El preu de la perfecció: la part fosca de la dansa

Per Ariadna Bertran

Durant les tardes dels dies 19 i 20 de desembre de l’any 2022 els alumnes de 2n de Batxillerat del col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic van fer la defensa oral dels seus Treballs de Recerca, treballs que van treballar durant gairebé tot un any. Entre aquests dos dies tots els alumnes de 2n de Batxillerat van presentar els seus resultats davant d’un públic molt divers, entre els quals hi havia el jurat, la família, els amics i alguns alumnes de 1r de Batxillerat que volien agafar una idea del que haurien de fer ells l’any següent.

L’Aina Guitart Ventura és una alumna de 2n de Batxillerat que va presentar el seu Treball de Recerca de l’àmbit social i de psicologia titulat “El Preu de la Perfecció” el passat dimarts 20 de desembre a les 16:00 a la classe de 1rA de Batxillerat, en el tribunal 19 a la planta baixa, juntament amb la Maria Vinyeta i la Berta Morató. El jurat estava format per la tutora dels tres Treballs de Recerca, l’Anna Arumí, que és una de les psicòlogues del col·legi, i la Bruna Bas, també psicòloga de l’escola. Com va dir ella mateixa en una entrevista, aquell era un dia molt important ja que havia de presentar allò que havia estat fent aquells darrers mesos, tot i això, ella va afirmar que no estava nerviosa ja que el tema que presentava el coneixia molt bé i es sentia còmode i a més a més era un tema que li agradava molt.

A mesura que s’acostava l’hora de les presentacions l’aula de 1rA s’anava omplint de gent. L’Aina comptava amb el suport i la presència de la seva mare i la seva àvia i també la companyia d’alguns amics i companys de classe. L’ambient que hi havia a l’aula era de nervis i tensió.

A les 16:00 l’aula ja estava plena, fins i tot hi havia gent dreta. Primer va presentar l’Aina, després la Maria i finalment la Berta.

“Durant l’exposició m’he sentit molt segura en tot i crec que ho he pogut dominar bastant bé”

Tot i que és cert que en un principi l’Aina estava estressada per la situació i sorpresa per la quantitat de públic assistent va fer la seva presentació segura d’ella mateixa i convençuda del que explicava. Es va fer entendre molt bé i el que va exposar ho va saber transmetre amb facilitat i d’una manera entretinguda.

Aina Guitart durant la seva presentació (fotografia d’Ariadna Bertran/STM Report)

Després d’exposar l’Aina va rebre un fort aplaudiment i es va quedar notablement més alleujada i tranquil·la.

El Treball de Recerca de l’Aina es basa en com els trastorns mentals afecten les ballarines i quins són els principals trastorns que aquestes pateixen. L’Aina va escollir aquest tema ja que és un tema que la toca molt de prop, ella fa dotze anys que és ballarina, dedica molt del seu temps a la dansa, i moltes amigues seves han patit alguns trastorns psicològics, és per això que ha trobat el tema interessant i motivador.

Aina Guitart durant la presentació (fotografia d’Ariadna Bertran/STM Report)

Primer de tot, l’Aina va començar exposant els objectius del treball. Entre els quals ella volia investigar sobre els trastorns de conducta alimentària, conèixer la situació de les persones que pateixen aquests trastorns, aprofundir i investigar diversos trastorns i conscienciar la societat del fet que el món de la dansa també té una part fosca i humana.

A continuació, va explicar les hipòtesis que s’havia plantejat abans de començar la investigació com ara que sovint la nostra percepció del mateix cos no es correspon amb la realitat, que els trastorns de conducta alimentària afecten majoritàriament al sector femení o que el ballet sovint no mostra la seva realitat.

Seguidament, l’Aina va fer una introducció històrica de la dansa molt ben explicada i força entretinguda. Va parlar dels inicis del ballet clàssic que es va originar a les corts europees on la gent adinerada feia festes privades on participaven ballarines. També va esmentar alguns personatges clau com ara Balthazar de Beaujoyeulx, compositor i coreògraf francès que va ser el primer a utilitzar la paraula “ballet” o Marianela Núñez, una ballarina molt important en el Regne Unit, entre d’altres. A més a més, també va citar alguns estils de ballet com ara l’estil cubà, italià, francès…

Un cop acabat el recorregut històric del ballet, l’Aina va entrar en la part més teòrica del seu treball, que es basa en la investigació dels trastorns que més afecten les ballarines. Ella va explicar en detall que el trastorn que més afecta les ballarines és el TCA, trastorns mentals caracteritzats per un comportament patològic davant de la ingesta alimentària i una obsessió pel control de pes. Dins d’aquest l’Aina va aprofundir en 6. D’aquests els més coneguts són: l’anorèxia, caracteritzada per un rebuig sistemàtic dels aliments acompanyat de vòmits provocats, aprimament extrem i obsessió per perdre pes, i la bulímia que es caracteritza per períodes en què es menja compulsivament, seguits d’altres de culpabilitat i malestar que acaba amb la persona provocant-se vòmits, prenent-se laxants, fent exercici sense control… També va parlar de l’ansietat, la depressió, la bipolaritat i el TOC.

