El Femení Osona i la bona salut del bàsquet femení

El Femení Osona és el club de bàsquet femení de la ciutat de Vic. L’any passat va fer deu anys de la seva creació, i des d’aquell moment ha crescut fins al punt de tenir fins a tres-centes jugadores vinculades a l’entitat. Sovint és dit del Femení Osona que és la versió femenina del Vic, no obstant va ser la unió de clubs osonencs el que va configurar la institució, fet pel qual porta el nom de la comarca. 

En aquell moment la ciutat de Vic tenia equips femenins dins al Club Bàsquet Vic. Tot i això, es va considerar interessant crear un projecte únicament de bàsquet femení. Per tant, més que la creació d’un nou club, fa deu anys hi va haver-hi una separació. Anys més tard les posicions s’han ajuntat, fins al punt d’organitzar esdeveniments conjunts, com el campus d’estiu. 

Des de les categories de “Babybàsquet”, de nenes de cinc i sis anys, fins a Sènior, el club cada vegada ha guanyat més aficionades, i gaudeix de ser actualment un dels equips puntals de la comarca d’Osona. La categoria absoluta està a la Primera Categoria Femenina catalana, fet que remarca la bona salut del bàsquet femení a casa nostra. Aquest fet també s’evidencia a la resta del territori català, on el bàsquet és el primer esport que compta amb més federades a Catalunya.

GRÀFICA DE LLICÈNCIES DE BÀSQUET FEMENÍ (FCBQ)

Encara que no s’assoleix una paritat amb el masculí, el bàsquet femení pot presumir de bones dades respecte a altres disciplines esportives. Per exemple, les dones ocupen un 25% de càrrecs directius al bàsquet, i representen un 19% dels entrenadors a Catalunya, encara lluny del 50% tot i així.

Però, com es viu el bàsquet des de dins? Hem pogut parlar amb Hassana Mohammed, jugadora del Femení Osona que en aquests moments juga a categoria júnior. La seva passió pel bàsquet l’ha dut a dedicar més de tres hores setmanals a aquest esport, a més de recórrer molts pavellons catalans cada cap de setmana.

  • Quant fa que jugues al Femení Osona?

Crec que uns sis o set anys

  • Com ha evolucionat l’esport femení des que vas iniciar-te al bàsquet?

Quan vaig començar no es coneixia tant l’esport femení, però avui en dia n’hi ha molt més.

  • Què té de diferent el bàsquet femení del bàsquet masculí?

Hi ha bastanta diferència, tant mentalment, com físicament. Si mires un partit de bàsquet masculí hi ha molt més contacte, més moviments ràpids. En canvi si mires el femení, hi ha contacte però no tant, tot i que també fan jugades ràpides. 

  • Què ha fet el Femení Osona per augmentar la popularitat del bàsquet entre les noies?

Mitjançant les xarxes socials el club s’ha donat molt a conèixer. Ha donat consciència de que també hi ha esport femení. Això està bé perquè ha arribat a més gent i han donat l’oportunitat de venir-ho a provar.

  • Creus que els homes i les dones gaudeixen dels mateixos privilegis en el bàsquet?

Sí. Un noi pot jugar un partit i passar-s’ho bé igual que una noia. Tots tenen el mateix privilegi de gaudir del bàsquet.

PARTIT DE CADETS (ARNAU CASAS)

Bàsquet femení vs bàsquet masculí

Fent referència a la diferència entre el bàsquet femení amb el bàsquet masculí, existeixen molts aspectes diferenciats. El que potser és més important és el físic. Clarament els homes superen les dones en aquest punt, i es pot comprovar amb dades relatives al ritme de joc o a les posicions dels jugadors. El físic també influeix en la riquesa d’oportunitats, és a dir, el bàsquet d’homes se sol atacar o defensar de moltes més maneres.

D’altra banda, a l’esport de la pilota i la cistella les dones tenen molta més disciplina que els homes. Això desemboca a una millora tècnica per part de les dones. “És un bàsquet molt més tècnic”, diuen alguns entesos. La falta de físic reinventa aquest esport en les noies, per tant la pissarra té un paper clau en la manera de joc. 

ESCUT ACTUAL DEL CLUB (FEMENÍ OSONA)

Hi han diferències de gènere en el bàsquet?

Com altres entitats esportives de la capital d’Osona, el Femení Osona té la seu principal al Pavelló Castell d’en Planes. També té subseus com el pavelló del col·legi de l’Escorial i el pavelló de l’Ausoneta. En aquest aspecte hi ha una igualtat de condicions amb l’equip masculí, el Club Bàsquet Vic. No obstant, hi han certs detalls que el Femení Osona no pot gaudir en la freqüència del seu homònim masculí.

En primer lloc no té la popularitat que té el Vic entre el públic. Per exemple, els partits del primer equip del Femení Osona tenen molt menys públic. És veritat que el Vic juga a una lliga més competitiva que la que juga el Femení Osona, però tampoc s’igualaria el nombre de públic si els dos estiguessin als mateixos nivells, ja que popularment el bàsquet practicat per homes crida més als espectadors. Ho preguntem a Martí Mas, un aficionat del bàsquet:

L’esport masculí continua sent molt generalitzat a la societat, i el femení encara no ha arribat a aquest nivell. Tot i això s’estan fent molts esforços per igualar-ho, i això s’ha notat.

Martí Mas

En segon lloc el Femení no pot anar al gimnàs del pavelló en la freqüència del C. B. Vic. Aquesta diferència té una resposta en que el bàsquet d’homes necessita un espai de musculació pel motiu que és molt més físic, ja des de les categories d’infantil o cadet s’hi fan anar els jugadors. En versió femenina no és tan necessària, com hem dit a l’apartat anterior, i per això no hi ha la presència d’equips cadets, per exemple, en el gimnàs. 

De les moltes preguntes que ens podriem fer sobre la igualtat de condicions entre els dos gèneres, veiem com hi han algunes diferències, però són només una mínima part, ja que des de totes les parts s’ha fet el possible per igualar-ho. El servei de fisioteràpia, els horaris d’entrenament, l’accés a la medecina esportiva, entre molts altres serveis són els mateixos. Per tant, actualment pràcticament no hi han contrastos entre el bàsquet masculí i femení.