Buscant el millor croissant de la ciutat de Vic

La ciutat de Vic reuneix moltes pastisseries i forns de pa. S’han escollit quatre d’aquests establiments, per fer una valoració dels seus productes, en aquest cas, un producte comú i present en tots ells, el croissant de xocolata. Els croissants de xocolata dels quatre establiments, acumulen moltes característiques positives que fan quedar als degustadors ben satisfets.

El forn Sant Miquel, és un dels forns més cèntrics de la ciutat pel fet de trobar-se a la plaça major de la ciutat, i per tant això és un aspecte positiu a tenir en compte ja que centenars de persones passen cada dia per davant de l’establiment. El croissant de xocolata, al forn Sant Miquel, té un cost de 1,8€. En relació al croissant en si, és força cruixent i té molt bon aspecte, amb les puntes del croissant banyades en el tipus de xocolata que trobarem dins del croissant. La xocolata de l’interior del croissant, és líquida, fet que fa que totes les parts del croissant continguin xocolata. Tot i així, cal destacar que la quantitat de xocolata que trobem dins del croissant és excessiva, això fa que es noti un gust intents de xocolata que tapi, en part, el gust de la massa del croissant.

En relació a l’establiment, tot i ser molt cèntric, és un espai molt reduït on no hi caben més de 5 clients alhora. A més a més, no disposa de taules i cadires on poder degustar el producte, fet que pot perjudicar el negoci. Tot i així, l’establiment disposa d’una vitrina a peu de carrer plena de productes que ofereix el forn, exposats de forma estratègica perquè des del carrer, es vegin, i el client es decanti per entrar i comprar. Tal com el fet de no tenir espai on seure a l’interior, pot perjudicar el forn, el fet de tenir aquesta vitrina, és un gran avantatge.

El forn de pa Sant Miquel a peu de carrer(Fotografia de Júlia Paez)

En el cas del Bruguer, és un establiment que és troba força a prop del centre de la ciutat, al Carrer de Jaume I el Conqueridor, però que no és tant cèntric com, per exemple, el forn Sant Miquel. En aquest cas, el croissant de xocolata que ofereix el Bruguer, té un cost de 2€. Té un aspecte brillant, i és molt cruixent. Sobre el croissant, trobem unes quantes boletes de xocolata petites que diferencien un croissant de xocolata de la resta, i alhora, creen molt bona imatge i aspecte al producte. La xocolata de l’interior del croissant és majoritàriament en format barra, tot i que al centre del croissant es desfà. Tot i contenir xocolata, no impedeix que es noti el gust de la massa del croissant en si, una massa amb un intens gust de mantega i una textura molt amorosa que satisfà a tot aquell que el provi.

En relació a l’establiment, disposa de dues àmplies vitrines on hi ha exposats tots els productes, i al fons de l’establiment, és on hi trobem un ampli sector amb taules i cadires on poder degustar els productes de forma agradable. L’espai és acollidor i gràcies a la gran capacitat de l’establiment, permet tenir certa separació entre taula i taula que afavoreix a l’intimidat del client, un aspecte molt important i positiu a tenir en compte.

El croissant de xocolata del Bruguer (Fotografia de Júlia Paez)

El tercer forn de pa valorat, és el forn Verdaguer, renovat i inaugurat fa menys d’un any. El forn forma part de l’empresa Pavic, que reuneix més de cinc forns ubicats a la ciutat de Vic com El Carme, o el Forn Pujol. El forn Verdaguer es troba ubicat al carrer Verdaguer, a cinc minuts del centre de la ciutat, i conta amb un ampli espai on hi trobem taules i cadires per poder seure si s’escau.

El croissant de xocolata en si, té un aspecte diferent ja que esta cobert de ratlles de la xocolata corresponent dins del croissant. No té un aspecte tant brillant com el croissant anterior del forn de pa El Bruguer, però si que crida l’atenció per tenir una presentació una mica diferent al que acostumen a tenir els croissants. En relació al sabor i l’interior del croissant, aquest té la xocolata desfeta, però no excessiva com si que ho era la xocolata del croissant del Forn Sant Miquel. Això, permet que es pugui percebre també el gust de la pròpia massa del croissant, que era correcta tot i no tenir un sabor de mantega accentuat, força típic en els croissants. El producte té un preu de 1,85€.

