El Nadal a la nostra escola

El Nadal és una de les tradicions més importants d’arreu del món i de la religió cristiana i des de sempre a Catalunya ha estat i continua sent una de les festes més celebrades, sobretot pels nens i les nenes. El Nadal té lloc el dia 25 de desembre, quan es celebra el naixement de Jesús, però les celebracions van des del 24 de desembre al 6 de gener. El dia abans de Nadal, per exemple, tots els nens i nenes fan cagar el tió, un tronc de fusta amb cara i ulls que “caga” regals per tots els nens al picar-lo amb un bastó. I el dia 5 de gener hi ha la cavalcada dels reis on tots els nens i nenes van a rebre els reis perquè el dia següent quan es llevin els hagin deixat regals a casa seva. També, durant les festes de Nadal, les cases i els carrers es decoren amb llums i colors i es munta el pessebre, una representació amb figures, del naixement de Jesús a Betlem. 

La nostra ciutat, Vic, no és excepció i celebra el Nadal al complert, decorant els carrers amb llums, també col·loca tions i es celebra la cavalcada dels reis, una de les cavalcades més ben considerades de tot Catalunya. 

Fa uns dies ens vam plantejar quina opinió tenen la gent de la nostra escola sobre el Nadal i, per saber-ho, els hem demanat com el celebren, si ho fan per religió o per tradició i si consideren que el Nadal es celebra prou a l’escola. 

Primer hem volgut parlar amb l’alumne de tercer d’ESO, Ferran Sala, que d’entrada ens ha dit que “el Nadal a casa meva es celebra a més no poder”. Ens ha explicat que fan molts dinars i sopars durant les festes i que el que li agrada més celebrar en aquestes èpoques, es el tió i els reis. També li agrada decorar casa seva, ens diu que “per Nadal està tota il·luminada i amb un arbre molt gros ple de boles de colors”. Tot i això, a casa seva el Nadal no es celebra com a festa cristiana sinó només com a una tradició de cada any. 

Segons en Ferran a l’escola no es celebra prou el Nadal, ja que és una festa molt important i creu que no decorem prou l’escola i que fem poques activitats nadalenques. Ara bé, ens ha deixat clar que no li agradaria haver d’aprendre’s el vers de Nadal.

També hem parlat amb els més grans de l’escola per veure si conserven el seu esperit nadalenc. Hem conversat amb l’alumna de primer de batxillerat Núria Dam. Igual que en Ferran, ella també celebra el Nadal com una tradició i no de manera religiosa. “Durant el Nadal tota la meva família es reuneix, fins i tot aquells que viuen lluny, per això, tant per mi com per la meva família, el Nadal és una oportunitat per reunir-nos tots plegats”. Creu que a l’escola el Nadal hauria de celebrar-se molt més, per dues raons: en primer lloc, perquè generalment és una festa que agrada a molta gent, i per tant, tothom col·laboraria i, en segon lloc, perquè tots aquells que a casa, per motius familiars, econòmics o de creences, no la celebren, tindrien l’oportunitat de fer-ho i de gaudir d’aquesta festa.

Hem volgut parlar també amb un dels professors de l’escola, en David Riera, tutor de 4t d’ESO, per saber com es presentava el Nadal des de la seva perspectiva, i ens ha explicat que, igual que la Núria, aprofita el Nadal per veure a tota la família ja que a molts no els veu durant l’any, i pensa que, agradi o no, és important compartir moments amb els familiars. Tot i això, el tió, els reis i les activitats que solien fer quan eren petits ja no les celebren tant com abans i menys quan no hi ha nens petits al voltant, ja que la innocència dels més petits és la que fa que aguantin totes les tradicions. A l’hora de celebrar el Nadal, dins la seva família “hi ha tant gent que és religiosa i que per tant, celebra el Nadal segons la història de la Bílbia i del naixement de Jesús, però també crec que, a poc a poc, aquestes festes s’estan secularitzant, és a dir, s’estan convertint en festes més civils, i tant jo com gran part de la meva família, ho celebrem per tradició”. 

Pel que fa a la celebració del Nadal dins l’escola, pensa que “al ser una escola religiosa, és important inculcar certs valors durant aquestes èpoques de l’any, però per l’arribada de noves cultures a l’escola, crec que és normal que no es doni tan protagonisme al Nadal, ja que aquest s’entén com una festa d’una determinada cultura. Per tant és important parlar transversalment de totes les cultures”, no obstant creu que si algú vol celebrar el Nadal, com és el cas de la seva classe que han decorat l’aula, creu que també és una cosa molt bonica de fer. 

Per últim, dins del nostre article, hem volgut incloure una opinió sobre una persona d’una altra cultura per saber què en pensen sobre aquesta festa cristiana. Hem pogut parlar  amb la Noura El Bouhali, una alumna de primer de batxillerat i practicant de la religió musulmana. Hem volgut saber què en pensava del Nadal vist des d’una altre religió i si creia que era correcte que es celebrés a l’escola tot i ser d’una religió especifica. Ens comenta que “me encanta l’ambient que hi ha al acostar-se Nadal, i considero que és molt bonic, em transmet molta alegria, sobretot al sortir cap al vespre i veure les decoracions que hi ha penjades als carrers i cases arreu de Vic, amb els tions, els arbres i el festival de llums i de colors”. Ella entén que el fet de que el Col·legi Sant Miquel sigui catòlic comporta celebrar un dels festius més importants del cristianisme i no hi té res en contra. Ho respecta i a més a més, està oberta a conèixer altres maneres de celebrar i per ella és una oportunitat d’aprendre. Insisteix en què, tot i tenir costums diferents, és genial que pugui participar del Nadal i felicitar als qui l’envolten, de la mateixa manera que es fa en la seva comunitat.

Ara que tenim una varietat d’opinions de gent de l’escola podem arribar a certes conclusions: Veiem que la gent que celebra el Nadal cada vegada ho fa més per tradició que per religió, ja que el cristianisme cada vegada és menys practicat, però, per altra banda, el Nadal s’ha seguit inculcant de generació en generació i fa que la gent ho segueixi celebrant. Probablement, el centre del Nadal, com hem dit, ja no és la religió, perquè comença a tenir un propòsit molt més global. Ara bé, qui sap què en serà del Nadal en un futur. 

Christmas Tree, Red and Green Ornaments against a Defocused Lights Background