Lluïsa Prat i Anna Jiménez durant l'entrevista al STM Report.

Anna Jiménez i Lluïsa Prat: “És possible que els habitants de La Palma hagin de marxar de l’illa”

Per Guillem Farrés, Christian Flores i Jordi Griera


La Lluïsa Prat nascuda l’any 1964 i la Anna Jiménez nascuda a Vic l’any 1976 son professores de secundària i batxillerat del col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic. Especialitzades en l’àmbit de les ciències socials i naturals, parlem amb elles dels volcans, un tema d’actualitat degut a l’erupció produïda el darrer mes al volcà de La Palma.

Què és un volcà ?

LL- És una esquerda de l’interior de l’escorça per la que comença a sortir magma. A mesura que surt el material, es va formant la muntanya. Si els haguéssim vist des del primer moment, veuríem que un volcà només és una fractura per la qual surt el magma de l’interior de la terra.

Quan de temps pot estar un volcà en erupció ?

LL- Depèn, hi ha volcans que estan actius sempre com per exemple el Kilawea (Hawaii). N’hi ha que ho fan de manera intermitent, com pot ser el de La Palma, i per últim els que estan apagats, que en principi, no han de tornar a erupcionar.

Creieu que el que ha passat a Palma podria passar a Olot ?

A- És molt difícil, però no és impossible. De fet fa cosa de tres setmanes hi va haver un avís del SISMICAT, en relació a petits terratrèmols a la zona de Setcases, així que no podem descartar res.

Pot arribar el punt que els habitants hagin de marxar de l’illa de Palma ?

A- És possible, ja que l’illa de La Palma està envoltada de dues plaques tectòniques com son la Euroasiàtica i l’Africana, i això la fa una zona vulnerable i perillosa.

El fet d’estar en zones vulnerables, els períodes de recurrència que fan que un volcà pugui tornar a erupcionar, fa que sigui molt probables que torni a estar en perill l’illa de La Palma un altre cop.

Quina és la reacció que es produeix quan la lava entra en contacte amb el mar ?

Ll- La lava, que té una temperatura de més de 1000º, quan entra en contacte amb un cos fred com és el mar produeix una reacció química dels seus components, que desprenen gasos tòxics i petites explosions.

Heu aprofitat aquest esdeveniment per ensenyar aquest tema als vostres alumnes ?

A- Per temari, a les ciències de 1r d’ESO ho hem seguit moltíssim. Fins i tot vam tenir l’oportunitat de que ens portessin minerals i cendres del volcà, i de connectar amb una mare que era allà i fer una retransmissió en directe.

Ll- Jo no tant, però a ciències del món contemporani a 1r de batxillerat aprofitaré el tema del medi ambient per parlar-ne ja que sempre parlem de la contaminació atmosfèrica produïda pels humans, i en aquest cas ha sigut un fenomen natural l’encarregat d’embrutar l’atmosfera.

Creieu que l’erupció del volcà de La Palma acabarà aviat ?

Ll- No ho podem preveure ja que no som vulcanòlegs però en aquests moments hi ha una fisura que s’està obrint i per tant, esperem que ens equivoquem per respecte a les persones que viueallà, però diria que va per llarg.

Heu estat mai en un país que tingués un volcà en erupció just en el moment que estàveu allà ?

LL- Jo no he tingut l’oportunitat de veure-ho en persona però ens hagués agradat anar a Palma amb l’Anna per veure-ho.

A- Jo si, a Costa Rica, el volcà Arenal. Però en aquest cas va ser una explosió més lenta, de fet em vaig esperar cinc hores, a les 5 de la matinada, esperant veure la lava. Va ser una experiència molt emocionant, la silueta del volcà amb la lava caient.

El que passa amb el volcà de La Palma pot tenir repercusions en altres llocs?

A- Quan se’ns mou una placa tectònica d’un lloc, la terra s’ha de resituar en alguna altra zona, llavors quan hi ha erupcions volcàniques importants o terratrèmols, en un altre punt de la terra hi haurà algun altre moviment, com pot ser també una altra erupció. Per tant, si que poden haver-hi repercusions en altres llocs.

Redactors Juniors

, ,
close