Els 10 forns de pa més emblemàtics de Vic

A continuació trobareu fleques que destaquen pel seu context històric i rellevància dintre la ciutat

Lluc González i Nil Badias

Forn Franquesa – Coques de perafita

El Forn Franquesa és una de les fleques amb més valor històric de tot Vic. Va néixer l’any 1952 al Lluçanès, fundada per Lluís i Dolors Franquesa, i originalment es dedicava exclusivament a la venda de coca de Perafita, d’aquí prové el seu nom. Durant els següents setanta anys la botiga ha passat per mans de dues generacions més alhora que s’ha anat expandint el negoci obrint més locals a ciutats com Vic, fins a arribar a convertir-se en el negoci familiar i respectat que és avui. Actualment, podem trobar una de les seves botigues ubicades a la plaça de Vic on podem gaudir de la seva coca de més setanta anys d’antiguitat.

El Caputxí 

El caputxí és una fleca i cafeteria que pertany a la companyia Pavic. Està situat a la plaça de la divina pastora i disposa d’unes poques taules situades a l’exterior del local, on l’àmplia vorera actua com una petita terrassa. Encara que es tracti d’una fleca, “El Caputxí” destaca pel seu apartat com a cafè o bar, on a l’interior es disposa d’una barra i força taules i el local també ofereix una gran varietat de begudes i aliments com plats preparats. Sens dubte el local destaca més que una fleca i no és estrany veure’l ple en hores puntes.

L’espiga d’Or 

La cèlebre i emblemàtica botiga de Vic “l’Espiga d’Or” va ser fundada com a forn de pa aproximadament l’any 1847. Ignasi Arnaus i Antònia Desvila, l’any 1923, van registrar la fleca amb el nom de “l’Espiga d’Or”. Disset anys més tard el negoci el va continuar el seu fill, Antonio Arnaus Desvila, juntament amb la seva esposa Dolors Casals. Els propietaris actuals són Rafael Arnaus Casals i Àngel Sobirà, que són la 3a generació després d’Ignasi i Antònia. El forn ha estat reformat diverses vegades on principalment el que s’ha fet és ampliar la botiga i anar-la modernitzant, canviant-ne els taulells, estanteries i vitrines. Una característica especial d’aquest forn és que tots els productes que s’hi venen es fan de manera artesanal amb la seva massa mare, de manera que cap producte es fa artificialment.

Forn del Carme 

El forn de pa i pastisseria “El Carme” és una fleca que es troba al carrer rambla de les Davallades, 21, a Vic i actualment és propietat de l’empresa PaVic. Una característica molt especial d’aquesta pastisseria és que hi treballa el Famós xocolater Lluc Crusellas. El xocolater Crusellas va néixer i es va criar a Santa Eulàlia de Riuprimer. Mentre en Lluc estava cursant el batxillerat, Nandu Jubany li va obrir les portes del seu restaurant perquè formés part de la partida de postres, és a dir, perquè es dediqués a elaborar les postres del restaurant. Un cop va haver acabat el batxillerat, amb disset anys, va emprendre la seva carrera com a pastisser. El primer contacte d’en Lluc amb el món acadèmic pastisser va ser a l’escola de postres “Espai Sucre”, on va aprendre del que, en aquell moment, era el cap de cuina, Ricard Martínez. Posteriorment en Lluc va assistir a l’escola Hoffman on va aprendre els conceptes fonamentals de la pastisseria. En acabar el curs, en Lluc va anar a la pastisseria “Barcelona” a realitzar unes pràctiques per aprendre el procés d’elaboració de diversos productes i a organitzar-se en equip. Finalment, en Lluc ha acabat esdevenint cap de pastisseria del Forn del Carme.

