El Passaport Covid ja es troba obligatori a Catalunya

Passaport Covid, el certificat incrementat en la Unió Europea i comunitats d’Espanya per poder entrar als ocis i viatjar

Aquest document ja és necessari per accedir en locals de diversos sectors en les comarques catalanes.

A causa de la Covid-19, el virus que porta afectant arreu del món des de fa ja gairebé dos anys, el Govern, dirigit pel president Pedro Sánchez, s’ha vist obligat a instaurar diverses mesures i restriccions per poder reduir els contagis d’aquesta i de la nova variant “òmicron”.

Aquestes restriccions s’han aplicat en algunes comunitats autònomes d’Espanya, Catalunya entre elles, i altres països europeus que demanen el Passaport Covid a l’hora de viatjar a altres comunitats o països, per a l’oci nocturn, als bars i restaurant des d’inicis d’aquest desembre.

El Passaport Covid és un document gratuït amb un mètode que ha utilitzat tota la unió europea per assegurar-se d’un control segur per les persones que entren als ocis de si estan lliures o no de Covid, sobre si tenen la pauta de la vacunació completa o no i perquè així es tingui més facilitat per aquests en l’hora d’entrar-hi als llocs.

Aquest document es fa servir per culpa que hi ha hagut un augment increïble de casos en els últims dos mesos en el nostre país (27.140 casos per dia aproximadament en els últims catorze dies), i ara encara més amb la nova variant, que aquesta també ha causat que la situació del país empitjori dràsticament. Actualment, encara que hi hagi més població vacunada amb la pauta completa (el 79,5% dels espanyols) els contagis augmenten encara més com s’ha dit anteriorment

L’ús del passaport ha sigut útil perquè la gent es vacunés, ja que, molta gent es nega a fer-ho perquè alguns dubten de l’eficàcia de la vacuna, d’altres creuen que, després d’haver-se contagiat i recuperat, no necessiten immunitzar-se. També hi ha qui li té por perquè no és 100% segura i creuen que dintre d’un parell d’anys poden sortir els seus efectes secundaris, a part, hi ha gent que té un pensament més dràstic i pensa que el Govern ens vol implementar el 5G als nostres cossos i s’hi neguen, o qui diu que la Covid és una invenció dels Governs per reduir la població humana. Tot i això, se’ls hi ha vist “obligats” a vacunar-se per tenir més llibertat.

El Passaport Covid

Com se sol·licita el Passaport Covid?

Com recorda el Ministeri de Sanitat, les autoritats sanitàries nacionals són responsables del certificat.

Aquest es pot sol·licitar a través de la Seu Electrònica del Ministeri de Sanitat, on cal tenir en compte que si s’ha vacunat contra la COVID-19 a Espanya (si amb la pauta completa o amb una, dues o tres dosis) o si ha passat la malaltia i pot documentar-ho amb una prova PCR amb resultat positiu de fa més d’11 dies.

A Catalunya es pot demanar de manera en línia a través la pàgina web “La Meva Salut” disponible tant per Android com per a iOS. Tot i que en alguns casos es pot obtenir presencialment en alguns centres de salut. A part que en totes les seves comarques el certificat és necessari i obligatori a partir dels tretze anys.

Quins tipus de certificats hi ha?

El Passaport covid no és únic, sinó que n’hi ha tres, tot i que tots tres no tenen ni el mateix pes ni valor, ja que seria desigual haver passat la malaltia o haver-te vacunat que simplement tenir una PCR o prova d’antígens que sigui negativa. I aquests certificats són:

Certificat de vacunació: És un certificat que acredita que estàs vacunat per alguna de les vacunes acceptades per la Unió Europea (que són Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca o Jannsen). Al certificat s’indicarà el nombre de dosis que portes i la data de vacunació.

