Ignasi Roviró: “Tenim moltes incerteses de com serà el curs vinent”

a Persones Extraordinàries/Vida

El director de Sant Miquel dels Sants parla sobre com està afectant el coronavirus a l’ensenyament

Ignasi Roviró, director de Sant Miquel dels Sants, valora l’impacte que ha tingut la pandèmia de la Covid-19 en el col·legi, en l’educació, i com afectarà els alumnes de cara al curs vinent. 

Aquesta és la segona entrevista d’aquest curs, aquest cop molt enfocada amb les conseqüències directes i indirectes que ha comportat la pandèmia de la Covid-19.

Com de diferent serà el curs vinent?

Aquesta pregunta en aquest moment no te la puc respondre. Mai havíem viscut uns temps tan complicats per fer pronòstics de com serà el curs vinent. Per tant, tot allò que puguem dir d’aquests pròxims mesos, tot és susceptible que canviï.

D’entrada, el que és segur és que incorporarem algunes de les tècniques i maneres de fer que hem après en l’ensenyament per diversos motius, no només perquè hi ha procediments que estem aplicant, els quals són més àgils, sinó també perquè hem d’estar previnguts. En qualsevol moment podem tornar a un confinament similar i, per tant, estic convençut que els primers mesos seran de precaució. Com serà aquesta precaució? Se’ns fa molt difícil de dir en aquest moment.

Si no sabem amb exactitud com serà el final de curs, se’ns fa molt més difícil saber com serà a partir del setembre. Jo us puc dir el que ha dit el Departament. Ha firmat per boca del conseller que al setembre tot l’alumnat anirà a l’escola. El que no sabem ben bé és com. Tenim moltes incerteses de com serà el curs vinent.

Com es preveu la tornada?

En aquesta pregunta hi ha dos temps diferents. La tornada que es farà a partir de la setmana vinent fins al 19 de juny que és voluntària, i en canvi no ho serà la tornada que es farà a partir del setembre. Aquesta és la gran diferència, per dir-ho així. Ara l’ensenyament seguirà sent virtual, però alguns dies a la setmana els alumnes podran venir al Sant Miquel per veure els amics, per parlar amb el tutor o tutora, per tenir una relació de contacte social i emocional. En canvi al setembre no. Al setembre la tornada ja estarà enfocada totalment en l’aprenentatge. L’aprenentatge ara seguirà sent virtual com fem fins ara, i en canvi al setembre no.

Hi haurà coses que sí que s’assemblen com les mesures de protecció, tot el tema del distanciament, tota la manera de fer que els alumnes tinguin l’espai suficient que requereixen les autoritats sanitàries. Per tant, en aquest aspecte la tornada del juny i la del setembre serà molt igual.

La situació que estem vivint pot afectar els alumnes al curs següent, en relació amb al temari?

Jo espero que no. Respecte a allò que en diria els continguts, tan presencialment o virtualment, hem d’arribar als mateixos continguts, a les mateixes capacitats amb el mètode que sigui. En general, en aquest tancament de curs no hem fet pas menys matèria, i de cara al curs vinent, sigui el sistema que sigui no hauria de ser així.

Quan es va arribar a la conclusió que s’havia d’acabar el curs amb les classes online?

Aquest és un tema que les escoles, no només nosaltres sinó que cap escola de Catalunya, ni d’Espanya, ni d’Europa, ha escollit. No ha estat cap director o directora d’una escola o d’un consell escolar que ha dit que nosaltres acabarem el curs de manera virtual, sinó que això depèn del Ministeri d’Educació, i en el nostre cas també de la Generalitat de Catalunya. Per tant, ara que comença aquesta fase de reobertura la determinació ha estat, tant per part de la Ministra d’Educació, com per part del Conseller d’Educació, que es mantingués aquest ensenyament virtual en el que quedava de curs

Això no va ser una decisió improvisada. Jo diria que tot ha anat molt en observar les circumstàncies de com anava a la pandèmia. Per exemple, les autoritats sanitàries ara diuen que es poden començar a obrir totes aquelles escoles que estiguin en fase 2. En aquelles regions sanitàries que no estiguin en fase 2, no poden obrir. Per tant això significa que quan arribem a la fase 2 podem obrir l’escola. 

Ara si lliguem el que és l’ensenyament amb aquesta obertura, i només poguéssim fer un tipus d’ensenyament, podria distorsionar l’ensenyament actual. Per tant, han dit si ja vam fer una aposta per l’ensenyament virtual, arribem fins a final de curs amb aquesta aposta, això ho han decidit les autoritats que us he dit. No és una decisió que hàgim pres ni jo, ni l’equip directiu del col·legi.

Està exhaurida tota possibilitat de tornar a fer classes de manera convencional?

Jo crec que aquest curs sí. En el que entenem com a impartir matèria, està ja descartat per les institucions. Aquesta resposta te l’haurien de fer tots els directors de tots els centres de Catalunya i d’Espanya.

Com de diferent serà el final de curs, pels cursos de canvi de cicle, en aquest cas 6è de primària, 4t d’ESO i 2n de Batxillerat?

En aquestes persones que fan un canvi de cicle hem de garantir que tenen els nivells, les capacitats i els hàbits que haurien de tenir, i això ho hem garantit durant tot el curs de manera presencial, i també aquest tram final de manera virtual. El professorat, amb aquests cursos s’hi fixa molt, i avalua els alumnes respecte a això. Per tant en aquests cursos tan delicats, els professors han de tenir la seguretat que els alumnes tenen aquests coneixements assolits, i si no és així han de proposar activitats avaluatives perquè els assoleixin.

Creus que aquesta pandèmia marcarà un abans i un després en l’educació?

Els efectes d’aquesta pandèmia han comportat més coses negatives que positives a la població, perquè els efectes que té en la salut de les persones és terrible. Han mort moltes persones, i en cap moment podem dir que ens hem beneficiat d’aquesta pandèmia.

Hem après coses, i alguns d’aquests aprenentatges els hem de mantenir. Un exemple seria aquest treball virtual, i hem de saber incorporar-lo dins de la presencialitat. Intentant trobar un bon equilibri que sigui eficaç i,  per tant saber-ho usar-lo quan pertoqui. Però en conclusió, sí que marcarà un abans i un després, ja que ho recordarem tota la vida, i no serà només una tema de record, ja que haurem incorporat en el nostre treball habitual, algunes coses del treball telemàtic.

Creus que pot ser viable en un futur poder fer classes en línia complementàries a les presencials, en un curs normal?

Sí, i segurament no només les classes, que podria ser. Es pot implementar en entrevistes amb els pares, consultes amb els tutors… El col·legi, forma part d’una associació que s’anomena TRAMS, que són un conjunt d’escoles similars a la nostra, i que té abast per tot Catalunya. En diverses ocasions, aquests darrers anys, ja havíem fet reunions entre directors de diferents parts de Catalunya a través de videoconferències, ja que ens anava molt més bé que fer-ho presencialment, estalviant-nos així el transport. Ara això s’ha accentuat, i pot ser que s’incorpori més. Pel fet de les classes és més difícil que passi. Tot i que en aquest moment l’escola no descarta res, no està pensat fer-ho.

Des de l'Instagram del centre podreu estar atents de la seva reacció sobre aquesta pandèmia, amb les classes en línia... ⬇️