/

Aina Márquez: “Part d’aquest aprenentatge és tenir una bona organització durant el treball”

L’Aina Márquez Martí és professora de Física i Química al col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic. Des de petita va viure amb interès la ciència i de mica en mica també va anar descobrint que quan seria gran es volia dedicar a l’ensenyament, una altra de les seves passions, que es podia complementar amb les ciències, la seva especialitat.

Va arribar la universitat, on va estudiar un doble grau amb física i química, que va complementar posteriorment amb un màster. Actualment, és professora de secundària i batxillerat, tractant únicament la física i la química. A més a més, any rere és tutora de treballs de recerca, un àmbit en què ajuda en una faceta que domina, fet que ens va portar a entrevistar-la per conèixer amb més detall les seves recomanacions per realitzar-lo.

Quin seria el consell principal per iniciar un treball de recerca?

El més important és que triïs un tema que, en primer lloc, t’agradi, i també és important que vegis que li pots treure suc, que no serà ni molt complicat ni molt superficial, per tant, ha de ser un tema que sigui afí a tu, en el sentit del teu itinerari o especialitat i que creguis que li podràs treure suc.

El tema a triar, quin consell donaries? És aconsellable triar un tema molt estancat o més obert?

Des del punt de vista dels treballs de ciència, el millor que pots fer amb temes com química o biologia el final és un estudi de variables, és a dir, estudiar com afecta la variable A la variable B. Per exemple, com afecta la temperatura a la quantitat de vitamina C que hi ha en un suc de taronja, perquè tractarà d’un procés que tu podràs fer en el laboratori i, per tant, és un tema bastant tancat. De cara als treballs de física, costa una mica més d’utilitzar aquestes variables, perquè l’estil de física que tractem a l’escola és relativament poc glamurosa, però són els fonaments imprescindibles per tirar endavant, per tant, en física el que és aconsellable és fer l’estudi d’un fenomen, amb un tema més obert, com podria ser l’estudi de la gravitació magnètica, en què has de construir un aparell, on posteriorment estudies una mica quins factors fan que funcioni o no. Tot i això, un treball de ciències és aconsellable estudiar com una variable dependent afecte a un variable independent.

Quina és la part que per part del jurat com a tutor es valora més?

Nosaltres tenim un rúbrica bastant tancada, és a dir, l’escola ha consensuat com a equip docent quines són les coses que nosaltres hem de valorar, i en aquest sentit és bastant tancat. Hi ha una sèrie de requisits de format, una sèrie de requisits de contingut, però el que penso que és imprescindible per a un treball de ciències, és que ha de tenir una part experimental, perquè el que ens interessa és que tingueu una sèrie de tècniques de laboratori i tècniques experimentals a través del treball, per tant, valorem també com esteu aplicant les metodologies experimentals i com esteu fent després l’anàlisi dels resultats. Sí que és molt important que en el moment d’elaborar el treball, ser constant amb el seguiment, que és una part no negligible de la nota que posem a tots, tant els treballs humanístics, com els treballs científics o socials, que veniu a les reunions i que avanceu en matèria, de manera que no quedi tot per l’estiu, o que no quedi tot pel mes d’octubre i s’entregui al novembre, ja que després es pateix molt, i com a jurat, posteriorment no es pot puntuar correctament aquest apartat, perquè part d’aquest aprenentatge és tenir una bona organització durant el treball.

Els treballs, que et toca fer-ne de professor amb quins hàbits poden estar relacionats?

Estic especialitzada en física i química, perquè són les dues carreres que vaig estudiar, i normalment com que hi ha molts treballs de física, de moment només he portat aquest àmbit, si hem de ser específics, he fet de tutora en àmbits, des de mecànica, física moderna, electricitat i magnetisme i un d’acústica. El final els temes estan relacionats amb la nostra especialitat en el meu cas física i química.

Quan eres alumne de batxillerat i se’t va plantejar fer-ne un, quin va ser, i quines van ser les claus del seu desenvolupament?

Jo no vaig fer el batxillerat al sant miquel, això va fer que s’estructurés de forma diferent a un treball actual d’aquí a l’escola. El volia fer purament teòric de física, perquè m’interessava molt la física de partícules, ja que penso que és molt interessant, però, el nivell en què pots parlar de física de partícules a primer de batxillerat, és molt superficial, de manera que la meva tutora em va comentar que per poder arribar a obtenir una bona nota, era també fent un treball experimental, de manera que el meu treball va tenir, una part de divulgació de física de partícules, i una part de construir un experiment, que en el meu cas va ser una càmera de boira, que consisteix a crear un entorn tancat, en el qual hi ha un gas que et permet veure com i passen partícules subatòmiques. Vaig tenir la sort que vaig tenir suport extern, ja que havia fet tallers i estades en centres de recerca i a més és un tema que m’agradava molt, que m’interessava molt i vaig poder treure molt partit de les meves habilitats comunicatives, que són el meu punt fort, a més a més, vaig tenir la sort que la meva família va estar-hi molt el darrere, és a dir jo vaig construir l’experiment, però els materials els va aconseguir el meu pare a través de l’empresa on treballava, i això em va facilitar construir les coses, perquè tenia un sistema de suport i aquest és un fet a tenir en compte en el moment d’escollir el tema a desenvolupar.

Els alumnes de 2n de batxillerat que ja es troben en el desenllaç del treball, com a tutora quins consells diries, per acabar d’estancar i finalitzar correctament aquest projecte en la presentació final?

Les presentacions finals és el moment en què com a alumne has de brillar. T’has estat treballant un treball durant un any, per treure un producte, i ara l’únic que et queda per fer, és presentar aquest producte, de manera que sigui atractiva i d’una manera que faci que els teus companys la puguin entendre i que si tens un professor al tribunal que no és un professor expert, també ho pugui entendre. Per tant, la forma forta ja està feta, saps com fer una presentació oral, que hem estat treballant durant tota l’eso, tot el batxillerat. Important en el moment de presentar, no llegir del PowerPoint i una bona manera de preparar-se, és presentar el treball, davant de persones que no domini el tema, davant d’amics, de la família, i que posteriorment et facin preguntes, perquè és llavors quan veuràs on són els punts forts i els punts febles de la presentació. Fa respecte, però la feina dura ja està feta i només queda el moment de brillar.

Exemple de la posició en una presentació.

Quines diferències hi ha des del moment en què vas elaborar el teu treball de recerca i un actual?

No ha canviat massa de conceptes, ja que el sistema educatiu no ha variat massa, però sí que cal tenir en compte que actualment els alumnes disposen, de moltes més, per extreure informacions a través d’internet i hi ha moltes més bases de dades, molt més a mà a través d’eines digitals i molt més a l’abast de tothom.