Tot seguit l’Aina va començar a explicar la part pràctica del seu Treball de Recerca que consisteix en un parell d’entrevistes i en la realització d’un vídeo. Una de les entrevistes la va fer a Mariona Casany, professora i fundadora d’una escola de ballet i psicòloga, formadora i terapeuta. Aquesta entrevista de 20 preguntes va permetre a l’Aina arribar a una conclusió.

Vaig arribar a la conclusió que sempre els trastorns de salut alimentària venen acompanyats d’alts nivells d’autoexigència, de perfeccionisme, de baixa autoestima i de creences negatives marcades pels estereotips.

Aina Guitart
Mariona Casany (fotografia extreta de la web PSI)

La segona entrevista la va realitzar a una ballarina que va patir anorèxia nerviosa motivada pel perfeccionisme, i això la va portar a realitzar molt exercici físic per sobre de les seves capacitats i de manera incontrolada, fet que va acabar amb la seva hospitalització que es va allargar un any sencer.

Després, l’Aina ens va projectar el vídeo que va crear com a part, també pràctica, del seu treball. Aquest vídeo divulgatiu que va crear el va titular “La foscor dins la claror; la part més fosca de la dansa on no tot és el que sembla” i té com a objectiu projectar la visió idealitzada de la societat envers la dansa i fer veure a la gent que tots aquests factors psicològics són molt presents en aquest món de la dansa i que es viuen cara endins i molt malament.

En el vídeo apareixien ballarines provocant-se vòmits, lesions, fent exercici descontrolat,… La projecció va durar 1 minut i 45 segons. Tot i que és cert que a vegades costava de llegir el que deia ja que el text es difuminava amb les imatges i les lletres desapareixien ràpidament, les imatges que apareixien representaven molt bé la realitat, i la finalitat del vídeo, que és transmetre que no tot és el que sembla en el món de la dansa, es va assolir correctament.

Al final de la seva presentació, l’Aina va acabar fent un recordatori dels principals objectius del treball, entre els quals va recalcar el fet de conèixer i investigar sobre els trastorns que afecten les ballarines.

En acabar la presentació l’Aina va rebre un calorós aplaudiment per part del públic, i es va alliberar de tots els nervis que tenia. El jurat, format per l’Anna Arumí i la Bruna Bas, la van felicitar i li van donar l’enhorabona per la seva presentació i el seu treball i li van fer un parell de preguntes.

Què hauria de canviar en la nostra societat perquè no hi hagués tanta pressió en aquest món?

Anna Arumí

S’està tenint en compte la figura d’un psicòleg o s’està formant els professors en l’àmbit de la psicologia en el món de la dansa?

Bruna Bas

L’Aina, segura d’ella mateixa, va contestar les dues preguntes sense dubtar. D’aquesta manera, l’Aina posava fi a un treball que portava preparant gairebé un any. La cara d’alleujament era visible tot i que ella afirmés que anava confiada.

Dos testimonis del públic, la Maria Garolera, estudiant de 1r de Batxillerat de l’itinerari científic, i la Sara Dari, també estudiant de 1r de Batxillerat de l’itinerari social i econòmic, van coincidir en l’opinió que la presentació era molt completa i que l’Aina es va explicar bastant bé, fent arribar la informació al públic d’una manera clara i entenedora, fet que va permetre als oients conèixer part de la realitat amagada del món de la dansa. També van coincidir en el fet que ella estava una mica nerviosa i a vegades repetia paraules, però això no va impedir fer arribar el missatge adequadament.

En una entrevista després de les tres presentacions, l’Aina va aconsellar als alumnes de 1r de Batxillerat escollir un tema que els motivi i que els interessi ja que hi hauran de dedicar bona part del seu temps.

En conclusió, l’Aina va fer una molt bona presentació del seu Treball de Recerca enfocat en els trastorns mentals que afecten les ballarines. Tot i la tensió que hi havia al principi, l’Aina va saber transmetre molt bé el que volia dir en tot moment. Aquest treball li ha permès conèixer coses que no sabia sobre la dansa i aprofundir en aquelles coses que a la societat d’avui estan amagades com són els trastorns de la conducta alimentària que afecten moltes ballarines. La realització de les entrevistes li ha permès fer una aproximació a la realitat d’aquests trastorns i conèixer un vessant més humana de la dansa. Amb tot això, l’Aina ha arribat a la conclusió que aquests trastorns van molt lligats a l’autoestima, l’autoexigència i l’obsessió per aconseguir la perfecció.