per molts dels nens del poble, que feien ja cua per pujar a l’escenari i veure de nou els reis mags. En aquesta ocasió, hi havia ja un ambient més tranquil per poder entregar les cartes i desitjos als reis mags, alhora de poder-hi parlar i fins i tot fer-s’hi una fotografia.  Els reis van estar-se a la sala diagonal una bona estona, atenent amb il·lusió els nens de Campdevànol. És important mencionar que el fet que els nens i nenes tinguin l’oportunitat de veure presencialment, o parlar amb els reis, els crea una sensació de proximitat i també d’admiració cap a aquests, que fa que continuïn mantenint aquesta il·lusió tan màgica de la nit de reis.

El clima que es respirava durant la cavalcada al poble de Campdevànol era un clima realment agradable, que al ser un petit municipi, es pot arribar a considerar un ambient més familiar que en una gran ciutat. El fet que es realitzi aquesta cavalcada en un poble permet accions com la que els nens i nenes puguin pujar a les carrosses amb els reis mags, accions que els nens valoren molt i que ajuden a crear aquest ambient tant màgic entre els més petits.