/

A la recerca del millor fuet de Vic

Entre els productes més típics de Vic la llangonissa continua sent la reina que més triomfa entre els turistes que venen. Malgrat això els fuets i altres embotits no es queden endarrere i comencen a guanyar protagonisme. Posem a prova els fuets de cinc xarcuteries diferents per comprovar quin de tots és el millor.

Per Queralt Sala, Anna Viñas i Martina Fernandez

El fuet és un embotit molt típic de la Plana. És similar a una llonganissa però més prima, llarga i recta. Està fet de carn magra de porc, cansalada picada i adobada amb pebre negre i sal, i està embotit en budell prim de porc. Durant el procés de repòs en surten unes floridures que aporten gust i aroma al producte. Avui, sis paladars als quals els hi agrada molt el fuet posen a prova els cinc fuets dels comerços escollits.

LA CASA DELS FUETS

La Casa dels Fuets (STM Report)

La casa dels fuets és una botiga d’elaboració pròpia vinculada a l’empresa familiar Embotits Cabanas. L’empresa treballa el fuet des de 1964 i ofereix quinze fuets amb diferents cobertures com per exemple ceba, curri, fines herbes… Mentre s’està curant el fuet, a la part final, l’arrebossen amb el sabor desitjat i el deixen reposar uns dies. D’aquesta manera aconsegueixen diferenciar-se de la resta d’establiments.

“Sempre s’ha fet amb la mateixa fórmula i destaca per la manera de fer, el combinat de la carn, l’elaboració, el triatge de la carn, que no hi hagi gaire cansalada, no tant pebre, no gaire sal, tots aquests processos són els que fan únic aquest fuet”

David Sunyer

Després de provar-lo podem dir que és un fuet amb un molt bon tracte, que destaca pel seu sabor fort. Té una mida gran el que també potencia el seu gust i té les quantitats ideals de pebre i sal.

El fuet de La Casa dels Fuets (STM Report)

FUSSIMANYA

Xarcuteria Fussimanya (STM Report)

Fussimanya és un negoci que es va iniciar l’any 1971 amb l’obertura del seu restaurant a Tavèrnoles. El següent pas va ser elaborar els seus propis embotits i això va portar a obrir un obrador al costat del restaurant. Més tard van decidir obrir les botigues (carnisseries i xarcuteries). Actualment disposen de set botigues a Osona i el servei de la botiga online. Al llarg dels anys han obert un altre restaurant i una casa de turisme rural.

Allò que va començar com una petita empresa ha anat creixent i actualment Fussimanya és un nom molt reconegut pels seus productes d’embotits entre els quals hi ha el fuet.

“Sempre ha estat molt important per a nosaltres fer un embotit artesà i de qualitat. El fuet que oferim és molt natural, no té gairebé conservants i es fa amb molt de carinyo. Això fa que aquest embotit i els altres productes tinguin aquest sabor tradicional que els fa únics.”

Dependenta de la botiga Fussimanya

A continuació, una vegada l’hem provat podem dir que el fuet de Fussimanya és un fuet tradicional, de tota la vida, fet amb molt de compte. Té molt bon sabor i destaca per la seva tendresa.

CAN SOLÀ

Can Solà (STM Report)

Can Solà és una petita empresa familiar que ha anat passant de generació en generació durant més de cent anys. Al llarg del temps el negoci ha anat evolucionant, i ha anat creixent. S’ha especialitzat en l’elaboració d’embotits curats frescos i han augmentat els productes de venda com per exemple hamburgueses, pinxos, pilotilles… Sempre conservant els productes tradicionals com el pernil salat, els ibèrics… i en aquest cas també el fuet.

“Els productes que venem són d’elaboració pròpia quasi tots, mentre que la resta, són productes escollits de màxima qualitat, sempre intentant conservar les fórmules tradicionals. El fuet de Can Solà es diferencia per ser artesanal, de fabricació petita i més casolà. També és molt important la matèria primera que afecta la producció, en aquest cas, al ser petita és d’assecatge natural. Això és el que fa destacar aquest fuet.”

Dependenta de Can Solà

Després de provar-lo podem afirmar que Can Solà tracta molt bé les matèries primeres i així queda reflectit en la seva elaboració petita i cuidada. El seu fuet reflecteix tot aquest treball previ amb la seva meravellosa textura i un sabor excel·lent.

CARNISSERIA GLÒRIA

Carnisseria Glòria (STM Report)

La Carnisseria Glòria es va fundar l’any 1984 amb una història molt peculiar. Prové de la família Parés, que es dedicava a l’agricultura i en la cria selectiva de les millors vedelles. A partir d’aquest punt, van decidir que la seva filla Glòria aprengués l’ofici de carnisseria i pogués dedicar-s’hi.

Va començar treballant en un negoci i quan la mestressa de la carnisseria es va jubilar li va traspassar el negoci a ella. Amb la fi que la Glòria tingués la seva pròpia carnisseria. Al negoci s’hi ha anat incorporant gent de la família i treballadors externs, fent de la botiga una carnisseria petita i molt familiar.

Poc a poc la carnisseria ha anat elaborant més productes per oferir-ne cada vegada més, i també s’han anat especialitzant en productes sense gluten.

“Amb els anys, hem anat evolucionat però mai sense perdre el bon fer de la tradició. En aquest cas, el fuet, sempre ha seguit conservant el seu sabor original ja que es continua cuidant molt el producte i al ser de producció petita i artesana fa que sigui un fuet molt natural”

Ramina Parés (germana de Glòria)

Després de degustar-lo podem dir que el fuet de la Glòria ha triomfat en sabor. El punt fort del fuet d’aquesta carnisseria és la seva tendresa i la seva carn.

CA LA TERESONA

Ca La Teresona (STM Report)

Ca la Teresona és una xarcuteria fundada l’any 1837. Fa sis generacions que el negoci està obert, transmetent el secret de l’elaboració dels productes de pares a fills. Al llarg del temps han anat perfeccionant i actualitzant els seus productes amb la finalitat d’estar a l’avantguarda i al dia del món de l’alimentació. Tota la família produeix i supervisa el que elabora i el seu procés. Ofereixen una producció limitada i de qualitat.

El grup Ca la Teresona consta de la xarcuteria i de tres restaurants més al municipi de Vic.

“És un producte de qualitat amb una elaboració pròpia i artesanal. Gràcies a la tradició familiar s’ha creat un producte tan peculiar per les seves espècies i els nivells de grassa del fuet”

Treballadora de la carnisseria i xarcuteria Ca La Teresona

En acabat, una vegada s’ha tastat podem dir que el fuet de Ca La Teresona és un fuet bo, amb la grassa suficient i destaca pel regust salat. Es nota que és un embotit fet des de fa molts anys i això és un aspecte a destacar.

Fent el tast dels fuets (STM Report)