Com afecta la pandèmia als adolescents?

93 views

L’Ariadna Pallarès ens parla de la transformació que ha patit la intel·ligència emocional en el seu treball de recerca

Ariadna Pallarès ha estudiat de quina manera la pandèmia ha afectat els adolescents de l’escola Sant Miquel dels Sants a nivell emocional i com la seva intel·ligència emocional ha sigut afectada i transformada. Això ho ha fet a partir d’una enquesta resposta pels alumnes de batxillerat de l’any 2019-2020

Jornada de Recerca

El 15 de desembre del 2020 es va dur a terme la jornada de recerca, cada un dels alumnes de 2n de batxillerat va presentar el seu treball de recerca. Es varen fer virtualment a causa de la situació actual.


Experiència personal

Ens explica que va tenir varis problemes al fer el treball, un d’ells seria que l’Ariadna juntament amb l’ajuda de la seva tutora, la Maite Godayol, volien fer una comparació amb l’estudi dut a terme a l’universitat de Barcelona però per raons que ella desconèix, no ha estat publicat o acabat encara.

Part teòrica

L’Ariadna Pallarès va presentar un treball molt interessant ambientat amb el tema dels adolescents i de la pandèmia, ens parla sobretot de com la intel·ligència emocional s’ha transformat i si s’ha produït cap canvi anímicament a causa del confinament. 

Per tal d’orientar la recerca, l’Ariadna es va marcar varis objectius, el principal era veure com va afectar el confinament als alumnes a nivell emocional, en segon lloc volia saber fins a quin punt s’havia transformat la seva intel·ligència emocional, el següent objectiu era la importància de la família en aquesta situació i per últim, volia veure els efectes que tot això havia tingut en el rendiment acadèmic de l’estudiant.

La intel·ligència emocional és un aspecte molt important del dia a dia, per tal d’estar bé amb un mateix tothom hauria de saber gestionar les seves emocions i les del seu ambient. També és molt important per tal de prendre bones decisions.

Pels adolescents la intel·ligència és clau en la seva vida quotidiana ja que es viuen milers d’emocions fins i tot oposades en tan sols un dia.


Part Pràctica

La seva part pràctica consistia en una enquesta feta als estudiants de batxillerat del curs 2019-2020. Carme Jiménez, una psicòloga la va ajudar a elaborar l’enquesta i a triar les preguntes més apropiades. 

La intel·ligència emocional està formada per quatre elements principals, en primer lloc, l’autoconeixement emocional, en segon lloc, l’autocontrol emocional, en tercer lloc, l’automotivació i per últim, l’empatia.

Ella ha elaborat varies gràfiques amb les respostes obtingudes de les enquestes. La primera la gràfica mostra el nivell de desmotivació dels alumnes, la majoria es van sentir desmotivats. Le emocions més sentides pels alumnes van ser majoritàriament negatives, a causa de la poca relació amb els companys de classe. El gènere també és un fet molt important en la intel·ligència emocional, les dones solen expressar més les seves emocions i sentiments i els homes, tot el contrari. El rendiment acadèmic dels alumnes és un punt clau de la intel·ligència emocional, per tal que aquest no empitjori és important que el professorat estigui molt format. 

Per últim, la família, durant el confinament els alumnes van passar la majoria del seu temps amb la seva família i per això és un paper tan important. En general el benefici acadèmic, ha millorat, qual cosa no s’esperava. Explica que això és a causa de que les notes no podien baixar, sinó que només podien pujar o quedar-se igual.


Conclusions

L’Ariadna ha extret unes conclusions molt interessants, els alumnes del col·legi Sant Miquel dels Sants es varen sentir emocionalment afectats pel confinament i la pandèmia. Si els alumnes haguessin set capaços de gestionat millor les seves emocions, el percentatge de desmotivació hagués set més baix. La intel·ligència emocional s’ha vist transformada, el que més perjudicat s’ha vist ha set la desmotivació i l’autocontrol. Les dones van aconseguir un benefici acadèmic més elevat.

L’Ariadna ha presentat un treball molt interessant el qual no s’ha fet difícil de seguir, ho ha explicat tot de manera que tothom ho pugui entendre i s’ha sapigut expressar molt bé.

Redactor Junior

El més recent