L’interior del forn de pa Verdaguer (Fotografia extreta de l’ajuntament de Vic)

Per últim, la valoració del croissant de la pastisseria Masramon. La pastisseria compte amb un espai amb taules i cadires, però més reduït respecte els establiments anteriors com el forn de pa El Carme o la pastisseria El Bruguer i aquest espai és exterior, la qual cosa implica que depenent del clima, no sempre és viable i agradable utilitzar l’espai. Per tant, la possibilitat de poder seure, és un avantatge per l’establiment com també un punt positiu pel punt de vista de qualsevol client, però potser més de cara a la primavera i a l’estiu quan la temperatura acompanya.

En relació al croissant de xocolata, té un preu de 2€, i aquest, presenta un aspecte simple, i al contrari de la resta, no és gens brillant. Tot i així, és de interès remarcar el seu tamany, ja que és força més gran que els de la resta d’establiments comentats i valorats anteriorment.

Com a aspecte que es pot considerar negatiu, això si, ja depenent del criteri personal de cadascú, la superfície del croissant, està coberta d’una capa d’almívar que pot resultar molesta alhora de manipular el croissant ja que tendeix a ser força enganxós. La xocolata de l’interior del croissant és en format barra, però s’assegura de cobrir tots els racons del croissant. La quantitat d’aquesta, és correcte, ja que no conta amb un excés de xocolata, però tampoc és escassa, i el fet de que estigui repartida per tot el croissant tot i ser en format barra, és un aspecte molt positiu que no és comú en la majoria de croissants d’aquest tipus. Per acabar amb aquest últim forn valorat, en relació a la massa en si del producte, és una massa amorosa, però que no permet degustar cap sabor en si, no destaca el sabor a mantega, com per exemple, si que ho feien la resta de croissants.

L’exterior de la pastisseria Masramon amb el seu espai amb taules i cadires (Fotografia de Júlia Paez)

Havent valorat anteriorment els quatre croissants de les diferents pastisseries d ela ciutat, i tenint en compte diferents aspectes com l’aspecte del croissant, el sabor, la xocolata de l’interior, el preu del croissant i l’establiment, ens quedem amb el croissant de la pastisseria El Bruguer com el millor croissant de Vic. Aquesta elecció es deu a la combinació de tots els aspectes positius tant del croissant, que compte amb una massa elaborada i que desprèn un bon sabor combinat amb la xocolata de l’interior, com de l’establiment, que disposa d’un ampli espai amb una zona interior amb taules i cadires per poder seure i gaudir dels productes de la pastisseria.

A continuació, una petita entrevista a la Juana Cuéllar que és amant de la cuina que ha fet algun curs culinari, i per tant, és una experta en el tema.

En primer lloc, com valores l’aspecte exterior i interior del croissant?

L’aspecte exterior és correcte, amb alguns detalls de xocolata sobre el croissant que donen una bona estètica a aquest. A part, també és una forma original d’indicar què conté el croissant a l’interior. L’aspecte interior també és molt bo ja que mostra un croissant cruixent, una massa de qualitat perquè s’hi veu volum, i que mostra clarament la xocolata.

Què en penses de la xocolata de l’interior del croissant?

Això és una mica al gust de cadascú, però com que a mi m’agrada sentir el gust de la massa del croissant en si, m’agrada que la xocolata sigui en barra perquè no tapa tant el sabor del croissant en si. La xocolata en si, trobo que és correcte perquè no és massa dolça, i combina bé amb el croissant, que ja és dolç de per si.

Què n’opines del preu?

És veritat que e preu per si sol, doncs a primer a vista pot semblar car per ser un croissant però un cop proves el croissant es nota que és de qualitat i per tant, és normal que sigui més car que en d’altres pastisseries de Vic.

A partir de l’opinió de la Juana Cuéllar i la de la Júlia Paez, que s’ha manifestat en les valoracions que s’han anat fent dels diferents croissants al llarg de l’article, s’ha escollit el croissant del Bruguer com al millor croissant de Vic.