Arriba l’estiu, i a Vic és quan es comença a respirar ambient de festa major. Potser per a molts no és la festa més important de la ciutat, tenint en compte que existeixen altres festes com el Mercat del Ram, el Mercat Medieval o la Cavalcada dels Reis.
El dia que se celebra pròpiament és el 5 de juliol o pels seus voltants, ja que és el dia de festivitat de Sant Miquel dels Sants, el patró de la ciutat. Però la festa no només dura un dia, sinó que va des de finals de juny, fins al 10 de juliol aproximadament. Durant tots aquests dies per la ciutat es fan un munt d’activitats, tant per la gent més jove, com els que no ho són tant.
Cada any el cartell va canviant, ja que cada any es fa un concurs on pot participar tothom seguint unes pautes, la data límit sol ser a finals d’abril, després un jurat escull el millor cartell i el guanyador s’emporta 1200 € de premi.
Els primers dies de Festa Major se solen fer concerts, o espectacles, en aquestes dates, però d’anys anteriors han vingut grups com Allioli versions, un grup que fa versions de tot gènere de música catalana, o La Pegatina, un grup de música català que aquest any celebra el seu 20è aniversari, és per això que fa una gira on passa per tot Espanya va França i fins i tot a Brussel·les.
Els següents dies se segueix amb els concerts a totes hores i enfocats a tota la gent amb diferents tipus de gèneres, també hi ha diferents sopars, com el sopar jove o el sopar o el sopar popular La Crida. Vic el dia de la Festa Major es divideix en tres barris, el verd encapçalat pel cap de llúpia merma, el vermell encapçalat pel cap de llúpia el nen, i els negres encapçalats per la vella, els colors es distribueixen de la manera que es pot veure a la foto de sota. Els punts blancs són l’inici de la xaranga on es reuneix tot el barri per anar fins al punt groc que és on s’acaben trobant els dos barris, cada barri lluita dos cops, contra barris diferents.
El següent dia també per barris es disputa un partit de futbol a la plaça major entre els tres equips, el camp forma un triangle on a cada vèrtex hi ha una porteria, guanya el barri que encaixa menys gols.

Finalment, els últims dies es fa un correfoc per tota la ciutat de Vic, i l’últim dia es tanca la Festa Major amb el castell de focs, un espectacle fet amb pirotècnia i focs artificials.
Tot i que els més petits poden assistir a la gran majoria d’esdeveniments que s’organitzen a la ciutat, també hi ha l’anomenat seguici infantil, el seguici és un ball que fan els dos gegants de la ciutat, portats per dos adults, els tres caps de llúpia, el nen, la vella i el merma, l’àliga, el bou i la mulassa, tots aquests últims portats per nens d’entre tres i setze anys, les inscripcions es van fer presencialment el quinze, setze i disset de maig i el sorteig que denomina qui són els escollits el van fer el 29 de maig.
A més a més, existeix un compte d’Instagram anomenat @fmjvic, administrada per una comunitat de joves, allà es pot trobar tota la informació necessària de la Festa Major. El dilluns 10 d’abril es va dur a terme la primera assemblea oberta, on tothom pot aportar idees, propostes, etc. El dimecres 26 d’abril va haver-hi la segona. Aquesta comunitat organitza molts esdeveniments durant la Festa Major, alguns d’aquests són:
El Sopar Jove, un sopar que se celebra l’1 de juliol, s’hi pot assistir comprant un tiquet, primer de tot es fa un sopar amb centenars de persones, després es juga una quina amb diferents premis, i finalment hi ha concert.
La Cronoescalada, una “carrera” amb bicicleta la qual s’ha de pujar amb menor temps possible el carrer Sant Miquel, que no només és el carrer que dona nom el patró de la ciutat, sinó que és un carrer que està fet llambordins i té molt desnivell.
La Nit d’Homilies, se celebra el 4 de juliol, és un vespre-nit on conviden a quatre persones, hi ha través d’un sermó, concert, monòleg han d’intentar fer riure el públic. L’any passat els escollits van ser Godai Garcia, Laia Castelló, Irene Minovas i Marc Sarrats.
Barraques, concerts gratis que van del quatre el nou de juliol, se celebra a la Zona Esportiva i concretament al costat del camp de Rugby. És gratuït i accessible per totes les edats. L’hora d’inici encara no se sap, però sol rondar vora les deu del vespre.
La Festa Major de Vic també ofereix una gran oferta gastronòmica, per això pel centre de la ciutat podem trobar degustacions de productes locals i regionals, així com fires i mercats on es poden comprar productes artesanals i productes tradicionals de la zona.
També cal recalcar que per tal de poder gaudir d’una festa major lliure d’agressions sexistes, l’ajuntament col·loca en diversos punts de la ciutat uns llocs anomenats punts liles, allà hi podrà assistir tothom en cas de veure o patir una agressió, allà les educadores ajudaran i aconsellaran a les persones que hi estiguin implicades.
Tot seguit hem fet una breu entrevista a l’Oriol Coromines, un noi de setze anys que fa dos anys va participar el partit de futbol on s’enfronten els tres barris.
Jan: Com recordes haver participat en el partit de festa major?
Oriol: Ho recordo com una bona experiència, ja que vaig poder jugar a futbol, que és el que més m’agrada i també, perquè hi havia molta gent mirant el partit.
Jan: Realment t’importava guanyar o es respira un ambient molt més amistós i de diversió?
Oriol: L’ambient era molt amistós i bo, però jo soc bastant competitiu i anava a guanyar.
Jan: Repetiries?
Oriol: Sí, si que repetiria perquè m’ho vaig passar molt bé

En conclusió podem veure que la Festa Major de Vic són dues setmanes molt intenses on la ciutat es vesteix de gala per poder fer gaudir a la seva ciutadania, durant aquests dies molta gent aprofita per reunir-se amb els seus familiars, amics, coneguts, per passar-s’ho d’allò més que bé.