Certificat de prova Covid-19 negativa: És un certificat que acredita que t’has fet una PCR o un test d’antígens i han donat un resultat negatiu, on apareixerà la data i l’hora que es va realitzar la prova, el centre, i el resultat.

Certificat de recuperació: És un certificat que acredita que heu passat la COVID-19. Hi apareixerà la data en què vas tenir un resultat positiu de COVID (o sigui quan estaves contagiat), i que acredita que has superat el virus i les dates.

Com és la situació de la Covid actualment a Vic?

A Vic, la Covid, s’envolta aproximadament entre 100 i els 300 casos per dia, a hores d’ara hi ha hagut un total de 8.660 casos que portem des d’inicis de la pandèmia i tan sols 5.268 habitants de la ciutat tenen la pauta completa de la vacuna.

En la ciutat, en l’última setmana s’han realitzat 942 PCR i el 13,84% han estat positives, han estat 6 persones ingressades a centres hospitalaris i lamentablement 2 defuncions.

I un dels últims temes més recents arreu el país és la vacunació infantil d’entre els 5 i 11 anys, i a Vic ja s’han sol·licitat el 90% d’aquestes.

Com han reaccionat les comunitats autònomes espanyoles a aquesta nova restricció?

Moltes d’aquestes tenen cada cop com un més bon vist al passaport segons els seus tribunals de justícia com per exemple: Galícia, Illes Balears, Aragó, Navarra, País Basc, Múrcia, Canàries, Andalusia, Comunitat Valenciana i Catalunya. Tot i que a Catalunya es va suspendre de forma provisional la seva entrada en vigor, ja que “La Meva Salut”, que era la web on se sol·licita i es va retardar per començar a aplicar-la a partir del passat 3 de desembre. La majoria d’aquests l’han imposat per utilitzar-lo per l’oci nocturn, encara que algunes com Andalusia tan sols s’ha d’utilitzar per visitar hospitals i residències.

Per un altre costat, Madrid, La Rioja, Extremadura i Castella-la Manxa no ho veuen necessari de moment al Passaport Covid.

Què opinen els alumnes de 1r de Batxillerat del Sant Miquel dels Sants de Vic i altres centres d’aquesta ciutat sobre el Passaport Covid?

N’hi hem realitzat un senzill qüestionari a 50 alumnes de 1r de Batxillerat a alguns adolescents de Vic, els quals han dit que creuen que és necessari el 67,4% d’ells. En aquestes últimes setmanes el 72% d’aquests l’han hagut d’usar i al 50% se’ls hi ha demanat freqüentment.

La majoria d’ells tenen una opinió bastant sensata com la resposta d’un d’aquest que ha comentat que “Crec que és una manera de controlar la gent que s’ha vacunat o no s’ha vacunat per així evitar els contagis. Opino que està bé que es faci servir i així evitar el risc” o “Crec que és una bona mesura, ja que limita l’accés a persones que no estan vacunades a bars i ocis, que tenen més risc de patir la Covid de forma greu. Per altra banda, pot ser una mesura que a bastant gent no li agradi, ja que les exclou d’entrar a aquests llocs.” Encara que, per un altre costat, hi han hagut respostes com “Opino que no hauria d’existir, perquè igualment ningú ens ha demostrat que la vacuna funciona de veritat” o “No veig la necessitat de què hi hagi un Passaport Covid” o com “Que és un delicte anticonstitucional”.

Com hem pogut observar, a causa de la covid s’han implantat noves mesures per la població espanyola on es fa un d’un Passaport per certificar el teu estat actual amb el virus i poder estar segur i tranquils en els llocs tancats, d’ocis nocturns i viatges. A Vic, els casos augmenten progressivament bastant al cada setmana tot tenint les mesures controlades oi en vigor i que la majoria de la gent estigui vacunada.

Per altra banda, veiem com els adolescents tenen consciència amb aquest tema, i encara que sigui complicat, s’intenten adaptar a les situacions actuals.

Redactors Juniors

, ,
close