El moment més esperat pels alumnes de primer de batxillerat

Aquest any, els alumnes de l’humanistic i social van anar a visitar la ciutat de Berlín, una ciutat enriquidora per als curiosos i curioses de la història

El dimarts 28 de març a les 4:00 de la matinada tots els alumnes i 3 professors del centre van anar direcció a l’aeroport de Barcelona. En arribar un cop a l’aeroport de Berlín i passar per un parell de transports públics, van arribar a l’hotel, on un cop llestos i dinats van anar cap al centre de la ciutat a començar el viatge de final de curs. Primerament, van anar ha visitat el que va no fa tant el Berlín Comunista. Dintre d’aquest Berlín hi havia la plaça Alexanderplatz, mítica tant per la font que hi ha en ella i a més pel rellotge que hi ha al costat d’ella. A més a més de visitar cada punt mític de la ciutat cada alumne havia d’explicar una d’aquesta, així tothom tindria una mica de cultura de la ciutat. Després de la plaça a pocs metres d’ella, hi havia l’ajuntament vermell, on a dalt de tot d’aquest hi havia la bandera de la ciutat.

Després de l’ajuntament, van anar a la torre de televisió un punt molt conegut pel que fa a la ciutat, amb 368 metres d’altura és l’edifici més alt de tot Europa. Després de deixar enrere la torre, els alumnes i els professors van anar a la catedral de Berlín, on al seu costat hi ha un museu, anomenat Altes Museum. La catedral tot i que no van entrar-li és un edifici que només amb la seva façana ja és extraordinari. Per finalitzar el primer dia de viatge, un alumne va explicar el barri de Sant Nicolau, l’estàtua de Sant Jordi, la casa elector i els carrers més emblemàtics del barri, que juntament amb el barri de Cölln, els quals formen el reconstruït nucli històric de la capital alemanya. Un cop visitat la plaça i el seu voltant els alumnes van anar a sopar i van tindre un temps lliure per visitar els voltants del centre de Berlín per si sols.

Els alumnes a l’entrada del museu Pergamon.

L’endemà, dimecres 29 de març, tot i ja cansats, els alumnes es van aixecar amb molts ànims pel dia que els hi esperava. Primerament, van anar al museu Pergamon. El museu té una fama mundial gràcies a les seves imponents reconstruccions de conjunts arquitectònics arqueològics com l’altar de Pèrgam, la porta del mercat de Milet i la Porta d’Ishtar amb l’avinguda de les Processons de Babilònia i la façana Mshatta. Un cop havent visitat aquest museu tan famós de la ciutat, el següent punt era el Reichstag, més conegut com el parlament alemany. Tot i que no van poder visitar l’interior d’aquest, van tindre l’oportunitat de pujar a la cúpula que hi ha a la part superior del Reichstag, on ofereix una vista panoràmica de tota la ciutat de la capital alemanya. Després de pujar al parlament, es van dirigir cap a monument a l’Holocaust, passant abans per la Postdamenr Platz, on van tindre un temps lliure per dinar i passejar pels voltants.

Dintre del museu Pergamon en una explicació de 2 alumnes.

Ja a la tarda van entrar al monument a l’Holocaust, on dues alumnes van explicar que aquest monument als jueus assassinats d’Europa, va ser construït en memòria a totes les víctimes de les persecucions i exterminis a mans del nacionalsocialisme alemany en el marc de la II Guerra Mundial. Una experiència que els alumnes recomanen per a conscienciar i aprendre. Un lloc molt respectuós on tothom guardava silenci per respecte a les víctimes jueves a la II Guerra Mundial. Al final del segon dia van acabar-lo amb la visita al Checkpoint Charlie, va ser el més famós dels passos fronterers del Mur de Berlín entre 1945 i 1990. Es trobava al carrer Friedrichstraße (actual districte de Kreuzberg) i obria el pas a la zona de control nord-americà amb la soviètica. Només es permetia que en fessin ús els empleats militars i d’ambaixades dels aliats, estrangers, treballadors de la delegació permanent de l’RFA i funcionaris de la RDA. Després d’això els alumnes i els professors van anar a sopar i van anar ja cap a l’hotel per estar preparats pe l’endemà.

El dijous, després d’haver de canviar d’hotel i de moltes maniobres, el grup va agafar un bus i va anar direcció al camp de concentració Sachsenhausen, a 1 hora de la ciutat. Sachsenhausen va ser un camp de concentració que va operar al nord de Berlín, a la ciutat d’Oranienburg a l’actual estat federat de Brandenburg des de l’any 1936 fins a l’any 1950. Primer va ser dirigit pels nacionalsocialistes i després pels soviètics. L’Ariadna Bertran, una alumna que va anar a Berlín ens explica que personalment, va trobar la visita al camp de concentració una visita molt necessària per comprendre millor la història i una experiència molt enriquidora. De totes maneres ens diu que va ser molt impactant, ja que quan una persona es para a pensar en la quantitat de gent que va patir i va morir en el mateix lloc on ara hi ha un museu impacta molt i et fa reflexionar sobre la humanitat.

A la tarda, com és comú al nord d’Europa, va ploure, i les dues activitats que el grup tenia planejades van haver de ser suspeses, els llocs a visitar en qüestió eren: Gedenkstätte Bernauer Straße i Gedenkstätte Berliner Mauer. Després, quan la tempesta va cessar, el grup va decidir anar a la Columna de la Victòria i a la porta de Brandenburg.

Foto grupal a la porta de Brandenburg.

L’endemà, i l’últim dia a Berlín després d’esmorzar i agafar forces, tornant a agafar el tramvia, els professors i els alumnes van anar cap a Kurfürstendamm, és una de les avingudes més famosa de la ciutat. Amb una longitud de 3,5 quilòmetres, és el passeig amb més turistes de l’antic Berlín Oest. Tot i que tenen més llocs previstos per anar aquell dia el temporal de la ciutat no els hi va permetre. Finalment, després de molts quilòmetres a les cames, i unes hores de vol, el grup va arribar a Vic a la matinada del dissabte.

Foto grupal a la Columna de la Victòria.

En conclusió el viatge per a tothom va ser una experiència molt divertida i molt cultural, ja que a més d’anar amb els teus companys i companyes de classe també és una molt bona manera de portar el que has après a les classes d’història a un altre nivell.