Carla Prat: “Per mi el millor ha estat que la meva família estigués orgullosa i poder conèixer sobre les meves arrels i els meus orígens”

Per: Crystalbel Eke, Laura Erabor i Hassana Amadu

Carla Prat va néixer l’any 2005. És una noia amb aficions creatives com són el patinatge artístic, el dibuix, el ball i la lectura. És també una estudiant de 2n de Batxillerat fent l’itinerari científic al Col·legi Sant Miquel dels Sants. L’alumne amb l’ambició d’anar a la Universitat a Barcelona després de Batxillerat, va entregar fa poc el seu Treball de Recerca; Història entre murs – El Mas Vivet de Taradell.

De quin àmbit és el Treball de Recerca?

És de Ciències Socials, d’Història.

Sobre què tracta el teu treball de recerca?

He fet una síntesi històrica sobre la casa de la meva família, que és on visc amb el meu pare. És una masia de Taradell que té molta història.

Per què vas escollir aquest tema?

És un tema que realment et dona per molt, per tant pots fer un treball ben elaborat amb aquest tema. A més a més havia la inquietud personal de voler conèixer sobre la meva casa, la meva família, les meves arrels, els orígens i tot això.

Qui va ser el teu tutor o tutora?

La meva tutora va ser la Maite Godayol, professora d’història a Batxillerat.

T’ha resultat profitosa la seva ajuda?

Sí, l’assessorament a set molt important. Fins i tot ha hagut moments on m’ha reestructurat les idees i el treball, i la veritat és que m’agrada molt com a quedat gràcies al seu assessorament. M’ha ajudat molt.

Quan vas començar? I quant de temps vas trigar en acabar el treball?

Vam començar amb les idees a principi d’any, per tant a mitjans del curs passat, però jo vaig començar com a estructurar una mica el treball doncs a finals 1r de Batxillerat. Però realment a set a l’estiu on he avançat més la part de recerca, ja que en el cas del meu TR havia de consultar moltes fonts, arxius, etcètera. I llavors, a finals d’aquest primer trimestre m’he concentrat més en redactar el treball. I per tant, tot lo que seria escriure les idees de tota la recerca que havia fet durant l’estiu.

Quina metodologia de treball vas utilitzar per fer-lo?

El meu treball no tenia una part pràctica. Llavors, la major part del treball va ser consultar fonts. De les fonts primàries, que serien les escrites, les que vaig utilitzar van ser informació dels arxius; els municipals, l’arxiu episcopal de Vic, el municipal de Taradell, el parroquial de Santa Eugènia; tots aquests arxius que contenen documents de tota la comarca, de la història de les cases, de la gent, partides de naixement, tot això. I també vaig analitzar documents que vaig trobar a la casa, que eren tres pergamins. A més a més de totes les fonts per fer el recolzament teòric; tèsis doctorals, articles, llibres… D’allà és d’on treia els textos, la contextualització, el marc teòric.

I per últim les fonts orals, que serien doncs els familiars i l’assessorament de professionals com una inspectora del patrimoni arquitectònic, algun historiador que també ha realitzat una tesis semblant. A tota aquesta gent he demanat consell i m’han assessorat en la recerca.

Era un tema que també motivava molt a tota la meva família. Llavors, el meu pare m’ha ajudat molt perquè és un tema que a ell l’interessava i el meu tiet també, i la meva àvia. He tingut realment molta gent que m’ha ajudat en aquest treball, a més de la tutora i tot l’assessorament professional.

Amb quines entitats o persones externes a l’escola has col·laborat?

