Un 80% de la gent enquestada pensa que la figura femenina està sexualitzada en la publicitat

//
45 views

En els anuncis infantils sempre s’associen les nenes amb la llar i els nens amb les activitats a l’exterior

Actualment, les dones són presents en tota mena d’anunci: de bellesa, productes de la llar, roba… però, quina és la imatge que se’ls hi dona? Sempre hi ha hagut un debat sobre si les dones surten sexualitzades o no en la publicitat. Moltes persones creuen que la funció que tenen en ella és correcta, però en canvi n’hi ha que pensen el contrari. 

La presència de la dona és molt comuna en els anuncis de colònies, en els quals s’intenta vendre el producte a través de la imatge femenina idealitzada. Per exemple, en l’anunci d’un perfum de la marca Paco Rabanne, on surt una noia amb un vestit elegant i molts homes que la van seguint. A mesura que avança l’anunci, la noia es va traient peces de roba arribant al final, on s’aplica el producte que s’està anunciant i els homes l’intenten veure a través del pany de la porta. 

En altres anuncis relacionats amb la cosmètica i l’estètica, com és el cas d’un producte de depilació de la marca Veet, on hi apareixen noies atractives, les seves cames perfectament depilades i també s’ensenya en un moment l’efecte que té la depilació de les dones en els homes. Depenent de com s’interpreti aquest anunci, es pot arribar a entendre que és millor estar depilada que no estar-ho.

La imatge femenina que es transmet en la publicitat comença des dels anuncis infantils, on sempre s’associa les nenes amb la llar i els nens amb les activitats a l’exterior. Un exemple clar seria l’anunci d’una nina Nenuco, on qui hi està jugant i qui representa que l’ha de cuidar és una nena i en canvi, en un anunci d’uns cotxes de carreres de la marca Hot Wheels, qui gaudeix del joc són nens.

Així, és realment interessant veure el punt de vista de la gent sobre la imatge de les dones en la publicitat a través d’una enquesta anònima que es va enviar el passat 19 de febrer. 

Sí que es sexualitzen les dones a la publicitat

De 100 persones de diferents edats enquestades i un 80% creu que les dones sí que surten sexualitzades als anuncis. Un 17,9% pensa que només passa alguns cops depenent de l’anunci i només un 2% creu que mai es sexualitzen. 

Gràfic corresponent a: Creus que les dones apareixen sexualitzades en la publicitat?

En la majoria d’anuncis, les dones que apareixen segueixen els cànons de bellesa actuals, van ben vestides i transmeten una bona imatge tal com s’ha pogut comprovar en els dos primers anuncis que s’han vist anteriorment. En aquest sentit, un 97,9% de la població enquestada creu que a l’hora de triar les dones que han de sortir a un anunci es basen en uns estereotips concrets, argumentant, en la majoria de casos, que sempre segueixen un mateix model de cos, que aparentment no es veuen defectes o que es busca un prototip ideal.

Gràfic corresponent a: creus que es basen en uns estereotips concrets a l’hora de triar les noies que apareixeran a l’anunci?
Respostes model a: per què creus que es basen en uns estereotips concrets?


La televisió és el mitjà amb més sexualització

A la pregunta sobre el lloc on apareixen més sexualitzades les dones, la televisió va guanyar amb un 47,4%, en segon lloc van quedar les xarxes socials amb un 34,7% i les revistes en darrer lloc, amb un 17,9%.

Gràfic corresponent a: on creus que es sexualitzen més les dones?

En voler saber, però, en quin tipus d’anunci és més present aquesta sexualització, els més votats van ser els productes de roba, roba interior i banyadors amb un 57,9%; en segon lloc la cosmètica amb un 29,5%, i els dos menys votats van ser els productes d’higiene personal i els de neteja. 


Gràfic corresponent a: en quin tipus d’anunci apareixen més sexualitzades les dones?

Els homes també es sexualitzen

Segons l’enquesta, les dones apareixen sexualitzades en la publicitat, però passa el mateix amb els homes? Un 93,7% dels enquestats van votar que sí, tot i que en preguntar la freqüència d’aquesta sexualització, un 76,1% va votar que en el cas dels homes és menys present i en canvi un 18,5%, creu que hi és per igual. 

Gràfic corresponent a: creus que els homes apareixen sexualitzats en la publicitat?
Gràfic corresponent a: si creus que sí, amb quina feqüència respecte les dones?

La societat necessita evolucionar més

Que la societat està intentant lluitar per aconseguir que la sexualització desaparegui i que està evolucionant, ho tenen clar un 46,3% de les 100 persones que van donar la seva opinió, mentre que més de la meitat, un 53,7%, creu que no és suficient i que encara queda camí per poder-ho aconseguir. 

Gràfic corresponent a: creus que la societat està evolucionant perquè desaparegui aquesta sexualització?

A partir de totes aquestes dades, es pot considerar que les dones sí que apareixen sexualitzades en la publicitat, amb més freqüència que els homes i que tot i que s’està lluitant perquè no sigui així, encara segueix molt present. 

Redactor Junior

El més recent