Fake Dictionary, definition of the word research.

Del Mite a l’actualitat: El Perseu de l’Antiga Grècia en contraposició al cinema modern

Claudia Brown Asuama Boakye

El dilluns i el dimarts 20 i 21 de desembre del 2021 en el Col·legi Sant Miquel dels Sants es van presentar els treballs de recerca dels estudiants de segon de batxillerat, un treball d’investigació que els alumnes portaven realitzant gairebé un any, tenint en compte que és iniciat entre finals de primer de batxillerat i inicis del segon curs del batxillerat. Durant aquests dos dies intensius l’alumnat de segon de batxillerat van poder dur a terme unes presentacions excel·lents davant les seves famílies, el jurat, la tutora que va assessorar l’alumne des del principi i el final del treball de recerca i per últim un públic format per amics i pares dels estudiants.

L’alumne de segon de batxillerat d’itinerari social anomenat Jan Casadesus Albó, va exposar el seu treball de recerca el dimarts dia 21 durant el tribunal 13, en aquest tribunal hi havia dos altres estudiants que varen ser Oriol Viñas Álvarez que va ser el primer a presentar i Raimon Palomeque Casals que va ser el tercer i últim a expondré del tribunal tretze. Les presentacions d’aquests tres alumnes varen tenir lloc a l’Aula 4 i van tenir una durada d’1 h en total de 16:00 h de la tarda fins a les 17:00 h. En Jan va presentar el seu treball de recerca titulat “Del mite a l’actualitat: el Perseu de l’Antiga Grècia en contraposició al cinema modern.”

El treball d’en Jan, com indica en el títol és sobre la mitologia i l’actualitat i per aquesta raó la tutora d’aquest projecte va ser la Maite Godayol professora d’història de primer i de segon de batxillerat aquesta professora va ser la que van anar guiant l’alumne fins al final del treball de recerca.

L’objectiu que volia aconseguir amb aquesta investigació del mite i l’actualitat era que volia observar si hi havia semblances o diferències entre el mite actual de Perseu i com s’exposen en els cinemes actualment, és a dir, com es representava aquest mite en la pel·lícula lluita de titans. Es va centrar sobretot en aquest mite, però també va donar altres exemples de pel·lícules que representen altre és mites com “Hèrcules”.El principal motiu perquè va triar aquest tema va ser perquè volia saber si els mites s’havien transmet tal com havien estat en els seus orígens el llarg del temps i perquè des de petit ja tenia molt interès pels temes mitològics i la ciència-ficció.

Abans de començar amb les presentacions del treball de recerca hi havia molt bon ambient a l’aula, ja que estava gairebé plena, el públic estava format pels familiars, amics i alumnes de primer i de segon de batxillerat del Sant Miquel que estaven interessats ens els temes que es presentaven en aquell tribunal.

Quan tothom va arribar i es van asseure, la Maite Godayol tutora dels treballs de recerca com ja he mencionat abans, va presentar una mica els treballs que s’expendrien i també es va presentar el jurat que va ser la professora de llengua anomenada Isabel Jordà i després varen començar les exposicions.

Abans d’exposició d’en Jan, se’l veia realment calmat i segur d’ell mateix.

Per començar la exhibició ens va fer una breu explicació sobre quins eren els seus objectius i després ens va donar a conèixer més sobre la metodologia que va seguir que es dividia en tres punts teòrics i la part pràctica i d’on havia extret la informació necessària. Per començar amb la part teòrica en Jan ens va explicar el concepte de mitologia i que era un mite i com a exemple per poder complir la seva finalitat va fer servir el Mite de Perseu. Ens va detallar el mite de Perseu i després ens va presentar obres referents al mite de Perseu i també ens va mencionar algunes pel·lícules que representaven mites grecs, però sobretot es va centrar més en el mite de Perseu, tot això va ser la part teòrica com a part pràctica en Jan ens va afirmar que havia agafat diverses fonts biogràfiques i havia escollit l’article d’un expert sobre la pel·lícula Lluita de titans basada en el mite de Perseu i després havia realitzat una taula comparativa entre l’article de la pel·lícula i el mite original per veure les semblances i diferències entre l’un i l’altre.

El final de tota aquesta explicació va arribar a unes conclusions i aquestes van ser que és que encara que es tingui molta informació sobre un mite la manera que s’exposa és molt diferent, per tant, hi ha més diferències que semblances en el mite actual que en la representació cinematogràfica.

Vaig observar que durant la seva explicació els espectadors observaven amb silenci i escoltaven amb atenció tot el que en Jan deia i que després de la presentació els espectadors estaven realment satisfets amb la feina que havia fet en Jan fins i tot ell mateix ho estava.

Després que s’acabessin totes les presentacions del tribunal vaig poder parlar amb 3 testimonis diferents: El jurat, una espectadora i el mateix Jan.

El jurat d’aquell tribunal era la Isabel, ella em va dir que realment li havia agradat molt el tema que havia triat en Jan “El tema de la mitologia està una mica oblidat i que un alumne de batxillerat tingui aquest interès per tornar a rescatar aquest tema perquè m’ha semblat molt interessant”.

També em va dir que tot i que ella no va ser la tutora d’en Jan creu que ha seguit totes les parts del procés perquè de la manera que l’ha presentat, s’ha vist un treball molt ordenat i molt organitzat “jo crec que sí que ha seguit totes les pautes que havia de seguir”.

En segon lloc, es va parlar també amb una espectadora que ens va donar la seva opinió, aquest alumne de 2 de batxillerat em va dir que també li havia agradat molt el tema i que era molt original, ja que havia sigut un tema que molta poca gent havia fet, però que, així i tot, ell ho ha fet molt bé, s’havia sabut explicar “la comparació que ha fet ha estat molt bona, jo crec”.

A més a més ens va dir que es notava que s’hi havia passat molt de temps treballant.

Per últim vaig parlar una mica amb en Jan, em va declarar que s’hi va estar bastant temps per fer el treball i que la raó per la qual va fer aquest tema era perquè des de sempre li havia agradat molt la mitologia “m’interessava saber si els mites principals de fa mil·lennis d’anys havien passat a l’actualitat de la mateixa manera o si havien canviat alguns aspectes”.

Recollint el més important,crec que realment el que em va impactar mes de la exhibició  d’en Jan és que va fer un treball un tema relacionat amb la mitologia cosa que realment no se sol veure en els treballs de recerca dels joves d’avui en dia, ja que no tenen gaire interès per aquell tema.Crec que també va deixar molt clar tot el procediment que va seguir i sobretot ha deixat molt clar el fet que hi ha més diferències que semblances en el mite i com està representat aquest en l’actualitat.

Treball de recerca de Jan Casadesús alumne de 2 de batxillerat