Forn de Sant Miquel

El “Forn de Sant Miquel” és un dels establiments més emblemàtics de la ciutat de Vic. L’origen d’aquest forn es remunta a finals de l’any 1913 quan un home anomenat “Bernic” el va obrir al número divuit de la plaça major de Vic amb el nom “Dulcería Pujols”. Aquest senyor va portar el negoci durant quinze anys, quan finalment el va traspassar al matrimoni del senyor Miri Altemires. El senyor Altemires i la seva esposa no van tenir descendència, de manera que quan aquests es van jubilar, van traspassar el negoci al matrimoni format per Rafael Codina i Ramona pujols. Aquests eren també els propietaris del forn del Carme, de manera que van haver de compaginar els dos forns. Tot i això, al cap d’un temps van decidir que se centrarien en el Forn Sant Miquel. Aquests propietaris van ser els que van efectuar la primera reforma total de la fleca, canviant per complet el local en si i la seva façana. L’any que els propietaris van reobrir la botiga després de la reforma, van tenir un fill anomenat Jacint, que va ser qui va regentar la botiga una vegada aquests es van jubilar. La fleca va romandre en mans de Jacint fins que l’any 2014 va passar a formar part de l’empresa PaVic, que van ser qui va fer l’última reforma al local, modernitzant-lo per complet però, tot i això, conservant un toc clàssic. Un altre fet rellevant és que el Forn de Sant Miquel posseeix un diploma honor de l’exposició universal de Barcelona de l’any 1929, atorgat a la senyora Viuda de Casals Català pel pa de pessic que es feia al forn.

Fleca la Divina Pastora

La Fleca la Divina Pastora és un forn de pa que es caracteritza per utilitzar la seva pròpia massa mare en tots els seus productes, elaborats de manera artesanal. Aquesta massa mare és única a tot Vic i és produïda pel mateix forn que, actualment, és dels pocs que encara no forma part de l’empresa Pavic. La fleca la trobem ubicada al carrer Sant Segimon, a prop de la plaça de la Divina Pastora, gràcies a la qual la fleca obté el seu nom. Considerem que es tracta d’una molt bona opció per tots aquells que estiguin buscant una fleca amb uns productes diferents als quals ofereix l’empresa Pavic. A part d’això la fleca també actua com a cafè i és possible trobar-hi taules al seu interior, juntament amb el decorat establert pels propietaris.

Forn Santa Glòria 

El forn Santa Glòria es troba ubicat al Portal de la Rambla i pertany a una cadena la qual disposa de locals distribuïts per tota Espanya. La franquícia Santa Glòria compta amb 113 locals més a la seva disposició i s’ha anat expandint per tot el país des de la seva creació l’any 1963. Aquest forn destaca per la gran varietat de productes que té en oferta, més enllà del pa i la brioixeria que és normal trobar en altres fleques. A més a més, el forn Santa Glòria destaca per oferir begudes com ara “smoothies”, una gran varietat de cafès i algunes peces de brioixeria originals d’invenció pròpia, com el “cronut”, concepte que sorgeix de la combinació entre un croissant i un dònut. El local de Vic disposa d’un espai força ample format per l’interior i dues terrasses, una al darrere del local, en un pati interior i l’altra al davant.

Forn de Sant Albert

El Forn de Sant Albert és una fleca de Vic que està situada al carrer de Gurb, 28. Actualment, el forn forma part de l’empresa PaVic, que és propietària de diversos forns dins la ciutat. Aquesta fleca, tot i ser tan sols un forn de pa, també disposa del servei de cafè o bar, és a dir, que ofereix als clients la possibilitat de consumir els productes en una zona on hi ha taules i cadires. A part d’això el forn està molt ben situat, ja que es troba justament davant un parc infantil, de manera que els nens poden anar a comprar-hi allà el berenar abans d’anar-se’n a jugar.

Forn Pujols

El Forn Pujols es troba al Carrer Manlleu i forma part del conjunt de fleques que constitueixen l’empresa PaVic. En aquest cas ens trobem davant d’una fleca tradicional que no ofereix un servei de cafè o bar, de manera que els productes no es poden consumir al local. Aquest forn ofereix la mateixa classe de brioixos i articles que es poden trobar a altres establiments de la cadena PaVic. Tot i això, la fleca destaca per la seva localització, al carrer Manlleu, un dels carrers més transitats per vianants a Vic. És gràcies a això que aquesta fleca té assegurada una gran quantitat de clients durant les seves jornades laborals.

El Bruguer

El Bruguer és una cafeteria, pastisseria i fleca que es troba ubicada al carrer de Manlleu, 83, de Vic. Aquest establiment va ser inaugurat l’any 1999 amb l’objectiu d’oferir als amants de la pastisseria uns productes d’alta qualitat elaborats amb els millors ingredients. Passats uns anys, els mateixos propietaris van obrir un altre local al carrer de Jaume I el Conqueridor, també a Vic, amb l’objectiu de poder continuar millorant i expandint-se en tots els àmbits.