2021, els carnavals no hi seran presents

15 views

La festa més poplar del mes de febrer queda totalment anul·lada

Enguany, a causa de la situació sanitària actual i de les restriccions imposades, els pobles de la comarca d’Osona s’han vist obligats a cancel·lar els carnavals. Aquest fet també afecta a tots aquells que hi participaven, persones a les quals se’ls ha anat tota la il·lusió.

Dins la comarca d’Osona s’hi destaquen dos pobles en els quals aquesta festa pren més importància i hi té més reconeixement: Torelló i Taradell. A causa de la pandèmia, els diferents calendaris han estat canviats completament o fins i tot s’han anul·lat totalment els diferents actes.

El carnaval de Terra Endins, a Torelló, que és un dels més reconeguts dins el territori català, es divideix en tres parts: el dijous se celebra el Pullassu,  el tret de sortida del carnaval. Es fa una cercavila passant pels diversos carrers del poble, fins a arribar al final, on el Carnestoltes hi fa el pregó.

El divendres, es fa l’anomenada festa de les Senyoretes i els Homenots, una rua pel poble on els homes es disfressen de senyoretes i les dones d’homenots. Finalment el dissabte es fa la gran rua de carnaval, on tots els participants es disfressen i donen la volta al poble acompanyats de la música i les carrosses.

El rei Carnestoltes, protagonista d’aquesta festa

Aquest any però, degut a la pandèmia, el carnaval no podrà comptar amb cap dels actes i festes presencials que es feien, i l’únic que s’ha pogut fer per a celebrar aquest, és una exposició interactiva anomenada “Carnaval de portes endins”, on es fa un repàs dels 43 anys d’història d’aquest.

A causa del Covid-19, Torelló perd el gran ambient que es generava al poble durant aquests dies, la il·lusió dels adolescents, i no tant adolescents, de disfressar-se i voltar per la ciutat, amb amics i sense pensar en res més que en aquell moment.

En Pau Bisquert, habitant de Torellò, ens explica com està l’ambient i el poble aquests dies en els que, en condicions normals, s’estaria celebrant aquesta gran festa:

La gent celebra per compte propi, amb grups reduïts i sense fer la gran festa d’altres anys, no és el mateix que altres anys, no hi ha el mateix ambient.

El carnaval de Taradell, també és un dels més coneguts dins la comarca d’Osona i un dels que està més dirigit al públic infantil i adolescent. El diumenge abans de la gran rua, es fa la rua infantil durant la tarda, on els més petits del poble, acompanyats d’adults, tenen el seu espai en aquesta festa i surten al carrer disfressats.

Es troben tots a la plaça i seguidament fan una rua pels carrers del poble. La gran rua d’aquest carnaval es fa el dissabte següent, on els adolescents i els més adults surten al carrer al ritme de la música i seguint les carroses per tot el poble.

Degut a la situació sanitària actual, tant la rua infantil com la gran rua de carnaval s’ajornen, però sense suspendre’s, ja que l’ajuntament espera poder celebrar-ho a la primavera, amb un format totalment diferent i adaptat a la situació actual. Al igual que a Torelló, aquest any a Taradell no es podrà disfrutar de la il·lusió dels nens sortint amb les seves disfresses al carrer, ni es podrà viure l’ambient que creaven els més grans durant la gran rua, moments on només es val disfrutar i on no existeixen les preocupacions.

La Roser López, que viu a Taradell, ens dóna a conèixer l’ambient al poble durant aquests dies:

Abans es feien activitats amb grups, senties les carrosses assajant al carrer i tota la gent que venia d’altres pobles i aquest any res, està desert. La gent no té ganes de fer res, ens hem quedat sense allò que ens fa desconnectar i disfrutar.

Redactors Juniors

, ,

El més recent