/

El Sant Miquel participa en la novena mostra de treballs de recerca

Els estudiants van participar en l’exposició, visualitzant treballs tant d’arts i lletres, com de ciències i tecnologies.

El passat 23 de març els estudiants de primer de batxillerat van anar a la Universitat Autònoma de Barcelona a veure preguntes sobre els millors treballs de recerca de diversos instituts diferents de l’organització escolar trams.

Logotip de la fundació trams

L’excursió es va iniciar a dos quarts de nou a la parada de bus del seminari, on els alumnes es van dirigir cap a la Universitat Autònoma de Barcelona, en l’auditori de la qual es donaria la xerrada i es farien les preguntes pertinents als treballs.

En qüestió d’una hora i vint minuts, aproximadament quan faltaven 10 minuts per a les deu l’autobús va arribar a la destinació, i els alumnes van disposar de 20 minuts per esmorzar i visitar la universitat, abans que la conferència iniciés.

Els estudiants van ser dividits segons la modalitat que haguessin escollit mesos abans, i se’ls va repartir entre diferents auditoris on es van veure diferents treballs de recerca, d’entre les modalitats humanístic-social, artístic-tecnològic i científic.

La xerrada no era una exposició de treballs de recerca com a tal, si no més aviat era un conjunt de petites entrevistes que se’ls hi feien als estudiants sobre els seus pertinents treballs, que senzillament resumien breument abans de contestar-les. Aquestes entrevistes es feien a alumnes de segon de batxillerat dels diferents centres trams, els quals els seus treballs havien estat escollits fos perquè estaven molt bé o perquè el tema era innovador. Del mateix Sant Miquel alguns companys de segon de batxillerat ens van acompanyar durant la jornada i varen presentar el seu treball davant de tot el públic de les diferents sales.

Centres associats a la Fundació Trams

Per la modalitat social-humanístic els alumnes van veure treballs tant de literatura, com d’història de sociologia i de ciències polítiques. Amb la modalitat científica, en canvi, els treballs es trobaven sobretot enfocats en l’àmbit de la biologia, amb una clara absència de les ciències de la química i de la física. En l’àmbit del tecnològic els treballs eren sobretot d’àmbit tecnològic, algun amb física incorporada i d’altres amb biologia, però tots anaven al voltant de la tecnologia amb temes tant innovadors com la intel·ligència artificial. Es van entrevistar en tots els casos a 8-10 estudiants per modalitat, pel que es va veure una bona amalgama d’exposicions de la temàtica escollida prèviament…

La durada de tota l’exposició com a tal es va estendre fins a les dues hores i trenta minuts, i comptant els viatges d’anada i tornada l’excursió es va allargar pràcticament tot un matí, de dos quarts de nou del matí fins a les dues del migdia, aproximadament.

Alguns estudiants molt més que els altres van en treure’n profit, i és per això que, a continuació, es veuran algunes declaracions de diversos estudiants de tots els vessants, per obtenir una visió més propera d’un testimoni directe de l’activitat, i fer-ne una valoració general envers aquestes.

La visita a la Universitat Autònoma de Barcelona va ser impactant veure-la perquè com a mínim jo mai havia estat en un campus universitari tan gran…

… Però és veritat que les explicacions que van donar a la xerrada van ser una mica repetitives i difícils d’entendre perquè parlaven de conceptes complicats que al no haver fet el treball de recerca costaven de seguir.– Sam Colomer Newman, estudiant de l’itinerari internacional del Col·legi Sant Miquel.

…Les explicacions eren prou interessants i estava bé veure als propis estudiants comentar-ho però si que és veritat que es va fer llarg i que tampoc coneixiem gaire bé als seus treballs així que costava de implicar-s’hi…

…la universitat però si que estava bastant bé, ens van deixar una mica de temps per voltar i em va agradar bastant…-Martí Mas Genís, estudiant de la modalitat tecnològica del Col·legi Sant Miquel.

Jo crec que aquest tipus d’activitats sempre estan com molt bé i està bé que per una vegada no sigui el professor el que ens explica alguna cosa sinó que també sigui un alumne que acaba de passar pel mateix…

…si que és veritat que entre tot es va acabar fent una mica avorrit, costava de seguir perquè tampoc coneixíem massa els treballs i va durar bastant en total, però llavors ens van deixar veure la universitat així que en realitat prou bé…-Aniol Gorgals Saborit estudiant de la modalitat social del Col·legi Sant Miquel.

Concloent i resumint les opinions mencionades, es veu com clarament els estudiants aproven aquest tipus d’activitats, i opinen positivament de tot el que els ajudi a aprendre més si és a través d’experiències d’altres estudiants com ells, i per tant es tracta d’una opinió sincera i d’una visió molt més pròxima a la seva.

Tot i això, opinen que la manera en què s’ha plantejat no els ha acabat de convèncer, opinant negativament sobretot de la durada general de l’exposició, i també remarcant el fet que al no conèixer de manera tan extensa els treballs de recerca no podien entendre de tan bona manera del que s’estava parlant.

Basant-nos en les contribucions dels estudiants, l’excursió de l’any vinent hauria de conservar l’element de visita a la Universitat Autònoma de Barcelona, i de la mateixa manera que s’ha fet aquest any se’ls hauria de donar la possibilitat de voltar i visitar aquesta.

Per l’altra banda, proposaríem enfocar la xerrada per tal que aquesta parlés més dels problemes i dilemes que van tenir els estudiants als fer els seus propis treballs de recerca i en com els seus errors ens poden servir com a aprenentatge a la resta. Per això, per tant, faltaria una mica més de temps per explicar sobretot el “com” es va fer dit treball, restant importància al “què”, que és més anecdòtic. Com a resultat, al parlar de qualsevol treball de recerca, ens seria més útil saber coses com: “com” s’ha repartit el temps, de quina manera se li va ocórrer, com va treballar la part pràctica, etc… que el saber de què anava cada una de les parts i quin és el significat o missatge, sempre que aquesta última no pugui servir com a exemple.

Posant punt final, tot i els seus alts i baixos l’excursió ha tingut bona acceptació en els estudiants, hi ha complert bé amb el seu paper de trencar amb la quotidianitat i l’avorriment de setmanes de classes fent anar als estudiants un dia a Barcelona.