“Diana, la princesa que va revolucionar la monarquia britànica”, per Aïna Sala

L’Aïna Sala és alumne de 2n de Batxillerat del Sant Miquel dels Sants de Vic que actualment fa l’itinerari econòmic social i el passat 22-12-2021 a l’aula 6 on va presentar davant el tribunal número 24, alumnes del centre, família i amics, el seu treball de recerca d’itinerari social-històric titulat: “Diana, la princesa que va revolucionar la monarquia britànica”.

La princesa Diana

Resumidament, segons el que ens ha explicat l’alumne, aquest treball de recerca es tractava d’una part escrita i un altre de teòrica sobre la princesa Diana Francès Spencer, o Diana de Gal·les. Aquesta, va ser un gran personatge important per al segle XX, ja que radicalment va passar de ser una jove aristòcrata britànica a formar part de la monarquia anglesa (a part, que també va fer un canvi important dintre aquesta monarquia).

L’objectiu de l’Aïna era enfocar-se primordialment en la vida de Diana i destacar punts rellevants de la seva vida i dels canvis que va fer per la qual es tornés reconeguda com a la princesa del poble. La metodologia que ella va utilitzar va ser a través de diferents fonts documentals, de revistes, de llibres i de diaris en les quals s’ha pogut permès crear una bona, concreta i detallada biografia de la biografia de la princesa de Gal·les per acabar creant un whymaps d’aquesta.

La situació del moment durant la seva presentació va ser tranquil·la, tota l’aula estava atenta al treball d’aquesta, ningú molestava i tot era molt respectuós.

La presentació la va començar explicant la part de la metodologia teòrica que era la memòria amb el seu proccediment del plantejament principal amb l’elaboració de la biografia de l’aristòcrata britànica Lady Di, on amb exemples, ens explicava que aquesta va tenir una infància complicada o que es va casar amb el príncep Carles de Gal·les que és l’actual fill gran de la Reina Elisabet II del Regne Unit. També va ensenyar l’arbre genealògic de la princesa, una anàlisi de les col·laboracions i fundacions, l’ajuda que va proporcionar a la gent amb VIH, amb la pobresa africana i amb les mines antipersones que protestava a favor dels drets de tots aquests i de l’ajuda que aquesta donava a la gent. A part, va fer una anàlisi de les fonts de discursos seus, de revistes tant de la cort i de la moda, ja que els dos tipus ella era el punt principal a destacar, documentals i una autobiografia escrita en un llibre per un altre autor.

Per altra banda, com a metodologia de part pràctica va donar la primera proposta dels plans, una bona elaboració del guió il·lustrat (perquè seguidament crearia un vídeo), l’elaboració de guió, o sigui el diàleg i la descripció del pla, una descripció basada en les fotos que surten en els plans i la creació del canal de YouTube perquè la pogués veure el seu treball i saber una mica més des del punt de vista de l’alumne la vida de Diana de Gal·les. Per acabar aquesta part, ens va ensenyar el tràiler que va crear per ensenyar-nos a l’exposició i fer-nos una idea de la seva part pràctica.

Com a conclusions va explicar que Lady Di va ser una gran icona en diversos aspectes, va ser un gran personatge implicat en causes socials com havia explicat anteriorment sobre l’VIH o les fundacions. Remarca que se la va destacar com a la princesa del poble i com la gent empatitzava amb ella, se l’estimava i la tenien present sempre. Per finalitzar la presentació ens va donar la seva opinió i el perquè va triar aquest treball, perquè li va cridar l’atenció i per acabar algunes persones de la sala van fer-li algunes preguntes per concloure amb el treball.

Anna Jiménez, la professora de geografia del centre Sant Miquel dels Sants de Vic ha set la tutora principal encarregada d’avaluar el procediment i el treball final de l’alumne Aïna Sala i aquestes han estat les paraules que ha donat darrere l’exposició del treball de l’alumne: 

“Ella ho tenia clar des del primer moment, i per poder arribar al teu objectiu has de seguir un procediment i això és el que més li va costar i se li ha vist implicada en tots els àmbits tant en l’escola com personal. En la meva opinió la presentació ha estat espectacular i s’ha notat l’esforç implicat que li ha dedicat en cada moment del procediment.”

Des del punt de vista de la mare, Maria, ha dit que li ha semblat un treball molt interessant i que durant tot el desenvolupament se li ha notat centrada en tots els àmbits. “Sé que en ella li ha agradat, s’ha notat l’esforç implicat i la centrada que ha estat tot el temps 100%”.

Dos alumnes que van assistir a l’exposició van donar el seu punt de vista i aquestes van ser la Maria Vinyeta Roca de setze anys de 1r de Batxillerat que actualment fa l’itinerari social-econòmic que va dir: “El meu treball també el vull fer relacionat amb la monarquia o política anglesa”. Segons el que ella va veure, a l’Aïna, se la notava nerviosa i creia que podria haver profunditzat més en la biografia, tot i això, li va agradar molt.
Per altra banda, Mariona Franquesa, de setze anys que fa l’itinerari tecnològic-econòmic va dir que: “Ha estat molt bé, tot i que la biografia la podria haver profunditzat més, repetia coses i altres detalls no molt important, però m’ha semblat un molt bon treball de recerca.

La protagonista de l’exposició, Aïna Sala, durant la presentació es va sentir molt nerviosa, ja que era un treball molt rellevant. Ella va dir: “El fet de buscar sobre la vida de la princesa, la seva informació personal i pública em va agradar molt tot i que es tarda bastant a trobar fonts fiables i que aquesta sigui 100% real, o sigui que per mi aquesta va ser la part més pesada per mi.” Va dir que la part pràctica, el fet de crear un vídeo, el guió, el canal, va ser la seva part preferida encara que a vegades era aclaparador, ja que era molt temps, dedicació i esforç.”

Els hi dedica un consell als alumnes de 1r de batxillerat, pel fet que són els següents fer aquest treball i diu que:

“Escolliu un tema que us agradi molt, perquè s’ha de dedicar molt temps en això i si no t’agrada ho faràs amb males ganes i se t’acabarà fent carregós.”

L’Aïna Sala a la seva exposició

En la meva opinió, m’ha semblat un treball molt interessant, perquè a mi m’agrada la història i la princesa Diana sempre hi ha set un tema que m’ha cridat un mínim d’atenció la seva vida. M’ha semblat molt originar i sobretot la part pràctica, el fet de crear-se un canal de YouTube i posar en resum tot el seu treball de recerca com perquè tothom li pugui donar un cop d’ull a la vida de la princesa des de la recerca de l’Aïna.