Un nucli ple de monuments

/
56 views

-El casc antic de Vic i els seus monuments històrics

La ciutat de Vic està plena de monuments històrics que s’han anat conservant al llarg del temps, sent així una de les ciutats més reconegudes a nivell de cultura pel que fa al seu casc antic. En aquest reportatge s’explicaran alguns dels més emblemàtics situats al casc antic de la ciutat:

TEMPLE ROMÀ: És una obra arquitectònica construïda al segle II situada al carrer de Pere Xifré de Vic. Fou construïda durant l’època de l’imperi Bizantí i la seva existència va ser desconeguda fins al 1882 quan va haver-hi l’enderrocament del castell dels Montcada. Un grup de vigatans il·lustres van adonar-se del valor del monument i van iniciar el procés de recuperació l’any 1959. Les seves parets formaven part del pati interior del castell dels Montcada fins a l’enderrocament.

CATEDRAL DE SANT PERE: És la catedral que trobem enclavada al centre del recinte històric de Vic. El seu campanar és d’estil romànic, el claustre i el retaule major són d’estil gòtic i la capella de Sant Bernat és barroca. Abans de construir aquesta catedral, en aquest mateix lloc hi havia la Catedral d’Oliba, però al veure que era necessària una reconstrucció, a finals del segle XVII va ser enderrocada per començar a edificar aquesta. La construcció es va iniciar al 1781 i es va acabar al 1803.

CASTELL DELS MONTCADA: Està situat a la part alta de la ciutat de Vic, construïda al s. XI. Actualment, del castell en queden els vestigis dels sectors nord i ponent que es conserven al voltant del Temple romà de Vic, els murs del qual formaven el pati interior del castell. El palau va pertànyer a una de les famílies més influents i destacades de Catalunya a partir de la segona meitat del segle XI, la família dels Montcada.

LA MURALLA:  El primer perímetre de muralles es va definir al segle XII. L’any 1368 el rei Pere III va ordenar el reforçament de la fortificació. En aquest projecte incloïa un seguit de baluards defensius, però no es van acabar de desenvolupar totalment. Les muralles medievals de Vic envoltaven tot el conjunt urbà organitzat a partir de 3 nuclis: la Senyoria de 

Montcada, la Senyoria del Bisbe i la Plaça del Mercadal. Avui en dia és declarada un Bé Cultural d’Interès Nacional.

MEV: El Museu Episcopal de Vic fou inaugurat l’any 1891 a Vic. Situem l’edifici al costat de la Catedral de Vic. Aquest consisteix en una gran recopilació de diverses pintures i escultures mestres pertanyents al gòtic i al romànic català.També conté diverses col·leccions d’orfebreria, teixit i ceràmica, entre d’altres, el què ofereix un ampli recorregut a través de la història de l’art litúrgic i de les arts decoratives a Catalunya.

L’ESGLÉSIA DELS DOLORS: l’Església dels Dolors de Vic es d’estil barroca i va ser construïda al s. XVIII.

Cada diumenge de Rams l’església organitza la tradicional processó dels Dolors coneguda com a la processó dels armats.

 A l’església dels Dolors, s’hi conserven alguns retaules procedents d’altres esglésies.

PLAÇA MAJOR: La Plaça Major de Vic, situada al centre urbà de la ciutat i considerada una de les més boniques de Catalunya, és una plaça porxada de terra batuda la qual ha donat lloc a centenars de mercats i fires al llarg de la història, els quals avui en dia encara es fan i són coneguts com el “Mercat Municipal”. A part d’això, la Plaça Major de Vic ha donat lloc a diversos actes de gran rellevància, com ara la recopilació i la posterior incineració d’objectes relacionats amb l’Església Catòlica per ordre del comitè de Milícies Antifeixistes de Vic, o també la construcció d’un refugi antiaeri per protegir part de la població en cas de bombardeig durant la Guerra Civil Espanyola. 

ESGLÉSIA DE LA PIETAT: L’Església de la Pietat, d’estil barroc, va ser construïda al s. XVII. La nau central està dividida en sis trams i la resta de la nau són capelles laterals cobertes amb arcs d’estuc. A la part superior s’hi obren vuit finestres d’arc de mig punt. La façana oest conté diverses obertures, l’antic Portal de Sant Sadurní i una portalada esculpida.

Jan Gómez, Martí Serra, Jana Molera

Redactor Junior

El més recent