Abans de començar el treball vaig parlar amb un historiador, que realment pel que fa a la recerca no li vaig demanar assessorament, simplement va ser més sobre la metodologia. Perquè ell havia fet una cosa semblant sobre un altre casa, i li vaig demanar quins arxius podia consultar, on podia trobar la informació. Em va dir: “l’Arxiu Episcopal, l’Arxiu Municipal de Taradell”. I així vaig saber una mica com fer-ho. A més a més, una inspectora del patrimoni arquitectònic català va venir a casa i mirant-la i mirant els detalls arquitectònics va poder saber una mica les reformes que va tenir la casa, que significava cada detall. Ella va venir a la casa, la va analitzar i em va poder explicar moltes coses.

Què ha significat per tu aquest treball? T’ha aportat alguna cosa a nivell personal?

Per mi aquest treball és molt important perquè la casa, que es sàpiga, té més de 500 anys d’història i ningú mai havia realitzat una recerca així. Per mi és molt important i per la meva família, que s’hagi redactat aquesta síntesi per poder tenir una mica un lloc on es pugui consultar l’historia de la casa té un valor més sentimental acadèmic.

Panoràmica de Taradell (Fotografia per: Creative Commons)

Tens ganes de presentar-lo?

La presentació fa una mica de respecte perquè has de defensar una recerca que fa molt temps que portes fent i en un temps tan reduït com 10min que és el que tenim és difícil. Però a la vegada estic molt orgullosa del treball que he fet i em fa il·lusió compartir-lo amb la meva família i els meus companys.

Com t’has preparat la presentació?

He realitzat una presentació visual, un Power Point, i un guió on he intentat en el mínim de temps poder explicar el màxim de coses. He anat practicant i juntament amb la meva tutora me l’ha anat revisant i així ens ho hem preparat.  

Quines expectatives tens pel teu treball? Creus que treuràs bona nota?

Jo espero que sí. Jo crec que he fet una bona feina, però per mi lo més important és la motivació més personal que no pas la part acadèmica. Tot i que espero poder treure la millor nota possible, estic contenta a nivell personal per poder haver fet això que tant jo com la meva família volíem, que era que es fes aquest síntesi.

Què ha sigut el millor d’aquest treball?

Per mi la millor part, concretament en el meu treball, ha sigut poder conèixer sobre les meves arrels i la meva família i poder realitzar aquesta síntesi que era una cosa que a la meva família li feia molt il·lusió perquè no s’havia fet mai. Per mi lo millor ha set que la meva família estigués orgullosa i poder conèixer sobre les meves arrels i els meus orígens.

I el pitjor?

En el meu cas la pitjor part del treball ha set que al ser una recerca que no s’ha realitzat abans, tota la informació l’he hagut de buscar des de zero. No estava escrita enlloc. Tota la recerca ha set a partir de documents, però no eren coses concretes, no podia buscar per internet una cosa concreta. He hagut d’anar als arxius i a partir d’informació indirecte trobar el que jo buscava. Per mi aquesta ha set la part més complicada i és que a vegades la documentació no existia o estava en mal estat i això ho va dificultar.

El Treball de Recerca t’ha ajudat a saber el què faràs de cara l’any que ve o t’ha set indiferent?

Sí que és veritat que faig un itinerari científic i fer aquest treball més en l’àmbit de Ciències Socials m’ha ajudat a veure que també és algo que m’agrada. A mi la història sempre m’ha agradat i va ser la raó per la qual volia fer el treball. No m’ha afectat directament en el que voldré fer en el futur però si que m’agradessin més els àmbits socials.

Quin consell donaries als alumnes que el comencen aquest any?

Aprofitar molt el temps a l’estiu perquè el primer trimestre de 2n és molt dur. El treball de recerca encara que hagi dies que no el facis o que no prestis atenció, o setmanes fins i tot sempre està allà i sempre és una pressió afegida. Si es deixa molt enllestit, al menys la part de la recerca, durant l’estiu i llavors només queda redactar no es fa tant difícil. Si la informació ja la tens recol·lectada, redactar no és la part més llarga del treball, però si que el primer de trimestre és molt dur perquè també requereix molt temps la redacció del treball.

Defineix el teu treball de recerca en una frase.

Conèixer les arrels.