“ALLWAYS COSMETICS”, una ullada al treball de recerca de la Laia Ferrer

El dia 20 i 21 de desembre de l’any 2021, de 16:00 a les 19:00 fora d’horari lectiu, es van presentar els treballs de recerca dels alumnes que actualment estan cursant 2n de batxillerat al col·legi Sant Miquel dels Sants. Els nervis dels nois i noies es notaven amb claredat i tots mudats i ven preparats anaven a les seves representatives classes assignades justament per aquella ocasió per presentar els seus treballs fets durant un any sencer.

Vaig tenir la oportunitat d’acudir al TR de l’alumne Laia Ferrer, que presentava ALLWAYS COSMETICS, una empresa creada per ella fent la seva pròpia marca. Ella estava dintre del tribunal 15, amb la franja horària de 16:00 a 17:00. La família de la Laia estava present, com també les altres dos noies que també presentarien el seu treball, alumnes de 1r de batxillerat interessats en aquest tribunal i tutors de recerca, com l’Ariadna Palacios, que portava el de la candidata. 

La Laia preparant-se per presentar.

La Laia va ser la primera en començar. Tot i estar notablement nerviosa, a la que va emprendre la seva  presentació sobre el treball es va tornar cada vegada més confiada i va portar-ho molt bé. Primerament, va comentar l’índex del TR on explicava el que parlaria durant aquells 10 minuts, entre ells una introducció, com va ser la creació de la seva marca pròpia, els resultats i les conclusions, que s’anirien veient a mesura de que el treball avancés.

La pregunta que es va formular l’aulumne dins del seu treball de recerca era: “Com afecta la publicitat en un anunci de cosmètics?”, i al llarg del treball la va anar resolent per punts. La gent present a la classe estava en silenci i escoltant atentament, i com que la presentació s’estava retransmetin per videoconferència per mesures del covid, els jutges també ho feren. Després de aquesta qüestió, va seguir comentant la marca. ALLWAYS COSMETICS fa referent a una crema de cosmètica facial natural, i la Laia és va centrar en explicar la part de publicitat i marqueting dins de la seva marca.

La Laia, quan ja portava uns 5 minuts de presentació, va començar a explicar el seu estudi de mercat. Ella va fer un DAFO i un Buyer Persona per saber el perfil de comprador que tindria, ja que saber això es molt important i s’ha de tenir en ment per poder fer unes bones vendes i que l’empresa vagi bé. 

Entre aquestes coses, també va crear un anunci publicitari, que va reproduir i va agradar molt al públic, un compte d’instagram que l’user és allwwayys i una pàgina web que es troba inactiva. 

La Laia va arribar a la conclusió de que la publicitat és el que més importa per vendre. A la que va finalitzar la presentació, les persones presents van aplaudir, i després de una mica de silenci, les tutores dels treballs van fer preguntes, entre elles, una va preguntar quina era la recepta de la crema. La creadora va dir que tot i que la crema al final no es va realitzar de veritat sinó només amb proves, que els ingredients eren aigua, pela de taronja i cafè. 

Al finalitzar del tot la presentació de ALLWAYS COSMETICS, la Laia, ara més tranquila que abans de la presentació, va anar al costat de la seva família i va veure a les seves dos companyes de tribunal presentar el seu TR, que també van resultar ser interessants.

Al final quan la gent ja marxava, vaig poder fer-li una petita entrevista a la Laia, que contenta de que li hagués sortit bé va contestar amb facilitat:

En que t’has inspirat per fer el treball? 

En el meu pare. Ell té una empresa pròpia i jo ho vaig agafar d’inspiració per crear la meva marca tot i que no és el mateix producte. Em vaig inspirar en això i li vaig demanar opinió i ell m’ha ajudat molt i ha sigut el meu guía.

Quines dificultats has tingut?

No sabia gaire quins aspectes eren necessaris a l’hora de crear una empresa. El meu pare m’ha guiat molt, però també he hagut de fer molta recerca d’informació, i cada cop trobava algo que no tenia. Al final he pogut fer-ho però per exemple, al principi no tenia en el meu índex fer un estudi de mercat i tot i que ara no es vegi, l’he fet mes cap al final.

Et va costar molt escollir el tema?

Si. Principalment jo el volia fer relacionat amb ciències, perquè jo abans feia el científic i després també el volia fer de un producte i crear la meva marca però em comptes de fixar-me en l’apartat de màrqueting volia mirar si quan tu t’aplicabes una crema a la pell quins eren els components que feien que no et creixéssin microorganismes, com l’herpes, etc…

Però al final l’he acabat fent de marqueting i per la raó d’abans tinc a la tutora del científic perquè vaig canviar més tard de tema.

Sobre la presentació, creus que t’ha sortit bé?

Jo abans de venir estava molt nerviosa. He passat tot el dia amb molts nervis, marejada, no tenia gana… però he arribat aquí, l’he començat i han marxat tots els nervis i al final és una cosa que he estat treballant durant un any i que me la he fet molt meva, m’ho conec i al final molt bé.