Júlia Font, alumne del Col·legi Sant Miquel presenta el seu projecte de recerca

57 views

El seu treball compara els diferents sistemes educatius de vuit estudiantes diferents de tot el món

La Júlia porta diversos mesos fent recerca per completar el seu treball. Del projecte se’n comença a parlar a mitjans de 1r de Batxillerat a les classes de tutoria. Aquest treball ajuda a fer recerca sobre un tema que interessi a cadascú i a presentar un projecte que hi ha tot un temps de recerca per arribar a unes conclusions.

Jornada de recerca

Als alumnes de 2n se’ls va començar a parlar d’aquest treball en temps de confinament, el març del 2020, tot i les diferents dificultats que van tenir per comunicar-se entre alumnes i tutors al final van aconseguir determinar-ho tot.

És una jornada que comença a 1r i acaba a 2n de Batxillerat, i acaba amb una presentació. Aquesta presentació aquest any es va fer els dies 15, 16, i 17 de desembre, i a causa de la pandèmia i de les mesures de seguretat, hi va haver un canvi en el mètode de fer les presentacions.

Aquestes es van fer en línia a partir d’un Meet. Hi va haver una sessió inaugural on hi va ser el director de l’escola, i tres alumnes de 1r van fer una entrevista a Julià Blanco, doctor en Bioquímica de la Universitat de Barcelona.

Introducció al treball

La presentació de la Júlia comença amb una introducció sobre el seu treball, explica les parts que té, i el motiu pel qual ha triat fer recerca sobre aquest tema en concret. Ens explica que encara que la seva família és catalana, no han viscut sempre aquí, sinó que han viscut a diferents llocs, com a Nigèria o a Anglaterra.

Ens parla que va tornar a Vic quan tenia 14 anys i per tant com que ha viatjat molt, té una altra visió del món i culturalment parlant, més enriquidora. Ha pogut conèixer persones de tot el món de la seva edat i ho ha volgut aprofitar per endinsar-se més en els diferents sistemes educatius d’aquests països. 

Metodologia portada a terme

Per fer el treball, la Júlia ens explica que per posar-se en contacte amb la seva tutora, la professora Maite Godayol, principalment va fer servir el Google Drive i el Whatsapp. Allà diu que anaven posant-se al dia a dia, sobre les idees que tenien i les preguntes que sorgien.

El que volia fer la Júlia era analitzar detalladament les vides d’aquests vuit estudiants diferents, volia saber els seus horaris, les assignatures i fins i tot el mètode més comú que feien servir els alumnes per estudiar.

Per recollir totes les dades i que es pogués fer d’una manera que arribés a tothom, va realitzar una enquesta de Google. Quan va tenir totes les dades, i les va haver relacionat amb cada alumne, en va fer una comparació i una recerca externa per al final arribar a unes conclusions.

Presentació

La presentació explicava totes les parts que va dur a terme per arribar a les conclusions. A les diapositives s’hi distingien molt bé les diferents parts, i estava molt estructurat, era molt visual. També et captava molt l’atenció la manera com parlava, ja que posava èmfasi en les coses importants i comunicava d’una manera clara i entenedora.

El vocabulari que feia servir no era molt tècnic per tant si no estàs familiaritzat amb el tema, ho podies entendre perfectament bé, i relacionava i explicava els conceptes que potser no quedaven tan clars. Va ser una presentació llarga, però dinàmica, ja que mai s’estava molt de temps en un mateix tema donant-hi voltes sinó que passa d’un punt a un altre amb molta claredat.

Conclusions

Pel que fa a les conclusions que va arribar al final d’aquest projecte van ser que la mitjana d’hores que fa un alumne a l’escola és de sis a vuit hores diàries, la mitjana d’assignatures que feia cada alumne era de 9 assignatures, personalment diu que la va sorprendre molt perquè quan va arribar a Catalunya va veure que a Batxillerat es feien 10 assignatures diferents, en contra al Regne Unit només fan entre tres i quatre assignatures a Batxillerat.

Pel que fa als espais va arribar a la conclusió que el que destaca més era el sistema educatiu britànic per les seves instal·lacions en tan bon estat i la seva varietat. Els alumnes també van declarar que volien assignatures més pràctiques pel que fa a la vida quotidiana, que puguin fer servir per a un futur. Pel que fa als costums d’estudi va arribar a la conclusió que només s’estudia o els estudiants estudien per treure bona nota a l’examen i en realitat no adquireixen els coneixements que s’haurien d’adquirir.

Redactor Junior

El més recent